Dymek z ikony z tray'a

0

Witam

Witam
Zrobilem sobie program w ktorym jest ikona w tray'u uzylem do tego CoolTray i niewiem jak zrobic zeby z ikony z tray'a wyskakiwal dymek np. ' Sa nowe aktualizacja programu ' ?

Dziekuje

0

pooglądaj sobie dema

0

Dymki.. ?

Chyba chodzi ci o coś w stylu windowsowych baloników.
Użyj komponentu XPBalloon.

0
if są nowe aktualizacje programu then
 CoolTrayIcon1.ShowBalloonHint('Aktualizacje',
        'Dostępne są nowe aktualizacje programu!', bitInfo, 10);

Jemu chodzi o pokazanie chmurki, a nie ładowanie następnego komponentu balonowego, które to obsługuje CoolTrayIcon.

0

Ewentualnie zamiast tego CoolTray można użyć TJvTray z pakietu JVCL (posiada on wszytskie możliwe opcje dla ikonki Tray`a)

0
RedbaK napisał(a)
if są nowe aktualizacje programu then
 CoolTrayIcon1.ShowBalloonHint('Aktualizacje',
        'Dostępne są nowe aktualizacje programu!', bitInfo, 10);

Jemu chodzi o pokazanie chmurki, a nie ładowanie następnego komponentu balonowego, które to obsługuje CoolTrayIcon.

No wlasnie ot mi chodzi tylko jak dodac to timera bo che zeby misie to pokazalo np.za 20 sekund ? jak dodaje

CoolTrayIcon1.ShowBalloonHint('Aktualizacje',
        'Dostępne są nowe aktualizacje programu!', bitInfo, 10);

do timera to wyskakuje mi blad [Error] Unit1.pas(77): Undeclared identifier: 'ShowBalloonHint'</ :(

0
10

Liczba w nawiasie na końcu to czas pokazywania chmurki, ale to jakoś nie chce działać...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1