Export do Excela z Query (kodowanie)

0

Witam,
ma problem chyba z kodowaniem (polskie znaki) ....bo sam eksport działa - niestety w ustawieniach komponentu nie ma nic na temat kodowania. Eksport z poziomu Grida wyświetla prawidłowo polskie znaki. Pytanie brzmi - jak zbudować działający :) eksport z komponentu Query do Excela bez zainstalowanej aplikacji Excel (można korzystać z VCL freeware) która prawidłowo wyświetli polskie znaki ?

0

Witam, niestety temat aktualny - niezależnie czy eksport jest z poziomu Grida (grid ma polskie znaki) czy DS zwracany plik excelowy nie ma polskich znaków (krzaki). Prośba - jak wykonać eksport do Excela bez zainstalowanego excela ?
Pozdrawiam

0
jastu napisał(a)

Witam, niestety temat aktualny - niezależnie czy eksport jest z poziomu Grida (grid ma polskie znaki) czy DS zwracany plik excelowy nie ma polskich znaków (krzaki). Prośba - jak wykonać eksport do Excela bez zainstalowanego excela ?
Pozdrawiam

Zastanów się, co z tego postu ludzie rozumieją: nie napisałeś CZYM dokonujesz eksportu...

0

Wszystkim co mam, czyli : TmxDBGridExport, TJvDBGridExcelExport, TmxNativeExcel - za każdym razem ten sam problem.
Pisałem posta wcześniej prośbę o naprowadzenie jakiego komponentu użyć.

Próbuję tak - eksport do CSV (są polskie znaki), zmiana rozszerzenia pliku na XLS, po czym otwarcie pliku - ale...excel pyta o separator kolumn - a chciałbym uniknąć tego pytania i telefonów użytkoników ( czy ustawić separator kolumn po stronie kodu ?)

0

Czy to znaczy, że Query zwraca Ci dane kodowane w dzikim standardzie?
Zauważyłem w TJvDBGridExcelExport właściwość "UseGetText" - testowałeś to?

0
TheBigStaticObject napisał(a)

Czy to znaczy, że Query zwraca Ci dane kodowane w dzikim standardzie?
Zauważyłem w TJvDBGridExcelExport właściwość "UseGetText" - testowałeś to?

Sorry
"UseFieldGetText"

0

Niestety TmxDBGridExport wymaga zainstalowanego Excela - błąd Excell.Application (OLESysError).

0
jastu napisał(a)

Niestety TmxDBGridExport wymaga zainstalowanego Excela - błąd Excell.Application (OLESysError).

Nie wiem, jak się zachowuje TmcDBGridExport, ja pisałem o komponencie Jedi :)

Generalnie do excelowych eksportów używam darmowego TscExcelExport 2.91 (strona autora jest nieaktualna, ale komponent do znalezienia w sieci). Trzeba trochę rzeźbić ręcznie, ale działa. No i eksportu w Devexpress Grid Suite, ale ten jest płatny (chociaż cała paczka jest warta dowolnych pieniędzy :-) )

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1