Brak polskich znaków w systemie Coyote

0

Witam

Zainstalowałem system Coyote na moim dysku wraz z baza danych 4p. Uzywam serwera HTTP Krasnal, PHP 5.02 oraz Apache 2.0.50 wraz z bazą MySQL.
Instalację przeprowadziłem zgodnie z sugestiami tego tematu:
http://4programmers.net/Forum/216474?h=coyote#216474
Wszystko jest OK, ale niestety nie sa wyświetlane polskie znaki.
Jezeli zmienię natomiast kodowanie w przeglodarce na Unicode UTF-8 - to jest OK, ale to jest bez sensu bo musialbym co strone zmieniac w przeglodarce te opcje.
Moja strona na lokalnym dysku działa prawidłowo (z kodowanie ISO 8859-2)
Mam tak:
Sciezka do Apacha ..\coyote) -> tutaj mam zle kodowanie
Sciezka do Apacha ..\MojaStrona) -> tutaj jak wejde wyswietla mi sie prawidlowo moja strona
Sciezka do Apacha ..\PHPMyAdmin) -> OK

Co trzeba zmienic, zeby system potrafile automatycznie rozpoznac, ze Coyote wymaga innego kodowania niż nasze, ISO 8859-2?

Proszę o jakies konstruktywne sugestie.
Dzieki, pepe

0

No powinieneś mieć chyba tam znaczkim meta odpowiedni :
<META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html; CHARSET=utf-8">

0
berl napisał(a)

No powinieneś mieć chyba tam znaczkim meta odpowiedni :
<META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html; CHARSET=utf-8">

Gdzie taki wpis umiescic?
Bo w systemie coyote nie chcialbym mieszac...
Chodzilo mi o to, ze moze mozna to jakos zmienic w konfiguracji serwera http... nie wiem, bo slaby jestem w temacie...Ten zancznik meta, co piszesz, to mam na mojej stronie z ISO, a w Coyote to nie wiem gdzie to jest...
Pozdr, pepe

0

Chyba serwer wysyła nieprawidlowe nagłówki (iso-8859-2). Ale jak to się w Apache zmienia to ja niestety nie wiem.

0

Hmm... Coyote automatycznie dodaje do kazdej strony naglowek:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">

Mozesz sprawdzic podgladajac zrodlo strony wygenerowanej przez Coyote. Przegladarka powinna rozpoznac prawidlowe kodowanie po tym naglowku.

0
Adam Boduch napisał(a)

(...)Przegladarka powinna rozpoznac prawidlowe kodowanie po tym naglowku.
chyba, że jest to "niektóra" wersja Opery, bo ona to potrafi olewać...

0
Qyon napisał(a)
Adam Boduch napisał(a)

(...)Przegladarka powinna rozpoznac prawidlowe kodowanie po tym naglowku.
chyba, że jest to "niektóra" wersja Opery, bo ona to potrafi olewać...

opera ustawia na siłę kodowanie wybrane z menu przez użytkownika gdy nie ma na stronie nagłówka <meta>, nie można tu mówić o żadnym olewaniu

0
Adam Boduch napisał(a)

Hmm... Coyote automatycznie dodaje do kazdej strony naglowek:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">

Mozesz sprawdzic podgladajac zrodlo strony wygenerowanej przez Coyote. Przegladarka powinna rozpoznac prawidlowe kodowanie po tym naglowku.

Masz rację Adam, rzeczywiście, Coyote dodaje odpowiedni wpis sekcji "Meta:<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">"
Mimo to, muszę wybrać ręcznie kodowanie, zeby strona wyswietlala sie poprawnie. Kurcze, nie wiem co sie dzieje.

Uzywam najnowszej wersji FireFoxa (w Internet Explorer jest to samo).

0

Użyj Telnetu albo czegoś w celu zoabczenia czy Twój serwer nie wysyła automatycznie nagłówka Content-encoding: iso-8859-2. Bo jak wysyła to przeglądarka automatycznie ignoruje META i posiłkuje się tym co serwer wysłał.

Chociażby połącz się telnetem do localhosta na porcie 80 (albo jak masz inny port dla HTTP). I potem wpisz: "GET / HTTP/1.0[enter][enter][enter]". Tam gdzie [enter] to trzeba nacisnąć enter ;) Powinno ci zwrócić domyślną stronę głównego katalogu serwera. Więc przesuń do samej góry i gdzieś w linijkach tkich jak to:

HTTP/1.1 200 Ok
Server: Xitami
Date: Fri, 20 May 2005 06:55:19 GMT
Cache-control: no-cache
Expires: 0
Content-type: text/html
Content-length: 1779

jeżeli się znajduje Content-encoding to znaczy że to wina serwera i trzeba jakoś konfigurację zmienić.

0

jesli apache to znajdz AddCharset i dodaj/przesun wyzej UTF-8 :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1