[ DELPHI ] Problem z resource

0

Nie mogę dołączyć do programu pliku .res
Sam plik wykonuję w visual studio 2008 bo tam jest lepszy edytor do zasobów, ale nie mogę go później dołączyć do programu w Delphi7. Wydaje mi się, że powinien wystarczyć plik z tym rozszerzeniem ; rc i innych nigdy nie używałem i np. w samym visual studio działa.
Postępowanie wg. wskazówek w kompendium nie pomaga.
Sam plik .res można otworzyć w Image Editor ale bitmap już nie, bo nie obsługuje powyżej 255 kolorów.
Użyłem tej dyrektywy do zasobów zaraz po 'implementation'.
Próbując dołączyć zasoby w menu wyskakuje mi wiadomość, że coś tam jest za długie i musi obciąć. Podczas kompilacji wskazuje mi błąd w dołączonym pliku.
Czy ktoś wie jak dołączyć taki plik .res ?
Może jest jakiś dodatkowy edytor zasobów pod delphi ?

0
Pupils napisał(a)

Próbując dołączyć zasoby w menu wyskakuje mi wiadomość, że coś tam jest za długie i musi obciąć. Podczas kompilacji wskazuje mi błąd w dołączonym pliku.

Najlepiej byłoby jakbyś pokazał co za błąd Ci się pokazuje ...

0

W przeglądarce zasobów nie widzę nazw plików tylko same indeksy bitmap 101,102 więc jako nazwę wpisuję indeks (nie wiem czy dobrze robię ale innej opcji nie widzę)
image1.Picture.Bitmap.LoadFromResourceName(hInstance, '101');
wyskakuje mi komunikat, że nie znalazło takiego zasobu

Przy próbie dodania pliku .res wyskakuje wiadomość, że jedna lub więcej linii była zbyt długa i została obcięta a później pisze że w ogóle nie może dodawać do projektu tego typu plików.

Przy próbie dodania pliku .rc wyskakuje tylko pierwsza wiadomość (obcinanie) ale podczas odpalenia programu wyrzuca mi:
Bad character in source input

Żeby używać zasobów z bitmapami posiadającymi większą paletę kolorów niż 255 i z wave'ami trzeba używać plików .rc ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1