Delphi - invalid translation przy odczysie bazy

0

Jako ze to moj pierwszy post - witam wszytskich ;]

Problem jest nastepujacy....
Do polaczenia sie z baza dancyh mySQL 4.1.11 na karsnalu uzywam standardowych komponentów (TSQLConnection, TSQLQuery). Podlaczenie przebiega OK, zapytanie INSERT dodaje rekord do bazy, jednak przy najprostszym SELECT * from tabela wywala błąd DBX Error: Invalid translation!

O co chodzi? gdzie robie błąd bo juz sam nie wiem ;]

Prosze nie podawac rozwiazania w stylu "zastosuj komponenty zeos" bo nie o to mi chodzi ;-)

przykladowy kod programu wyglada tak

SQLQuery1.CommandText:='select * from tabela1';
SQLQuery1.Open();
while not SQLQuery1.Eof do
begin
ListBox1.Add(SQLQuery1.FieldByName['nazwa_kolumy'].AsString;

QSLQuery1.Next();
end;
SQLQuery1.close();
0

Nie mam pojęcia czemu Ci się wywala ale powinno być chyba tak:

ListView1.Add(SQLQuery1.FieldByName('nazwa_kolumy').AsString;

</quote>
0

[OT]było na formu nie raz, ale pewnie kto by tam szukał - lepiej napisać posta niech jełopy odpowiadają setny raz na to samo pytanie{/OT]

ogólnie - masz złą (do nie tej wersji mysqla) wersję biblioteki dla dbxa

0
Misiekd napisał(a)

[OT]było na formu nie raz, ale pewnie kto by tam szukał - lepiej napisać posta niech jełopy odpowiadają setny raz na to samo pytanie{/OT]

ogólnie - masz złą (do nie tej wersji mysqla) wersję biblioteki dla dbxa

I tu sie mylisz.... szukalem na forum i niestety nie znalazlem ....

Co do wersji biblioteki jesli podmienie na taka ktorej uzywa krasnal w ogole nie moge jej zaladowac...
EDIT-----------------------------------------------------------

No i jak..... niby takie mozgi tu siedza a nikt nie potrafi pomoc?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1