TWebBrowser - Wykrycie kliknięcia na obrazek

0

Temat zapewne był poruszany chociaż ja w tej chwili nie mogę nic o tym znaleźć.

Pisze dla siebie kolejnego klona GG :P
Mam problem z emotkami (w sumie to dwa problemy, ale ten jest poważniejszy) .. stworzyłem okienko wstawiania emotek takie jakie jest w GG .. klikasz na emotkę i ona się wstawia. Zrobiłem to właśnie w oparciu o komponent TWebBrowser .. mój problem polega na tym, że nie wstawia hehe :P

Mam pewien pomysł na to:
Mianowicie, aby dodać ukryty formularz z polem którego tekst się będzie zmieniał gdy użytkownik kliknie na emotce (będzie to napisane w javascript) a z pobieraniem tekstu z pola formularza już nie będę miał problemu.

Zanim jednak zacznę to przekładać na kod, chciałbym zapytać czy nie znacie prostszego sposobu?

0
Arthan napisał(a)

Zrobiłem to właśnie w oparciu o komponent TWebBrowser

To na pewno zły wybur. WebBrowser jest bardzo dyskożernym komponentem, a wykorzystując go do takiego celu, marnujesz jego możliwości.

Ale chyba wiem dlaczego go wybrałeś - nie możesz znaleźć takiego, który poradzi sobie z plikami gif [diabel]

0

Dyskożernym w jakim sensie?
Ten plik od emotek zbyt dużo nie zajmuje hehe ;p

Myślałem też żeby to zrobić na podstawie TImage - tworzyć je dynamicznie.. i tylko bibliotekę do obsługi gifów jakąś tam dodać .. ale nie wiem czy to by się opłacało :) poza tym mam już gotowe to na tym TWebBrowser .. wszystko pięknie wygląda jak w GG .. i to jest ostatni element który mi pozostał do zrobienia ;)

0
Arthan napisał(a)

Dyskożernym w jakim sensie?
Ten plik od emotek zbyt dużo nie zajmuje hehe ;p

Jaki plik? Masz osobny EXE'k do przeglądania emotikonek?

Arthan napisał(a)

Myślałem też żeby to zrobić na podstawie TImage - tworzyć je dynamicznie.. i tylko bibliotekę do obsługi gifów jakąś tam dodać .. ale nie wiem czy to by się opłacało ;)

Pewnie, że by się opłacało. Biblioteka do gif'ów na pewno mniej zżarłaby, niż TWebBrowser!

0

nie mam .. ma tylko osobną formę.. ale jak na razie mam tak że zapisuje mi plik html i go wczytuje do WebBrowsera ...
nie wiem co miałeś na myśli pisząc "dyskożerne" :D może CI o pamięć chodziło??
Tak czy inaczej nie chce mi się pisać tego od nowa.. więc postanowiłem to zrealizować tak jak pisałem wcześniej ;)

0
Arthan napisał(a)

nie wiem co miałeś na myśli pisząc "dyskożerne" :D może CI o pamięć chodziło??

Tak, o pamięć na dysku twardym (nie w ramach - bo na to się zwykle mówi pamięciożerne).

Arthan napisał(a)

Tak czy inaczej nie chce mi się pisać tego od nowa.. więc postanowiłem to zrealizować tak jak pisałem wcześniej

Skoro postanowiłeś - trudno. Będziesz miał tylko mało profesjonalnie zrobiony programik. powodzenia

0

Okienko wyświetlające rozmowę też mam tworzyć w pełni dynamicznie Labelami i TImage?? a może od razu wstawię Panel i na jego Canvesie będę rysował tą rozmowę ?? :> To dopiero będzie profesjonalnie :]

0
Arthan napisał(a)

Okienko wyświetlające rozmowę też mam tworzyć w pełni dynamicznie Labelami i TImage??

A dlaczego nie?
Osobiście zrobiłbym sobie do tego klasę, lub a zamiast Labeli użyłbym przykładowo Editów, w których ReadOnly ustawiłbym na true.

Arthan napisał(a)

a może od razu wstawię Panel i na jego Canvesie będę rysował tą rozmowę ??

Jeżeli to będzie Cię kosztowało za dużo wysiłku, to dlaczego nie użyjesz komponentu, który tylko wstawiasz na formę, kompilujesz, i całe GG gotowe?!

0

Arthan ~ Je Muu chodziło z tym:

Dyskożernym w jakim sensie?
Ten plik od emotek zbyt dużo nie zajmuje hehe ;p

, że zrobił sobie plik przechowujący grafike ;] chyba...

0

Ok.. ale jak to centrować ?? znaczy .. w htmlu jest każdy obrazek w tabelce i ustawione align="middle" valign="middle" a w Delphi dynamicznie jak mam to robić ?? :P ... niom ok to też by się dało ale nie przesadzajmy ... ja chcę to zrobić tylko dla siebie i dla mojej ukochanej do komunikacji między nami, to nie ma być produkt komercyjny czy coś takiego, wiem jak to chodzi u mnie i wiem jak u Niej .. jak dla Nas może być, tylko właśnie mam problem z przechwyceniem kliknięcia na obrazek

0

jesli masz te emoty w webbrowser to wszystko w pliku php mozna chyba zrobic. Wtedy wystarczy tylko pod kazdy obrazek wrzucic kod na przyklad "emoty.php?emot=xx" i wtedy widzisz ze strona wczytuje sie jeszcze raz ale adres jest juz calkiem inny i wystarczy tylko wyciagnac 2 ostatnie cyfry na przyklad z adresu i wsio. Chyba ze zle cie zrozumialem ;)

0

W zasadzie można by zrobić i tak ;)

0

Jeśli chodzi o WebBrowser to uważam że słusznie postąpiłeś wykorzystując go, dużo osób korzysta z niego w komunikatorach np. GADU-GADU.

Jeśli ort! się z znaczników div, czy tabel to jest ort! raz, nie trzeba niczego na dysku zapisywać, ten komponent sobie sam przydziela plik tymczasowy na swoje potrzeby.
Jeśli chodzi o własne okienko tego typu to odpada. ja osobiście zacząłem pisać komunikator dla lanu, wszystko ładnie śmiga na webbrowser, włacznie z stylami rozmów, i obrazkami typu emotsy, niedługo będe dorabiał okno z emotsami jeszcze nie wiem na czym go zrobie czy nie tak jak sam pomyślałeś webbrowserze
jak mi się uda. a nadal byś szukał rozwiązania to chetnie pomoge.

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1