Delphi + MSSQL program w sieci ;-)

0

Witam, mam taki problem robie aplikacje pracujacą w sieci opartą o bazę MSSQL.
I mam taki problem nie wiem w jaki sposob uzyskać taki efekt:
mam program odpalony na dwoch kompach komp1 i komp2, teraz dodajac na komp2 jakaś pozycje do bazy chcial bym by na liscie otwartej na komp1 automatem odswierzylo. Czy jest to mozliwe? Dane wyswietlam na DBGrid
Z bazą lacze sie za pomoca:
ADOConnectrion
DataSource
AdoDataSet

0

Witam,
da się taki efekt uzyskać przy pomocy timer-a i odpytania bazy, niestety sama baza nas nie powiadomi o dodaniu nowego rekordu.

0
satq napisał(a)

Witam,
da się taki efekt uzyskać przy pomocy timer-a i odpytania bazy, niestety sama baza nas nie powiadomi o dodaniu nowego rekordu.
hmm czyli tak jak myslalem timer -> sprawdzanie czy ilosc rekordow sie zmienila jezeli tak to ponowne pobranie danych tak ? Tylko zastanawiam sie czy to nie bedzie obciazalo

0

możesz sprawdzać select max(rowid) from nazwa_twojej_tabeli {nie wiem jak odkładnie ta kolumna się nazywa w mssql} jęśli jest większy niż ostatnio pobrany to znaczy że zostały wstawione nowe dane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1