Jak umieścić forme do jakiejś właściwości komponentu

0

Chodzi mi o to jak można wstawić formę, aby użytkownik, który chce zmienić jakąś właściwość komponentu otrzymał w rezultacie jakiś niestandardowy formularz który sam stworze.

0

Że he?? :|
Chyba jednak jestem za głupia na to forum, bo nic nie zrozumiałam z pytania...

0
ilo napisał(a)

Że he?? :|
Chyba jednak jestem za głupia na to forum, bo nic nie zrozumiałam z pytania...

U kobiet zdolności prekognicji rozwijają się podobno dopiero po menopauzie, więc masz jeszcze trochę czasu... :]

0

No to wykaż się i wytłumacz kobietce przed menopauzą o co chodziło antkowi :D
rozumiem, że Ty jesteś lepszym jasnowidzem ode mnie
A tak całkiem przy okazji, nie ma ktoś sountracka do wojny i pokoju??

0
ilo napisał(a)

No to wykaż się i wytłumacz kobietce przed menopauzą o co chodziło antkowi :D

Muszę Cię rozczarować - menopauza jest poza moim zasięgiem (mimo wieku :P) więc ja tym bardziej nie jarzę :D

0

Chce żeby po kliknięciu na zaznaczony przycisk:
http://img382.imageshack.us/my.php?image=wlasciwoscirt9.jpg
Wyświetlił się na przykład taki formularz:
http://img365.imageshack.us/my.php?image=oknoed6.jpg

0

A nie, teraz to już normalnie wszystko jasne :D

0

Widzę, że rozmowy przeniosły się na inny temat :-P , ale wolał bym aby przeszły do poprzedniego. :-P

0
antek1004 napisał(a)

Chce żeby po kliknięciu na zaznaczony przycisk:
user image
Wyświetlił się na przykład taki formularz:
user image

Taki = JAKI??
Człowieku...

0

Poszukaj PropetyEditors.

0

masz projekt otworzony, tam jakiś przycisk
dajesz File\New\Form
robisz coś na tej formie
deklarujesz użycie modułu nowej formy w module formy głównej
a w przycisku coś na styl

FormaKwadrat.Show();

albo

FormaKwadrat.ShowModal();
0

PTwr nie o to mi chodzi, ale dzięki. Już znalazłem to co chciałem.

0

Potwór - kolejna prośba: nie wiesz o co chodzi, WYDAJE ci się, że wiesz - anyway, nie wpierd..j się ze swoimi głupimi uwagami. Weź ze 3 głebokie oddechy, potem kolejne 3, a potem - zacznij się uczyć programowania. Może być w Delphi, to najprostszy do nauki język, pewnie nawet tobie się uda.

0

Lol :-D
Tworzysz sobie taką formę i potem jak masz na głównej formie taki przycisk to:

Form2.showmodal;

:|

0
TBSO napisał(a)

Potwór - kolejna prośba: nie wiesz o co chodzi, WYDAJE ci się, że wiesz - anyway, nie wpierd..j się ze swoimi głupimi uwagami. Weź ze 3 głebokie oddechy, potem kolejne 3, a potem - zacznij się uczyć programowania. Może być w Delphi, to najprostszy do nauki język, pewnie nawet tobie się uda.

Nie wiem co chcesz przez to powiedzieć, ale PTwr mi bardzo dużo razy pomógł w zaawansowanych rzeczach związaych z programowaniem w ObjectPascal'u. Nie sądze, żeby mu nie wychodziło.

0

@pigmejek Jemu nie o to chodziło. Czy zadałeś sobie tą odrobinę trudu i spojrzałeś na zdjęcia, które udało mu się w końcu zamieścić? Żadne showmodal przy tworzeniu wlasciwosci komponentu nie pomoze.

@antek Kieruj się podpowiedzią TheBigStaticObject.
//o przepraszam, napisales ze juz masz

pozdrawiam
ilo

0

Chce żeby po kliknięciu na zaznaczony przycisk:
...
Wyświetlił się na przykład taki formularz:
...

zmyliło mnie to =]

0

Niestety znów mam problem. :-( Poniżej znajduje się kod:

  ...
  with fmBackgroundBitmap.Create(Application) do
  ...

Kompilator pokazuje między innymi taki komunikat:

[Error] ProgressbarSkin.pas(110): Undeclared identifier: 'fmBackgroundBitmap'

Mam stworzoną formę o nazwie 'fmBackgroundBitmap', ale nie wiem jak ją dodać żeby była rozpoznawalna w komponencie. Jest dodana do paczki ale to nic nie zmienia. nie mogę dać pod uses bo zgłasza ze nie może znaleźć pliku 'dcu'

0

Zrobiłem :d

trzeba było stworzyć nowe uses za implementation i tam wpisać nazwę pliku taj jak sie robi powiazania miedzy formami. Wszystkim dziękuje za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1