Scrollbar - operowanie nim po formie

0

Witam

Wstawiam na forme scrollbara i co dalej ? Jak nim się przemieszczac na formie a dokładniej po zakładkach ?

0

W Onchange Scrollbar'a dodajesz lub odejmujesz Tabindex Pagecontrol'a.
Reszta na google i w mózgu.

0

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Wytłumaczę na screenie

http://img184.imageshack.us/img184/1808/47024715bx8.jpg

Mam dłuższy panel niż mieści sie w mojej zakładce. Co zrobic aby za pomoca suwaka zjechać w dół aby dodać to co chce ?

0

ustawiasz maxa w scrolbarze na tyle ile zakladek i w onchange

  numerujac po kontrolkach sprawdz ktora jest typu TTabSheet i ma parenta PageControl1  

  PageControl1.ActiveTab := nazwa tabsheeta;

a najlepiej ustaw sobie na tabsheetach tag i szukaj nazwy tabsheeta po wszystkich kontrolkach ktory ma taga takiego jak position w scrollbarze

Uf ale zakrecilem - jakby cos to rozszerze bo jeszcze delphi nie zainstalowalem

[wstyd]

0

Mam dłuższy panel niż mieści sie w mojej zakładce. Co zrobic aby za pomoca suwaka zjechać w dół aby dodać to co chce ?

0

nie wystarczy AutoScroll na true ?

0

nie ma takiego czegos jak AutoScroll w scrollbarze

0

w ogóle nie twórz ScrollBar'a tylko w TPanelu ustaw AutoSroll na true :P

0
sprzedamsanki napisał(a)

w ogóle nie twórz ScrollBar'a tylko w TPanelu ustaw AutoSroll na true :P

Kolega miał zapewne na myśli AutoScroll w TScollBox'ie :)

0

to w TScrollBoxie AutoScroll może być w ogóle wyłaczony? ;) Na to bym nie wpadł :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1