Duzy projekt - komunikacja miedzy aplikacjami/watkami

0

Zastanawiam sie nad nowym projektem i mam kilka pytan...

bedzie to duzy zlozony 'system' robiacy wiele rzeczy na raz, w czasie rzeczywistym
(nie musi dzialac szybko - sekundowe opoznienia sa do przyjecia. Ale fajnie by bylo gdyby latal jak rakieta:D).

PYTANIE 1
Link do PYTANIA 1

PYTANIE 2

W jaki sposob zorganizowac komunikacje miedzy watkami/aplikacjami?

Mysle ze nie obejdzie sie bez komunikatow,
ale czasami bedzie duzo danych do udostepnienia wiec chyba
kazdy watek/aplikacja bedzie musial udostepniac jakis kawalek pamieci.

Wyobrazam to sobie na takiej zasadzie, ze watek/aplikacja sobie dziala i co jakis czas zapisuje
aktualne wyniki (czy co tam akurat ma do udostepnienia) w pamieci, tak aby w tym samym miejscu
zawsze byly najswiezsze dane, a pozostale watki/aplikacje znajac to miejsce i strukture danych
beda je sobie odczytywac w dowolnym momencie (trzeba wykombinowac cos zeby nie odczytywac tych danych w czasie ich modyfikacji)

A moze jednak pliki?
Chetnie sie dowiem jak sobie z takimi problemami radzicie...

0

W wielowatkowej aplikacji wszystkei watki maja ta sama przestrzen adresowa wiec moga korzystac z tych samych danych, wypadaloby jedynie zaimplementowac jakies proste transakcje przy uzyciu np muteksow.

0
Johny_Morfina napisał(a)

Chetnie sie dowiem jak sobie z takimi problemami radzicie...

Zacznij od podstaw (wszystko w helpie i googlach):
TCriticialSection
TRTLCriticalSection
TMultiReadExclusiveWriteSynchronizer
TSimpleEvent

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1