[delphi] pobieranie danych

0

Witam, jestem początkującym użytkownikiem delphiego i w związku z tym mam pytanie: jak mogę operować danymi pomiędzy unitami?
np. W unicie2: d:array[1..N] of integer; zamiast N chcę aby liczba była pobierana z editu który jest w unicie1, jak to zapisać? jak wykorzystać informacje z unitu1?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

0

Tablice dynamiczne.

pzdr.

0

Unit1:

procedure TForm1.Edit1Change(Sender: TObject);
var N:integer;
begin
N:=strtoint(edit1.Text);
end;

Unit2:

var
  d:array[1..N] of integer;

Teraz jak zrobić aby wartość wpisywana w edit, w unicie1 była automatycznie odczytywana w unicie2.

0

lol, lepiej poczytaj troche o podstawach progrmowania

0

Nieee... To musi byc tak:

var
 tablica: array of integer; //deklaracja tablicy

A potem przy kazdej zmianie piszesz cos takiego:

n := StrToInt(Edit1.Text);
SetLength(tablica, n);

I juz.

0
sasio napisał(a)

lol, lepiej poczytaj troche o podstawach progrmowania
ciekaw jestem, czy Ty też na początku byłeś taki chojrak...

jeśli chodzi o kolejny post WIktorDelphi'ego: jak zrobić aby N bylo pobierane z unit1, kod jest w unit2? próbowałem na wszystkie znane mi sposoby i nie potrafię :-/

0

będąc w unicie 2 naciśnij Alt+F11 i z listy wybierz Unit1

lub ręcznie

w sekcji uses dopisz Unit1.

wtedy możesz używać zmienych z unitu 1-go w unicie drugim.

0

To miałem od samego początku dopisane.

[Warning] Unit2.pas(45): Variable 'N' might not have been initialized.

0

moze nie bylem chojrak, ale wiedzialem ze zminne lokalne nie sa widoczne nigdzie indziej niz w danej funkcji, zreszta jak widac nie pytalem nikogo o pomoc w takich sprawach bo to sa podstawy ktore po prostu mozna przeczytac i wiedziec bez problemu.

0

już nalazłem odpowiedź, mimo to dzięki za wszelką pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1