Delphi i składnia SQLite

0

Witam mam problem ze składnią SQLite a odnośnie uwzględenienie srednkika w wyszukiwaniu. Tak się złożyło, że w bazie takie znaczki są :) Mam taki kod:

SQL := SQLiteBase.GetTable('SELECT nazwa FROM tabela WHERE nazwa LIKE ";'+Edit1.Text+'%" ORDER BY nazwa');

no i nic nie zwraca :( co trzeba zrobić aby sql uwzglednil zapytanie?

0

nie wiem, ale sprobuj poprzedzic srednik backslashem:

SQL := SQLiteBase.GetTable('SELECT nazwa FROM tabela WHERE nazwa LIKE "\;'+Edit1.Text+'%" ORDER BY nazwa');
0

No niestety nie działa

0

niewiele znam sie na sql'u ale jestes pewien ze to blad zwiazany ze srednikiem..?
bo wlasnie zerknalem do wyciagu z bazy (do pliku *.sql) i sredniki sa zapisywane w bazie w normalny sposob, wiec wydaje mi sie, ze podobnie moze byc zapytaniem.
hmm.. a w tym sqllite nie ma czegos takiego jak "string delimiter" ?

P.S. w ogole to nie wiem czy nie powinienes tego dac w dziale "Bazy danych"...

0

sorry ze zawracałem głowę, ale problem rozwiazany wystarczyło wpisać:

SQL := SQLiteBase.GetTable('SELECT nazwa FROM tabela WHERE nazwa LIKE "%;'+Edit1.Text+'%" ORDER BY nazwa');

dzięki za pomoc

0

Z tego, co pamiętam to SQLite używa apostrofów do stringów, a nie cydzysłowia. Ale uciąć sobie nic nie dam.

0
Juhas napisał(a)

Z tego, co pamiętam to SQLite używa apostrofów do stringów, a nie cydzysłowia. Ale uciąć sobie nic nie dam.

Cudzysłów jednak;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1