uruchomienie programu zewnętrzego .exe pod warunkiem

0

Witam,
Jak mogę zaprogramować takie zadanie:
-uruchom plik xxxx.exe pod warunkiem, że jesteś podłączony do sieci

Dziękuję za pomoc

0

Może jeszcze jaśniej. Jak sprawdzić czy jestem podłączony do internetu? jakich komponentów użyć?

0

Najpierw sprawdzasz stan połączenia:

uses WinInet;

procedure TMainForm.btnCheckClick(Sender: TObject);
var
  dwConnection : DWORD;
begin
{ flagi }
  dwConnection := INTERNET_CONNECTION_MODEM + INTERNET_CONNECTION_LAN +
    INTERNET_CONNECTION_PROXY;

  { sprawdź, czy jest połączenie }
  if not InternetGetConnectedState(@dwConnection, 0) then
    lblResult.Caption := 'Brak połączenia'
  else lblResult.Caption := 'Jest połączenie';
end;

Więcej o aplikacjach sieciowych dowiesz się tu:
Rozdział 11
a następnie w zależności od tego czy jesteś podłączony czy nie wywołujesz ShellExecute z odpowiednimi parametrami i ścieżką do twojego programu

0

Mam taką wielką prośbę.
Jestem dopiero początkujący. Czy mógłbyś mniej więcej rozpisać co gdzie mam wkleić itp ?
Jeśli tego się dowiem, to potem już będzie z górki :)

0
duzers napisał(a)

Mam taką wielką prośbę.
Jestem dopiero początkujący. Czy mógłbyś mniej więcej rozpisać co gdzie mam wkleić itp ?
Jeśli tego się dowiem, to potem już będzie z górki :)

:-D:-D:-D:-D:-D
:-D:-D:-D:-D:-D
:-D:-D:-D:-D:-D
:-D:-D:-D:-D:-D
:-D:-D:-D:-D:-D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1