[Delphi] Myszka komp.

0

Witam :)
Chciał bym zapytać: jak wykryć kliknięcie klawiszy myszy które zakreśliłem na czerwono?
user image

0

Spróbuj przez sterownik :d

0

sprawdz czy do Twojego programu dochodza jakies komunikaty po kliknieciu tymi przyciskami.

0

:) Dzięki za pomoc. sugestia Cimaka pomogła mi rozwiązać problem :)

0

a tak z ciekawosci (i na przyszlosc) jakie komunikaty dochodza? ;]

0

Aby obsłużyć te guziki, użyłem komponentu KeySpyXP. Wykrywa je jako {ScrollButton}, a skoro je wykrywa, to nie grzebałem za dalszym rozwiązaniem.

0
Gladiatus napisał(a)

Aby obsłużyć te guziki, użyłem komponentu KeySpyXP. Wykrywa je jako {ScrollButton}, a skoro je wykrywa, to nie grzebałem za dalszym rozwiązaniem.

uzycie KeySpyXP do wykrywania tylko dwoch przyciskow to jak uzywanie bomby atomowej do zabicia jednej muchy ;] dziala, ale rozsadne to to nie jest. wystarczyla by Ci jedna procedura do tego. Nie jestem pewien ale moze zadzialoalo by zwykle OnKeydown i sprawdzenie czy to VK_SCROLL.

0
cimak napisał(a)

uzycie KeySpyXP do wykrywania tylko dwoch przyciskow to jak uzywanie bomby atomowej do zabicia jednej muchy ;] dziala, ale rozsadne to to nie jest. wystarczyla by Ci jedna procedura do tego. Nie jestem pewien ale moze zadzialoalo by zwykle OnKeydown i sprawdzenie czy to VK_SCROLL.

Hmmm... próbowałem właśnie przed chwilką jak piszesz, ale VK_SCROLL działa w przypadku jakiegoś guzika na klawiaturze. przy myszy w "Controls" masz tylko takie coś:

  TMouseButton = (mbLeft, mbRight, mbMiddle);

Cóż, dzięki za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1