napis nie mieści się na panelu + komunikacja z druk fiskalną

Odpowiedz Nowy wątek
2007-06-20 16:01
0

witam

  1. Panel.caption nie mieści się w jednej linii. Czy da się zrobić w Panelu coś na zasadzie Wordwrap?

  2. Od czego zacząć, żeby aplikacja komunikowała się z drukarką fiskalną?

edytowany 1x, ostatnio: axel234, 2016-08-14 19:55

Pozostało 580 znaków

2007-06-20 16:12
rekcufssa
0

do komunikacji z drukarkami fiskalnymi masz gotowe biblioteki dostarczane prze producentów drukarek.

Pozostało 580 znaków

2007-06-20 17:05
0

spróbuj dać:

panel1.caption:='jakis tam tekst'+#10+#13+'jakis tam dalszy tekst';

Piszę proste programy i stronki internetowe na zlecenie, zaliczenie...
Delphi, Pascal, C++, HTML, CSS, JAVASCRIPT, MySQL, PHP
Kontakt: gg:1477872 e-mail: [email protected]

Pozostało 580 znaków

2007-06-20 19:27
0

Niestety nie pomogło :(
Captionem ma być element wiersza z tabeli.

edytowany 1x, ostatnio: axel234, 2016-08-14 19:56

Pozostało 580 znaków

2007-06-23 00:30
0
//ucinanie captiona panela
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
   dlugosc : integer;
   napis : string;
begin
   Panel1.Width:=250;                                                               // szerokość panelu 250px
     Label1.Caption := Panel1.Caption;                                       // przypisanie caption panela do labela
      dlugosc := Length(Label1.Caption)-10;                               // dlugosc labela minus 10 znakow
      napis := Label1.Caption;                                                 // caption labela do zmiennej
     if Label1.Width > 250 then begin                                     // jesli szerokosc labela wieksza niz panela to
    Delete(napis, dlugosc, 11);                                            // ucinaj 11 ostatnich znakow z labela
  Insert('...', napis, Length(Label1.Caption));                      // i wstawiaj 3 kropki na koniec nowego captiona
 Panel1.Caption := napis;                                               // przypisz nowe caption do panela
end;
end;
Label1.Visible := False;                            // schowaj labela

To daj do OnCreate formy.

Ucina caption panela, który ma tam jakąś szerokość określoną i porównuje z szerokością labela.
Trochę prymitywne ale działa. Popatrz na kod i na komentarze to szybko zjarzysz o co biega.
Daj na formę Panel, Label i Button. Resztę zostawiam tobie do skumania tematu. :-)

A jak chcesz pod wyświetlać Caption panela w kilku liniach to zainstaluj sobie
paczke Jedi Components 3.30 i tam masz komponent jvPanel a w nim włącz Multiline na True.
Potem już tylko

jvPanel1.Caption:='jakis tam tekst'+#13+'jakis tam dalszy tekst';

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0