tablica obrazków w ScrollBox?

0

Witam,

W jaki sposób mogę stworzyć TImage jeśli go nie zadeklarowałem?.
Chciałbym utworzyć za pomocą pętel matrycę bitmap (obiektów TImage) i wyświetlić je w ScrollBox.


procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
 var
  Loop: Byte;
  ArrayOfImages: array[0..2] of TImage;
begin
  for Loop := 1 to 10 do
  begin
    ArrayOfImages[Loop] := TImage.Create(ScrollBox1);
  end;
end;

Na razie napisałem tyle ale ten kod nie chce się skompilować jeśli nie umieszczę obiektu TImage w ScrollBoksie.
W jaki sposób mogę załadować konkretne bitmapy?. (LoadFromFile?).

Pozdrowienia.

0
  1. Dodaj do sekcji uses moduł ExtCtrls.
  2. Program się wywali bo tablicę masz zadeklarowaną dla przedziału 0..2 a w pętli przekraczasz ten przedział.
  3. ArrayOfImages[Loop].LoadFromFile(nazwa_pliku)
0

Teraz mogę skompilować program, jednak wyświetla on pusty ScrollBox.
Oto kod:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
 var
  Loop: Byte;
  ArrayOfImages: array[0..2] of TImage;
begin
  for Loop := 0 to 2 do
  begin
    ArrayOfImages[Loop] := TImage.Create(ScrollBox1);
    ArrayOfImages[Loop].Picture.LoadFromFile('Obrazek1.bmp');

  end;
end;

Co tu jeszcze trzeba dodać?.

0
ArrayOfImages[Loop].Parent := ScrollBox1);
0

Dzięki za pomoc. Już mi wyświetla tak jak chciałem, musiałem jeszcze wymusić wysokość i szerokość oraz zmienić w pętli
własność Left:

ArrayOfImages[Loop].Left := Loop * 256;

Inaczej nakładał obrazki na siebie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1