Obrazek jako element blokowy

2

Jest błąd na forum, style renderują obrazki jako elementy blokowe zamiast standardowo inline:

.post-content img:not(.img-smile) {display: block;}

Przez co nie można normalnie dodawać obrazków tak jak wszędzie indziej zgodnie ze standardem poprawna emotka

1

To zostało dodane, bo sporo użytkowników jak wkleja screeny bądź inne tego typu elementy, to wkleja je tak:

Tutaj jakiś treść ![image](link.jpg)

Przez co efekt jest taki:

screenshot-20231229143215.png

Wygląda to źle, i było bardzo częstym przypadkiem przed dodaniem tego fixa. Więc po prostu cofnięcie, żeby obrazy się pokazywały wraz z tekstem raczej to jest krok w złą stronę.

To co możemy zrobić, żeby dało się intencjonalnie dodać obrazek inline, to możemy dopuścić użycie style="display:inline;":

Tutaj jest treść od @Marooned <img style="display:inline;" src="https://raw.githubusercontent.com/pradoslaw/coyote/master/public/img/smilies/damn.gif"/>

@Marooned Daj znać czy to by Cię zadowoliło?

5

Ale to nie wygląda na fix tylko na zmianę tego, co robi użytkownik. Jakby chciał dać nową linię to by dał. A tak to utrudniamy i ponownie różnimy się od ogólnie przyjętych standardów...
Wielokrotnie nielogiczne rozwiązania argumentowałeś "bo tak jest na Githubie" czy tam "Markdown". No to bądźmy spójni. W Markdown składnia do obrazów jest inline. Albo przestańmy używać tego argumentu i nie idźmy w pełną zgodność, bo jesteśmy na innym portalu i mamy inne wymogi.

3

Ja bym tylko poprawił wyrównanie linii w pionie żeby tekst był na dole a nie po środku (ewentualnie na górze, do dyskusji), zgadzam się że to od autora posta powinno zależeć czy post wygląda ładnie czy jak g..., jak komuś tak pasuje to ok

Poza tym przydałoby się poprawić żeby wklejenie screenshota automatycznie robiło nowe linie. Jak ktoś będzie chciał to je sobie usunie

1
obscurity napisał(a):

Ja bym tylko poprawił wyrównanie linii w pionie żeby tekst był na dole a nie po środku (ewentualnie na górze, do dyskusji)
Poza tym przydałoby się poprawić żeby wklejenie screenshota automatycznie robiło nowe linie. Jak ktoś będzie chciał to je sobie usunie

No i to jest jakaś sensowna propozycja.

To możemy tak zrobić, że obraz się wyrówna w pionie żeby był na dole linii, a edytor wstawi nowe linie podczas upload'u.

Marooned napisał(a):

Ale to nie wygląda na fix tylko na zmianę tego, co robi użytkownik. Jakby chciał dać nową linię to by dał. A tak to utrudniamy i ponownie różnimy się od ogólnie przyjętych standardów...
Wielokrotnie nielogiczne rozwiązania argumentowałeś "bo tak jest na Githubie" czy tam "Markdown". No to bądźmy spójni. W Markdown składnia do obrazów jest inline. Albo przestańmy używać tego argumentu i nie idźmy w pełną zgodność, bo jesteśmy na innym portalu i mamy inne wymogi.

Używasz tego argumentu ze standardem kiedy Ci wygodnie.

Ja bardzo chętnie followowałbym standard markdown, do 100%. Więc jak najbardziej widzę wartość w tym, a teraz @obscurity zaproponował też rozwiązanie poprzedniego problemów (czyli screenów w połowie linii), czyli że edytor dodaje nowe linie podczas wklejania. I to jest dobre rozwiązanie IMO które możemy dodać.

0
Riddle napisał(a):

Używasz tego argumentu ze standardem kiedy Ci wygodnie.

Zdecydowanie nie. Nigdy nie byłem za tym standardem, bo nie uważam go za przemyślanego i za każdym razem powodował [i nadal powoduje] on problemy na 4p.

0
Marooned napisał(a):
Riddle napisał(a):

Używasz tego argumentu ze standardem kiedy Ci wygodnie.

Zdecydowanie nie. Nigdy nie byłem za tym standardem, bo nie uważam go za przemyślanego i za każdym razem powodował [i nadal powoduje] on problemy na 4p.

No to w takim razie jaki inny format byłby według Ciebie dobry?

0

Cytując Elektrodę: "było, poszukaj". Nie będę marnował bitów i czasu na powtarzanie tego, co wielokrotnie już tu było opisane. Dla mnie EOT.

1

I jak sytuacja z tym błędem? Obrazki nadal są wyświetlane jako element blokowy. Jakie jest ETA na naprawę?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1