Zapytanie z parametrem w Query

0

Witam.

Mam problem z aplikacja ktora pisze w Delphi. Ogolnie jest to program sluzacy do fakturowania. Baze mam stworzona w sybasie.
A co do problemu, to wyglada on tak, ze majac formularz sluzacy do wypelniania listy towarow/uslug bedacych na konkretnej fakturze, wrzucilem sobie na niego DBEdit'a, ktory ma sluzyc mi na wyswietlaniu biezacej sumy fakutry(zliczajac juz dodane pozycje) dzieki zdarzeniu DataChange w DataSource, ktory jest "odpowiedzialny" za ta tabele. Dane te "wydobywam" sobie za pomoca zapytania w Query, ktore wyglada nastepujaco:

SELECT SUM (p.cena_jedn * p.ilosc * (1 + sv.procent/100)) AS SumaFakt
FROM Pozycje p, st_vat sv
WHERE p.idstawka = sv.idstawka
AND
p.idtrans = :idtrans;

Pojawia mi sie nastepujacy blad: "Query1: Field 'idtrans' is of an unknown type"

Co moze byc jego powodem oraz jak mozna by bylo to ominac?

0

Nikt nie ma pomyslu na rozwiazanie tego problemu?

0

wypadało by podstawić jaką wartość pod ten parametr.

0

W sybazie nie robilem, ale przychodzi mi do glowy taka rzecz: powinienes sprawdzic w sybazie jaki jest typ tego pola; zazwyczaj kwasy tego typu powstaja z powodu rozbieznosci miedzy tym co w bazie a definicja pola w tabeli w delphi (fields editor)

0
hansss napisał(a)

Pojawia mi sie nastepujacy blad: "Query1: Field 'idtrans' is of an unknown type"

Co moze byc jego powodem oraz jak mozna by bylo to ominac?

nie uzywam tej bazy co Ty ale zapewne nie podajesz typu parametru (ParamType), sprobuj parametrowi ustawic typ : ptInput.

0

daj cały kod od przypisania sqla do query aż do zrobienia open

0

Spoko, juz sobie poradzilem. Blad wynikal ze strony aplikacji i faktycznie nie mialem ustawionego odpowiedniego typu parametru, zrobilem to ustawiajac we wlasciwosciach paramteru, nie bawilem sie tym poprzez kod.

Dzieki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1