polskie znaki - baza danych

0

Witam,
napisałem programik który dodaje wpisy do bazy danych lecz nie dodaje polskich znaków :( kodowanie w bazie to utf-8. Jak mam to zrobić ??

0

Ja wiem, że lenistwo ponad wszystko, ale żeby nawet pytania nie napisać porządnie ...
Może byś tak zaczął od

  1. jaka baza
  2. jak się łączysz
  3. jakieś zapytanie
  4. trochę kodu
0

jest to baza danych na serwerze na którym mam swoją stronę www (mySQL 4.1.22)

rekordy dodaję w ten sposób:

SQL.CommandText := 'INSERT INTO tabela VALUES("", "'+tekst+'", '+inttostr(aut)+' )';
      SQL.ExecSQL;
0

Skoro baza jest w UTF8, to z powyższego zapytania tekst też musisz skonwertować na UTF8 (IntToStr(aut) nie musisz, bo kody zwracanych znaków są takie same dla większości kodowań, w tym UTF8).

0

a jak to zrobić ??

0

Nawet do helpa Delphi nie zajrzałeś pod hasła zaczynające się od UTF8? :/ Jeśli znacznie starsze Delphi to może nie być i musisz użyć własnych lub zewnętrznych funkcji.

Jest tam masa funkcji do operowania tym kodowaniu, w tym UTF8Encode oraz AnsiToUtf8, zależnie na czym operujesz. Wysil się czasem. Forum jest, by poradzić sobie jak utkniesz, a nie szukać za ciebie.

0

Ile roboty? Jedna funkcja.

Pyta w dziale Delphi, więc przyjąłem, że nie ma wpływu na RDBMS.

0

ale to się robi po stronie klienta - robisz zapytanie po połączeniu i dopóki się nie rozłączysz to masz ustawione kodowanie klienta

0

No tak, nie zerknąłem na linki. Masz rację. Twój sposób rzeczywiście jest lepszy.

0

ja wiem że powinienem zadać to pytanie znając na nie odpowiedź :( ale niestety nadal niewiem jak mam to zrobić próbowałem funkcji UTF8Encode i UTF8toAnsi i nic, zapisywały mi sie jakieś krzaczki tylko

0
Pys1986 napisał(a)

ja wiem że powinienem zadać to pytanie znając na nie odpowiedź :( ale niestety nadal niewiem jak mam to zrobić próbowałem funkcji UTF8Encode i UTF8toAnsi i nic, zapisywały mi sie jakieś krzaczki tylko
i oczywiście odwiedziłeś linka, którego podałem, zrobiłeś tak i nie pomogło ...

0

Poza tym, kto mówił o funkcji UTF8toAnsi? Ja pisałem o AnsiToUTF8, czyli konwersji w drugą stronę. Rzecz jasna, pod linka nie zajrzałeś :/

0

zajrzałem i nic nie pomogło

0

a czy oprócz zajrzenia cokolwiek zrobiłeś?

0

nieznam aż tak dobrze angielskiego. DZIEJKUJE ZA POMOC ALE PROSIŁ SIE NIE BEDE !!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1