[delphi] czy mozna zrobic HINTY w DBGRID

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-24 13:30

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 5 miesięcy temu

0

Chcialem spytac czy da sie zrobic hint dla danej pozycji w dbGridzie ?
zeby np jak mam na liscie 6 pozycji to zeby jak najezdzam na jakas pokazywala sie podpowiedz
ale do kazdego inna np pobierana z bazy. jesli sienie da to co mozna poradzic na to?

Pozostało 580 znaków

2006-11-24 13:44

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

da się - w onMouseMove wywołuj ręcznie hint


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-24 14:40

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 5 miesięcy temu

0

ALe jak mam grida i kilka pozycji to kiedy nacisne jakas pozycje to pobiera mi sie ID danego wiersza z tabelki za pomoca kodu:
RowIdOrder := GridOrdersList.DataSource.DataSet.FieldByName('id').AsInteger;
To taki sam kod w onMouseOver tez zadziala? a kiedy juz uda mi sie wydobyc zapytanie bo kluczem jest tylko uzyskanie tego wlasnie ID to pozniej wywalic zapytanie i wynik wstawic do HINT i powinno sie wysweitlic?

Pozostało 580 znaków

2006-11-26 23:08

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

Lokalizacja: Poznań

0

Możesz wyświetlić co tylko zechcesz. Ja robilem w zwyklym Stringgridzie tak:
ustawiasz Hint na true
OnCellSelect wpisujesz kodzik:

 StringGrid1.Hint:='blabla bla'; 

Kwestia tylko przekonwertowania Twoich zapytań do stringa.
[diabel]


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0