Delphi7 i animacja GIF - 100%CPU

0

Mam Delphi 7 i chcę dodać animację GIF do programu. Do listy uses dodałem Gifimage i wstawiłem komponent Image, ale gdy chcę wczytać animację, delphi ma CPU 100% i muszę go zabić. Co jest tego przyczyną i jak rozwiązać problem dodania animacji gif. Problem pojawia się też gdy pisze:

image1.Picture.LoadFromFile('anim.gif);
0

Nie jestem pewien czy delphi w ogóle obsługuje animowane gify, chyba tylko statyczne. Jeżeli chcesz tylko sobie coś wyświetlić na formie to nie wiem czy warto się z tym bawić, spróbuj może komponent z paczki JEDI, tam jest paleta z grafiką i tam masz ciekawe komponenty do gifów. Jak nie chcesz instalować całego pakietu JEDI to może poszukaj jakiś mały i lekki komponent tutaj:
http://www.torry.net/quicksearchd.php?String=gif&Title=Yes

Jeżeli potrzebuje operować coś na tym gifie to musisz jednak trochę się z tym pobawić :)

0

Potrzebujesz JvGifAnimation :)

0

Skąd mogę pobrać ten komponent??

0

Dziwne... ja tez uzywalem GifImage i takiego problemu nie mam. Moze masz jakas starsza wersje albo cos? ja mam:

// Version:	2.2                                                          
// Release:	5                                                             
// Date:	23-MAY-1999 

i dziala w porzadku.

0

Mam tego samego gif.pas, ale delphi 7:

Win32, Delphi 2, 3, 4 & 5, C++ Builder 3 & 4  
0

mam identyczny problem.
Komponent GifImage chyba dobrze się "zainstalował", do uses dodaję: GIFImage, ale i tak podczas wczytywania gifu z dysku - wiesza się program.
Tak samo jest gdy otworzę OpenDialog i zaznaczę obrazek GIF, zaczyna się wieszać.
:-( :-( :-(

0
bolek123 napisał(a)

Mam tego samego gif.pas, ale delphi 7:

Win32, Delphi 2, 3, 4 & 5, C++ Builder 3 & 4  

ja tez mam delphi 7 :|
ehh.. komputery komputery..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1