limit 3 znakow w wyszukiwarce?!

0

niby banal, ale jak denerwuje: wyszukiwarka nie przyjmuje slow krotszych niz 4 znaki:(. Sprobojcie sobie wyszukac wszystko na temat IRC, albo stron WWW... conajmniej utrudnione :-/

sugeruję przesunięcie limitu przynajmniej o 1 znak

0

Dodam tylko tyle, ze takie ograniczenie da sie zmienic, ale trzeba miec uprawnienia administratora :/ U nas na serwerze sa to 4 znaki, nic nie da sie zrobic. Jedyne co polecam zrobic, to zaznaczyc opcje "Wyszukaj ciag" i szukac jakiegos ciagu, skladajcego sie z dwoch wyrazow - np. "kurs xml".

0

Odświeżę nieco.

The minimum and maximum length of words to be indexed is defined by the ft_min_word_len and ft_max_word_len system variables (available as of MySQL 4.0.0). See Section 5.3.3, ?Server System Variables?. The default minimum value is four characters. The default maximum depends on your version of MySQL. If you change either value, you must rebuild your FULLTEXT indexes. For example, if you want three-character words to be searchable, you can set the ft_min_word_len variable by putting the following lines in an option file:

[mysqld]
ft_min_word_len=3
źródło

Do tego trza admina? Nie mogą tego zmienić tylko dla naszej witryny? Może warto zapytać.

A jeśli nie... wg mnie ciągi 3 literowe są tak ważne (ktoś twierdzi inaczej?), że należałoby umożliwić ich wyszukiwanie - nie ważne jakim sposobem - nawet "like %cos%" - trudno...

0

Przy takiej ilosci danych to zabije baze... mozna zmienic to ograniczenie MySQL i spytam sie admina...

0
Adam Boduch napisał(a)

(...) U nas na serwerze sa to 3 znaki

to teraz już nie rozumiem :/

[Pomylka - mialy byc 4 - dop. A.B.]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1