[Rejestr] Uruchomienie programu jako sys

0

Witam, od dłuższego czasu próbuję uruchomić mój program jako użytkownik SYSTEM.
Prześledziłem kolejno rejestr na podstawie dwóch procesów:

  • IBGuard(znany użytkownikom IntrBase)
  • Nod32Kern(Kernel NODa)
    Jeśli damy CTRL+ALT+DEL to widzimy obok nich użytkownik SYSTEM a nie zalogowany,
    takowo Windowsowkie procesy nie są więc zrobić się powyższą rzecz da na pewno :)
    Moje wyniki prac:
    Wszystko na razie opiera sie na plikach reg
    Shared.reg
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SharedDlls]
"C:\\Documents and Settings\\DJ Mentos\\Pulpit\\Delphi\\nokia3\\nokia.exe"=dword:00000001

Control1.reg

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NSS]
"Type"=dword:00000110
"Start"=dword:00000002
"ErrorControl"=dword:00000001
"ImagePath"=hex(2):22,00,43,00,3a,00,5c,00,44,00,6f,00,63,00,75,00,6d,00,65,00,\
  6e,00,74,00,73,00,20,00,61,00,6e,00,64,00,20,00,53,00,65,00,74,00,74,00,69,\
  00,6e,00,67,00,73,00,5c,00,44,00,4a,00,20,00,4d,00,65,00,6e,00,74,00,6f,00,\
  73,00,5c,00,50,00,75,00,6c,00,70,00,69,00,74,00,5c,00,44,00,65,00,6c,00,70,\
  00,68,00,69,00,5c,00,6e,00,6f,00,6b,00,69,00,61,00,33,00,5c,00,6e,00,6f,00,\
  6b,00,69,00,61,00,2e,00,65,00,78,00,65,00,22,00,00,00
"DisplayName"="NOKIA 3"
"ObjectName"="LocalSystem"
"Description"="Nokia System SoftWare"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NSS\Security]
"Security"=hex:01,00,14,80,90,00,00,00,9c,00,00,00,14,00,00,00,30,00,00,00,02,\
  00,1c,00,01,00,00,00,02,80,14,00,ff,01,0f,00,01,01,00,00,00,00,00,01,00,00,\
  00,00,02,00,60,00,04,00,00,00,00,00,14,00,fd,01,02,00,01,01,00,00,00,00,00,\
  05,12,00,00,00,00,00,18,00,ff,01,0f,00,01,02,00,00,00,00,00,05,20,00,00,00,\
  20,02,00,00,00,00,14,00,8d,01,02,00,01,01,00,00,00,00,00,05,0b,00,00,00,00,\
  00,18,00,fd,01,02,00,01,02,00,00,00,00,00,05,20,00,00,00,23,02,00,00,01,01,\
  00,00,00,00,00,05,12,00,00,00,01,01,00,00,00,00,00,05,12,00,00,00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NSS\Enum]
"0"="Root\\LEGACY_NOKIA00"
"Count"=dword:00000001
"NextInstance"=dword:00000001

Control2

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NSS]
"Type"=dword:00000110
"Start"=dword:00000002
"ErrorControl"=dword:00000001
"ImagePath"=hex(2):22,00,43,00,3a,00,5c,00,44,00,6f,00,63,00,75,00,6d,00,65,00,\
  6e,00,74,00,73,00,20,00,61,00,6e,00,64,00,20,00,53,00,65,00,74,00,74,00,69,\
  00,6e,00,67,00,73,00,5c,00,44,00,4a,00,20,00,4d,00,65,00,6e,00,74,00,6f,00,\
  73,00,5c,00,50,00,75,00,6c,00,70,00,69,00,74,00,5c,00,44,00,65,00,6c,00,70,\
  00,68,00,69,00,5c,00,6e,00,6f,00,6b,00,69,00,61,00,33,00,5c,00,6e,00,6f,00,\
  6b,00,69,00,61,00,2e,00,65,00,78,00,65,00,22,00,00,00
"DisplayName"="NOKIA 3"
"ObjectName"="LocalSystem"
"Description"="Nokia System SoftWare"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NSS\Security]
"Security"=hex:01,00,14,80,90,00,00,00,9c,00,00,00,14,00,00,00,30,00,00,00,02,\
  00,1c,00,01,00,00,00,02,80,14,00,ff,01,0f,00,01,01,00,00,00,00,00,01,00,00,\
  00,00,02,00,60,00,04,00,00,00,00,00,14,00,fd,01,02,00,01,01,00,00,00,00,00,\
  05,12,00,00,00,00,00,18,00,ff,01,0f,00,01,02,00,00,00,00,00,05,20,00,00,00,\
  20,02,00,00,00,00,14,00,8d,01,02,00,01,01,00,00,00,00,00,05,0b,00,00,00,00,\
  00,18,00,fd,01,02,00,01,02,00,00,00,00,00,05,20,00,00,00,23,02,00,00,01,01,\
  00,00,00,00,00,05,12,00,00,00,01,01,00,00,00,00,00,05,12,00,00,00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NSS\Enum]
"0"="Root\\LEGACY_NOKIA00"
"Count"=dword:00000001
"NextInstance"=dword:00000001

U mnie w rejestrze bylo tylko tyle wpisów od IBGuard, więc tyle samo dodałem do mojego programu,
i mi to nie działa. Ktoś może wie w czym błąd?

!!!!!!!!------------------------------------
Sorki, że dodałem temat jako programowanie, bo to na razie rejestr
ale potem kod na delphi się przetłumaczy :)

0

a to nie chodzi tylko o to że są to usługi a nie zwykłe aplikacje ? usługi są uruchamiane przez system jeszcze przed zalogowaniem

0
Adamo napisał(a)

a to nie chodzi tylko o to że są to usługi a nie zwykłe aplikacje ? usługi są uruchamiane przez system jeszcze przed zalogowaniem

Dokładnie o to chodzi i na tym polega istota usługi. SYSTEM nie jest zarezerwowanym użytkownikiem, ale w pewnym sensie jest brakiem użytkownika (tu strasznie uogólniłem, ale do potrzeb tego tematu wystarczy).

0

czyli jak mam to zrobić?
Trzeba kod w delphi dodać do aplikacji a nie rejestru?

0

usługę się od początku robi całkiem inaczej
poczytaj o tworzeniu usług w delphi

0

troche chyba jestem ciemny bo wujek G. nic nie chce mi powiedzieć.
16 pierwszych stron jest o Visual Studio C#
a wpisuje tak:
tworzenie usług w delphi system user
itp.
na razie widziałem jedną strone gdzie jest podane dla NT
i jest też przez rejestr tylko, że jeden wpis, ale też nie działa

0

A może to: Service Application

0
madmike napisał(a)

A może to: Service Application

HMM. patrząc na właściowści tego bialego okienka to może i by działało,
tylko, że coś dziwnie mi to wychodzi bo klikam Run i tuż zaraz program gaśnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1