przekazania wartosci z Dbgrida

0

Witam. Szukam rozwiazania problemu dotyczacego przekazania wartosci z Dbgrida do DataSource1 tylko ze: W DBGRid wyswietlany jest DataSource2 ktorego DataSet podpiete jest do Query1 i chcialbym aby po wybraniu w DBGrid rekordu otwierala sie ta sama forma co przy tworzeniu rekordu ale do edycji z wybranym rekordem...

0

ke??

0

Moze inaczej.... jest mozliwosc wyswietlenia w dbgrid rekordow w odwrotnej kolejnosc bez koniecznosci uzycia query?

0
matysssss napisał(a)

Moze inaczej.... jest mozliwosc wyswietlenia w dbgrid rekordow w odwrotnej kolejnosc bez koniecznosci uzycia query?

Bez sensu próbujesz coś zrobić.

W pliku formy masz np. 2 funkcje:

function ShowAll: boolean;
var
  f: TMojTypForm;
begin
  f:=TMojTypForm.Create(Application);
  f.Query.Sql.Text:='SELECT * FROM TABELA';
  result:=(f.showModal = mrOK);
  f.Free;
end;

function Modify(ID: integer): boolean;
var
  f: TMojTypForm;
begin
  f:=TMojTypForm.Create(Application);
  f.Query.Sql.Text:='SELECT * FROM TABELA WHERE ID='+intToStr(ID);
  result:=(f.showModal = mrOK);
  f.Free;
end;
  

To oczywiście przykład

0

Nie nie Juhas nie o to chodzi aby pobrac wybrany rekord.
Mam WprowadzForm i w niej komponenty Table1 i DataSource1 i DBNavigator1 i forma sluzy tylko do dodawania rekordow i edycji rekordow.
W Innej formie mam DBGrid ktory wyswietla dane z WprowadzForm.DataSource1 ale chce aby wyswietlal je w "w odwrotnej kolejnosci" i po DblClick otwierala sie WprowadzForm z wybranym rekordem do edycji.

Jezeli zastosuje Query i wnim zapytanie z Przesortowaniem w innej kolejnosci to musze dodac drugi DataSource i dopiero do niego podpiac DBGrid1. Ale jezeli tak zrobie to po wdukrotnym kliknieciu nie otwiera sie WprowadzForm z wybranym rekordem tylko z pierwszym rekordem w tabeli bo sa inne DataSource.
</b>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1