scrolbar

0

Witam jestem poczatkujacym...
chcĘ przewijac jaki kolwiek tekst wpisany w memo scroolbarem
jak to zrobic ?

0

Po pierwsze co to za temat. Pewnie ten post trafi do kosza. A poza tym napisałeś tak że ja osobiścnie nie
mam pojęcia o co Tobie chodzi. Jeżeli tekst w Memo będzie dłuższy lub szerszy niż jego rozmiary to wtedy
pojawi się odpowiedni ScrollBar lub ScrollBary. Innej możliwości niebardzo widzę. Możesz też użyć RichEdit.

0

może prosciej mam napisac prosty program z wykorzystaniem scrollbara

0

Umieść ScrollBara na formatce i w zdarzeniu OnChange wklej kod:

  Caption := IntToStr(ScrollBar1.Position);

Wystarczająco prosty? :P

0

ok moze byc :)
dzieki Ci

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1