delphi koniec odtwarzania

0

A wiec moze zaczne od tego z ejelsi chodzi o delphi jestem calkiem zielony
i mam takie problem:
Chciałbym aby po zakonczeniu odtwarzania pliku muzycznego w mplayer pojawila sie o tym informacja a takze czy items w listbox jest pusty. Da mi sie jakoś pomoc heh??

0

nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, ale ja bym kombinował tak:

  1. pewnie jak odtwarzasz muzykę to TrackBar.Position:= jest równy Odtwarzaniu muzy.
    Tzn. Jak muza leci to suwak też się porusza.
    Możesz zrobić w OnChange tego suwaka np.

If (TrackBar.Position= 100) then
begin
ShowMessage('muzyczka się skończyła');
end;

i możesz tam też dopisać by odtwarzała kolejną muzyczkę jeśli masz Listę Piosenek na ListBox.

ListBox1.ItemIndex:=ListBox1.ItemIndex+1; <-- zaznacza Ci kolejno pozycje na liście.

Weź też użyj: ListBox1.Items.Count-1;, czy tam ListBox1.Items.Count by policzyć ile masz piosenek na liście.
zrób do tego celu np.:

var
ilosc: integer;
begin
ilosc:= ListBox1.Items.Count-1;

Czy jakoś tak, a później warunek: Jeżeli zaznaczony item jest równy = ilosc then
begin
zatrzymaj odtwarzanie
end;

i tyle :)
mam nadzieję, że pomogłem

0

a moze ktos mi powie chodziaz jak wyciągnąc bieżacy czas nagrania i oraz całkowity??

0
PolskiPolakZpolskiPL napisał(a)

nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, ale ja bym kombinował tak:

  1. pewnie jak odtwarzasz muzykę to TrackBar.Position:= jest równy Odtwarzaniu muzy.
    Tzn. Jak muza leci to suwak też się porusza.
    Możesz zrobić w OnChange tego suwaka np.

If (TrackBar.Position= 100) then
begin
ShowMessage('muzyczka się skończyła');
end;

i możesz tam też dopisać by odtwarzała kolejną muzyczkę jeśli masz Listę Piosenek na ListBox.

ListBox1.ItemIndex:=ListBox1.ItemIndex+1; <-- zaznacza Ci kolejno pozycje na liście.

Weź też użyj: ListBox1.Items.Count-1;, czy tam ListBox1.Items.Count by policzyć ile masz piosenek na liście.
zrób do tego celu np.:

var
ilosc: integer;
begin
ilosc:= ListBox1.Items.Count-1;

Czy jakoś tak, a później warunek: Jeżeli zaznaczony item jest równy = ilosc then
begin
zatrzymaj odtwarzanie
end;

i tyle :)
mam nadzieję, że pomogłem

:) Dzieki wielkie :) dopiero wczoraj usiadlem na delphi :) wczesniej tylko JS i PHP :) w ktorych czuje sie bardzo dobrze :) Więc mozna sie domyśleć w jaki szał wpadłem :) nie zupełnie to o co mi chodziło ale na pewno sie przyda :) Przed chwila przeczytałem pewien artukuł o DSPack :) i mysle ze poprzez porównianie czasówek mogl bym to zrobic :)

ps no nie całkiem odtwarzacz ale program do szafy grajacej :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1