Błąd "E2161 Duplicate resource"

0

Witam

Chcialbym zapytac sie czy ktos wie dlaczego pojawil mi sie taki błąd:

[Pascal Error] E2161 Duplicate resource:  Type 10 (RCDATA), ID TFORM1; File glowna.dfm resource kept; file Unit1.dfm resource discarded.

A oto jak do tego bledu doprowadzilem:

Mam program w ktorym jest kilka form (form1, form2, form3) dla tych form odpowiednio pliki (unit1.pas, unit2.pas, unit3.pas).

Doszedlem do wniosku ze tych plikow (unit1.pas itp.) jest duzo i trudno jest sie polapac w ktorym pliku co jest wiec zmianilem nazwy tych plikow na (glowna.pas, profil.pas, kalendarz.pas). Zmianialem te nazwy poprzez wybranie w Delphi menu-> zapisz jako...

od tej pory pojawiaja sie takie bledy:

[Pascal Error] E2161 Duplicate resource:  Type 10 (RCDATA), ID TFORM1; File glowna.dfm resource kept; file Unit1.dfm resource discarded.

taki sam blad dla kazdego pliku (glowna.pas, profil.pas, kalendarz.pas).

Czy ktos wie jak to rozwiazac i co to jest za blad ????

0

Spróbuj usunąć plik *.res ze swojego projektu i przekompiluj go. Zrób kopię tego pliku jak coś.

0
RedbaK napisał(a)

Spróbuj usunąć plik *.res ze swojego projektu i przekompiluj go. Zrób kopię tego pliku jak coś.

Niestety nic to nie dalo.
Probowalem tez usunac plik unit1.dfm ale ptrzy kompilacji wyrzucal sie inny blad:

[Pascal Error] E1026 File not found: 'Unit1.dfm'

na razie nie znalazlem rozwiazania :(

Witam !

Rozwiazalem ten problem :)
A oto opis rozwiazania:

Jezeli zmianiamy nazwe pliku *.pas np. z pliku unit1.pas do glowna.pas to i jezeli w projekcie mamy wiecej plikow np. unit2.pas, unit3.pas itp. to jezeli mamy odwolanie w pliku unit2.pas do naszego pliku unit1.pas

  j:integer;
  xml_node:ixmlnode;

implementation

uses unit1, ksiazka;

{$R *.dfm}

procedure TForm15.Button1Click(Sender: TObject);

to trezba zmienic na nowa nazwe czyli:

  j:integer;
  xml_node:ixmlnode;

implementation

uses glowna, ksiazka;

{$R *.dfm}

procedure TForm15.Button1Click(Sender: TObject);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1