Informacje z Windowsa...Wlasciciel itd

0

mam maly problem... do uses dodalem Registry potem mam kodzik

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  Reg: TRegIniFile;
  User, Company: String;
begin
  Reg := TRegIniFileCreate;
  try
    Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE;
    Reg.OpenKey('Software\Microsoft\Windows NT', False);
    User := Reg.ReadString('', 'RegisteredOwner', '');
    Company := Reg.ReadString('', 'RegisteredOrganization', '');
    Reg.CloseKey;
  finally
    Reg.Free;
  end;
end;

ale niestety wywala blad :
Undeclared identifier: 'TRegIniFileCreate'

Mowi, ze nie rozpoznaje tego ciagu znakow, a ja nie wiem na co to zamienic, aby chodzilo...

0

Zamiast TRegIniFile i TRegIniFile.Create
daj: TRegistry i TRegistry.Create

0

dzieki :) przeszlo dalej :) teraz tylko blad wywala

    User := Reg.ReadString('', 'RegisteredOwner', '');
    Company := Reg.ReadString('', 'RegisteredOrganization', '');

Too many actual parameters

0

:| Jak nie wiesz jakich argumentów funkcja wymaga (i dajesz za dużo), to od tego ktoś help i CodeInsight wymyślił...

  1. uruchamiasz Help i wpisujesz ReadString...
    albo
  2. w edytorze kodu wpisujesz: User := Reg.ReadString(
  3. naciskasz Ctrl+Shift+Spacja
  4. czytasz tooltipa...
0

pousuwalem te przecinki... zostawilem srodkowe elemnty.. program sie kompiluje... tylko, ze zwraca mi puste elementy... :/ co jest ? jak to powinno byc ?

0

moge prosic o pomoc w tych 2 linijkach ?

0

tzn jak one teraz wyglądają, co jest w rejestrze a co się pojawia w zmiennych
u mnie pod tym adresem w rejestrze niczego nie ma, pod CurrentVersion za to już coś jest

0

Tak Wygladaja...

User := Reg.ReadString('RegisteredOwner');
    Company := Reg.ReadString('RegisteredOrganization');

Zmienne Nic Nie Oddaja wlasnie :( hmmm... tzn, ze klucz rejestru mam zly ? bo chodzi o dane z Moj Komputer>Wlasciwosci>OGOLNE... i tam sa informacje "Darejestrowane dla:" i leca... i o to dokladnie chodzi... :)

0

Start -> Uruchom -> regedit.exe
i patrzysz czy masz dobry czy zły, czy coś tam jest czy nie - mnie się pytasz ?

0

tak mozna szukac w nieskonczonosc... :/ wie ktos moze gdzie to powinno byc w rejestrze ? i jak do konca ten kod powinien wygladac ?

0

ci już powiedziałem
poza tym nie w nieskończoność tylko jest wyszukiwarka są monitory rejestru, myślisz że skąd ludzie biorą informacje gdzie się coś znajduje ? z google ?

0

A czytasz z prawidłowego klucza (HKEY_LOCAL_MACHINE / HKEY_CURRENT_USER)?

0

Z dobrego czyta: HKEY_LOCAL_MACHINE
tylko biedactwo nie umie się zorientować, że zamiast:
Software\Microsoft\Windows NT
ma być:
Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion

@Adamo: wiem, że mu napisałeś, ale mi się żal zrobiło gościa, bo chyba by się nie zorientował... ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1