Generator liczb losowych

0

Witam.
Potrzebuje generatora liczb losowych. Np potrzbuje x wartosci (x podaje sie na poczatku programu, wszystkie wartosci nie moga być stałe, mogą się czasem pwotórzyć) z zakresu od 75 do 125. Miało by to wyglądać tak zeby program wyplul np
l 1:89
l 2:104
l 3:76
...
l20:90

0

A co za problem? Na formatce umieszczasz Edit, Button oraz Memo, które sobie odpowiednio możesz
rozciągnąć w pionie. Własności Name komponentów pozostaw standardowe. A resztę załatwi poniższy
kod, dla zdarzenia OnCreate Formatki oraz dla przycisku. I poczytaj komendium, bo pytasz o banały.


procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  Randomize;
  Memo1.ReadOnly := True;
  Memo1.ScrollBars := ssVertical;
  ActiveControl := Edit1;
  Button1.Caption := 'Lo&suj';
  Application.Title := Caption;
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  R : Byte;
  S : string;
  I, Ile, Code : integer;
begin
  S := Edit1.Text;
  Val(S, Ile, Code);
  if (Code > 0) or (Ile = 0) then
    begin
    ShowMessage('Nieprawidłowa lub mniejsza od jednego liczba!');
    Exit;
    end;
  Memo1.Clear;
  for I := 1 to Ile do
    begin
    R := Random(125) + 75;
    Memo1.Lines.Add('l' + IntToStr(I) + ':' + IntToStr(R));
    end;
end;
0

olesio, nie pisz głupot. On pisze o liczbach LOSOWYCH. Rozwiązanie - podłączyć generator liczb losowych do kompa i odczytać z niego te liczby.

0
manfredek napisał(a)

olesio, nie pisz głupot. On pisze o liczbach LOSOWYCH. Rozwiązanie - podłączyć generator liczb losowych do kompa i odczytać z niego te liczby.

Problem polega na tym, że chyba żadne urządzenie nie jest w stanie wygenerować liczby losowej(no, może lottomat ;)). Wszystko to zawsze będzie oparte o jakiś algorytm, a więc zawsze będą to liczby pseudolosowe.

0

manfredek: źle zrozumiałem pytanie bady92 w takim razie, myślałem że taki kod mu wystarczy, sorry ;/

0

Dzieci drogie, poczytajcie jak się entropię dla /dev/random zbiera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1