SQLQuery -wyszukiwanie przybliżone

0

Witam
Czy jest możliwość wyszukiwania w bazie danych (firebird) korzystam z sqlquery ? locate znam ale to wyszukuje dokładnie :( , czysty sql to 'like' ale to mi ogranicza widoczność rekordów w dbgrid .
Czy jedyne wyjście to napisać funkcje która mi przeszuka bazę:( Proszę o pomoc i jakieś konstruktywne odpowiedzi -podpowiedzi .

0

Witam.

Locate + [loPartialKey]

0
canda napisał(a)

...czysty sql to 'like' ale to mi ogranicza widoczność rekordów w dbgrid...

Albo ja tego nie rozumiem, albo autor nie rozumie SQL'a [???]

Proszę o pomoc i jakieś konstruktywne odpowiedzi -podpowiedzi

Poczytać dokładnie o SQL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1