Utworznie TabSheet wg. wzoru

0

Witam.
Od dłuższego czasu usiłuję utworzyć dynamicznie zakładkę TTabSheet (w PageControl), wg. podanej.
Czyli coś wg. arta: "Dynamiczne okienka jak te z gg", tylko z użyciem PageControl a nie TForm ;)
Dodam oczywiście, że nie chodzi o zwykłe
z:=TTabSheet.Create
tylko o utworzenie zakładki ze wsyztkimi komponentami, które są we wzorcu.

0

a co to jest ten wzorzec??

0

TTabSheet

0

To stwórz swój MyTabSheet i pododawaj tam okienka.

0

nie rozumiem.
Jakie okienka?

0
djmentos napisał(a)

nie rozumiem.

no popatrz a swoje pytanie rozumiesz? Bo przypuszczam, że 90% tych, którzy je cztali może powiedzieć to samo... :p

0

chcę utworzyć dynamicznie zakładkę (TTAbSheet), na komponencie TPageControl, tak aby wyglądała identycznie jak TabSheet1 i miała dokładnie te same komponenty. Bo tworzenie 140 komponentów na piechotę to trochę dużo roboty.
Chodzi o taki efekt, jaki uzyskamy podczas:]

var
Form:TForm1;
beign
Form:=TForm1.Create();
Form.Show;

Wtedy forma tworzy się na wzór TForm1 i wygląda identycznie, a mi chodzi o zakładkę na PageControl.
Teraz lepiej? ;)

0
  1. zaznacz je wszystkie (komponenty z ts1) CTRL+C kliknij ts2 CTRL+V
  2. stwórz nową frame, zaznacz je wszystkie (komponenty z ts1) CTRL+C przejdz na frame CTRL+V i po stworzeniu ts twórz nowy frame i go na nim dokuj
  3. tak jak 2 ale zamiast frame zastosuj form
  4. napisz sobie pętlę lecącą po ts1.Components, sprawdzaj jaki typ i twórz takiego na ts2

Najbardziej uniwersalne jest 2 i 3, najszybsze 1 a najbardziej upierdliwe 4 - wybór należy do Ciebie

BTW TForm1 jest nową KLASĄ natomiast TabSheet1 to konkretny obiekt klasy TabSheet - widzisz tą drobną różnicę?

0

1 odpada ;p pisałem, że dynamicznie
ale 2 spodobał mi się, dzięki.
p.s
Różnicę widzę, ale miałem nadzieję, że istnieje jakiś sposób podobny ;p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1