Otwieranie pliku po jego stworzeniu

0

Na formę postaw sobie Memo1 oraz Button1, dwukrotnie kliknij na Button1 i wpisz ten kod:

Memo1.Lines.SaveToFile('c:\plik.txt');
Zapisz projekt, naciśnij F9 i po pomyślnym skompilowaniu, w katalogu, gdzie zapisałeś projekt, powinien być plik *.EXE.

A potrzebuje zrobic tak aby po nacisnieciu po button1 wygenerowany plik mi sie uruchomil, albo jak zrobic nastepny button i zeby po jego kliknieciu wlaczyl mi sie plik c:\plik.txt , prosze o pomoc jestem totalnym noobem w tej dziedzinie, poszukal bym na forum ale net mi tak chodzi ze ciesze sie ze napisac moge :( przepraszam jezeli spamuje, prosze tylko o odpowiedz a potem usuniecie .

0

no jak chcesz aby plik ci sie załadował do memo to wrzuć 2 przycisk na forme kliknij na niego 2 krotnie i uzupełnij kod

Memo1.Lines.LoadFromFile('c:\plik.txt');

Widze że to totale początki bo to nawet problem nie jest (wystarczy przeczytać po angielsku)
zajrzyj do Kompendium umieszczonego na forum i przeczytaj sobie pierwszy rozdział przynajmniej
powadzenia :-) w nauce.
acha następne posty umieszczaj do działu NEWBE na forum :) zaoszczędzi to pracy modom
bo właśnie NEWBE jest od absolutnych podstaw i jeśli tam umieścisz post to raczej nie powinien być on usunięty.
(przed upływem 30 dni) bo po tym terminie zostanie on skasowany automatycznie.
acha jeśli będziesz wklejał kody to używaj tagów delphi będzie czytelniej :-)

0

chcial bym poczytac ale strona mi sie nie wlancza , nawet na poczte swoja wejsc nie moge :( dlatego prosze was o pomoc, pewnie to jest banalne ale ja nie wiem jak to zrobic. Pomoz mi prosze, jak zrobic aby po nacisnieciu buttona wlanczal sie plik, to tylko chce. Prosze o pomoc

0

no ci napisałem wyżej :)
wstawiasz buttona i uzupełniasz

Memo1.lines.LoadfromFile('c:\plik.txt');
0

hmm no tak ;) zgadza sie ale ja nie chce aby pokazywalo mi sie to w memo ale aby otworzyl mi sie np Paint z tym plikiem jezeli to bedzie np plik .bmp ??

0

hmm nie bardzo mi to dziala, dodaje to do button2, i przy komplikowaniu zaswieca mi sie na bordowo
<image>

http://img217.imageshack.us/img217/6034/33ik8.gif</image></image>

0

dodaj do uses ShellApi ..powinno pomóc ;-)

0

Bo bo jak dla dowolnego pliku to trzeba

ShellExecute(Handle,'open','http://img217.imageshack.us/img217/6034/33ik8.gif',nil,nil,SW_MAXIMIZE);

Zamiast aplikacji Od razu ścieżka albo

ShellExecute(Handle,'open','iexplore.exe',PChar('http://img217.imageshack.us/img217/6034/33ik8.gif'),nil,SW_MAXIMIZE);

jak wolisz ;-P tylko że w drugim przypadku może ci nie pójść jeśli np. będzie podana błędna nazwa aplikacji
czasem nabiektórych systemach rozróżniane są małe i duże litery nazwy. ;-P

0

nie wiem zabardzo jak dodac to ShellApi do uses, a jak dam <delhpi>ShellExecute(Handle,'open','http://img217.imageshack.us/img217/6034/33ik8.gif',nil,nil,SW_MAXIMIZE);</delphi> bez tego shell api ktorego nie umiem dodac to dzieje mi sie tak samo jak pisalem powyzej.

0
unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, ShellApi; //tutaj to dodajemy :-P 

type
[...]

teraz już wiesz, gdzie to dodać?

0

o :D dziala wkoncu :P hehe trudny ze mnie uczen, i mam kolejne pytanko :) SW_MAXIMIZE do maksymalizowania okna urachamiajacego sie programu,bo gdy uruchamia mi program to wywala go na caly ekran a on normalnie nie jest w atakich rozmiarach wiec jak sobie z tym poradzic ?:)

joz znalazlem nie trzeba joz sw_Normal :D i dziala :)

0

SW_MAXIMIZE
no to zmień na:
SW_NORMAL ;-)
nie wiem czy dobrze..ale to mi się logiczne wydawało :-P
jeśli nie zadziała to poszukaj w HELP-ie Delphi :-P

//edit
ah..wyprzedziłeś mnie :-P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1