sortowanie tabeli

0

ja posortowac tabele rekordow bo teraz gdy dodaje elemnty do tabeli a pozniej usune jedna reszte warosci sie nie sortuje. slyszlem ze trzeba uzyc downto l;ub index of

0

w przypadku przechowywania rekordów w tabeli jest problem związany z kontrolą, który indeks tabeli zawiera znaczące dane (który jest wolny a który nie). ja robię to przez dodatkową tabelę boolean-ów albo odpowiednie pole w rekordzie (też boolean). Później podczas sortowania uwzględniam tylko elementy z odpowiednio ustawionym booleanem. Jeżeli chcesz się bawić w sortowanie rekordów to proponuję albo przerobić to na listę rekordów zamiast tablicy albo dodać procedure, która będzie przesuwać elementy znajdujące się za usuwanym o jedno miejsce w stronę początku tablicy.

0

a mozecie mi to podac w jakims przykladzie

0

radze kupić lub choćby pożyczyć dowolną książkę o algorytmach bo jest to raczej dość długie. Tam na 99% (nie można wszystkiego przewidzieć więc radzę przed kupnem przejrzeć) znajdziesz rozdział z opisaniem list i porównaniem ich do tablic. Poza tym dla podania przykładu przydałoby się przybliżyć wykorzystywaną strukturę (chodzi mi tu o sam algorytm sortowania).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0