Nieprzezroczysty TransparentColor

0

gdy ustawie:

Form1.Color := clRed;
TransparentColorValue := clRed
TransparentColor := True;

to wszystko jest pieknie gdy wlaczam program i przezroczystosc dziala obraz 1

ale gdy dodam program do autostartu poprzez rejestr to juz wystepuja problemy przy starcie obraz 2

czy ktos wie jak to naprawic/obejsc?

0

a ścieżka do obrazu istnieje?

0

A spróbuj wyołać ten kodzik czyli ustalenie przeźoczystego koloru formy w On paint formy i rysuj czerwony prostokąt na całym oknie formy .
BTW Sprawdzałem i u mnie taki bład nie wystąpił ,Program dodawałem do takiej ścieżki w rejestrze :


'SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run'
0
djmentos napisał(a)

a ścieżka do obrazu istnieje?
ze co ?

Piotrekdp napisał(a)

A spróbuj wyołać ten kodzik czyli ustalenie przeźoczystego koloru formy w On paint formy i rysuj czerwony prostokąt na całym oknie formy.
dziala lecz niektore komponenty (np Labele) sa niewiedziec czemu niewidoczne

0

Bo są zamalowywane przez ten prostokat :P

0
WIktorDelphi napisał(a)

Bo są zamalowywane przez ten prostokat :P
to ciekawe ze tylko niektore sa zamalowywane a inne nie skoro prostokat jest na calej powierzchni okna to labele powinny byc zamalowane wszystkie lub wcale ;-P

0

ale tak jest "na amen" czy pomaga np repaint?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1