WTF są tagi?

3

Chciałem edytować post użytkownikowi, który nie ma takich uprawnień, i wyskoczył mi taki błąd:

screenshot-20230423212349.png
No i tu rodzą się pytania:

  1. Co to i po co są tagi? Czy ktoś tego używa?
  2. Dlaczego użytkownik mógł założyć temat bez tagów, a ja edytując, musiałem już je podać. Czuję się dyskryminowany.
3

Tagi są na forum już pewnie ponad dekadę, więc jak to możliwe, że nie wiesz czym i po co są? :D

somekind napisał(a):
  1. Dlaczego użytkownik mógł założyć temat bez tagów, a ja edytując, musiałem już je podać.

Miałem taką sytuację już kilkanaście razy i też nie rozumiem jak to możliwe, że użytkownik jest w stanie pominąć podanie wymaganego tagu, a moderator edytujący post już nie. Zgłaszałem już to dawno temu, ale pewnie ważniejsze rzeczy były do zrobienia. Dobrze, że przypomniałeś.

1

@somekind: po prostu masz za duże uprawnienia :p

4
furious programming napisał(a):

Tagi są na forum już pewnie ponad dekadę, więc jak to możliwe, że nie wiesz czym i po co są? :D

Jak na razie, to jedynym ich praktycznym zastosowaniem jest irytowanie przy edycji.
Nikt nigdy nie wyjaśnił ani sensu ich wprowadzenia ani istnienia.

1

Mi tagi pomagają czasami zrozumieć o czym mowa. Np. jak zakładam temat to w tytule wpisuję "Jak filtrować elementy w liście", a w tagach daję c#, efcore

1
somekind napisał(a):

Jak na razie, to jedynym ich praktycznym zastosowaniem jest irytowanie przy edycji.
Nikt nigdy nie wyjaśnił ani sensu ich wprowadzenia ani istnienia.

Moim zdaniem tagi mają działać tak, że jak klikniesz w tag, to otrzymasz listę wszytkich postów, które mają ten tag. Mam nadzieję, że pomogłem w wyjaśnieniu zamysłu tej funkcjonalności. Zamysłem nie było bynajmniej zablokowanie edycji moderatorowi.

somekind napisał(a):

Chciałem edytować post użytkownikowi, który nie ma takich uprawnień, i wyskoczył mi taki błąd:

screenshot-20230423212349.png

  1. Dlaczego użytkownik mógł założyć temat bez tagów, a ja edytując, musiałem już je podać. Czuję się dyskryminowany.

Moim zdaniem to słuszne. Użytkownik jest głupi i nie rozumie tagów. Moderator, osoba szacowna i wyżej stojąca w hierarchii po przeanalizowaniu treści posta nada mu odpowiedni tag i szczęśliwi użytkownicy będą mogli z niego skorzystać tak, jak opisałem powyżej.

4

Dlaczego użytkownik mógł założyć temat bez tagów, a ja edytując, musiałem już je podać.

Pytanie - czy nie ma to jakiegoś związku z przenoszeniem wątku między działami? Bo coś mi świta, że niektóre (nietechniczne?) kategorie nie wymagają tagów, a jak taki post przeniesiesz do działu mającego więcej wymagań, to system zacznie się sadzić o brak tagów.

1
somekind napisał(a):

Jak na razie, to jedynym ich praktycznym zastosowaniem jest irytowanie przy edycji.

Mają kilka zastosowań:

  • od razu informują czytelnika o tym, czego dotyczy wątek (język, technologie, frameworki itd.),
  • pozwalają filtrować zawartość forum według klikniętego tagu — wtedy widzi się jedną listę wątków (bez kategorii), ale wszystkie mają ten konkretny (kliknięty) tag ustawiony,
  • podświetlanie innym kolorem wątków zawierających ulubione tagi — przydaje się to szczególnie wtedy, gdy forum przeglądamy w widoku Wszystkie, zamiast w widoku Kategorie.

Nikt nigdy nie wyjaśnił ani sensu ich wprowadzenia ani istnienia.

Przydają się teraz, a jeszcze większy sens miały za czasów istnienia Newbie, bo w tym dziale były pytania ze wszystkich technologii, więc łatwo było zauważyć te, które potencjalnie mogą interesować (podświetlanie tych zawierających ulubione tagi).

3

@somekind: Zasada działanie tagów we wszystkich witrynach posiadających taki mechanizm jest taka, że można zobaczyć listę treści z danym tagiem (np. tagiem dot. języka C: https://4programmers.net/Forum/Tag/c). Różnica pomiędzy kategoriami a tagami jest taka, że kategorie są rozłączne (nie można przypisać postu do wielu kategorii naraz, można za to przypisać mu kilka tagów).

4

No, też nie jestem przekonany co do tego jak one działają.

Brakuje np synonimów tagów, takie jak są na SO. Np teraz tagi js oraz javascript są używane naprzemiennie, więc jak ktoś chce wyszukać tematy z JS'a to musi szukać dwa razy. To samo jest z python i python3 albo np react i react.js.

1

Różnica jest taka, że na SO trzeba mieć sporo reputacji, żeby definiować nowe tagi, a jeśli będzie to jakaś jakaś nazwa z d**y to zostanie usunięta z marszu. Pozostali mogą tylko używać tagów, które są zdefiniowane i są podpowiedzi jakich można użyć. Wtedy nie ma problemów typu js vs javascript bo nie na burdelu w nazwach tagów.

Tutaj chyba każdy dodaje tag jaki chce i nikt nad tym nie panuje. Szkoda, bo gdyby od tych 10 lat był z tym porządek i wszytkie posty byłyby przez ten czas tagowane, to byłaby to duża wartość. Oczywiście nikt nie będzie teraz tagować archiwalnych postów, ale można by uporządkować te nazwy, które są np usunąć duplikaty typu js i javascript - to pewnie możnaby zrobić automatycznie kilkoma zapytaniami do bazy

1
  1. Tagi służą do tagowania. Np w dziale "Bazy danych" w tagach zwykle się podaje o jaki silnik chodzi, w dziale "C/C++" wpisują czy chodzi o C czy C++ (bo z jakiegoś powodu stworzenie osobnego działu byłoby złe)
  2. Proste - przeniosłeś wątek z działu "C#" gdzie tagi nie są wymagane do działu "Oceny i recenzje" gdzie tagi są wymagane (czemu - nie wiem).

Lepsze pytanie zatem - po co w dziale "Oceny i recenzje" są wymagane tagi

2

@somekind:

Co to i po co są tagi? Czy ktoś tego używa?

gdyby użytkownik zarejestrowany 15 sekund temu któremu wczoraj pierwszy raz podłączono internet w domu o to zapytał to bym się nie zdziwił

ale że moderatur?

@Riddle:

Brakuje np synonimów tagów, takie jak są na SO. Np teraz tagi js oraz javascript są używane naprzemiennie, więc jak ktoś chce wyszukać tematy z JS'a to musi szukać dwa razy. To samo jest z python i python3 albo np react i react.js.

na SO często tagi są mergowane np.

https://meta.stackoverflow.com/questions/406074/merge-tags-net-4-8-and-net-framework-4-8

2
somekind napisał(a):

Czy ktoś tego używa?

Kiedyś już byłą dyskusja tutaj na forum w wyniku której ustalono że jestem jedynym użytkownikiem tagów. A może to chodziło o foltrowanie po tagach?

BTW Wymaganie conajmniej jednego tagu wydaje się dziwne. Trochę jak zadanie z matury z polskiego: Otaguj swój post od jednogo do pięcioma tagami

1

Tagi to relikt przeszłości, ale mogą być w sumie czemu nie.

0
Manna5 napisał(a):

@somekind: Zasada działanie tagów we wszystkich witrynach posiadających taki mechanizm jest taka, że można zobaczyć listę treści z danym tagiem (np. tagiem dot. języka C: https://4programmers.net/Forum/Tag/c). Różnica pomiędzy kategoriami a tagami jest taka, że kategorie są rozłączne (nie można przypisać postu do wielu kategorii naraz, można za to przypisać mu kilka tagów).

Są jeszcze dwie różnice - kategorie są zrozumiałe i działają. Wątek musi być w jakiejś kategorii, i to do razu widać. A tagi są takie trochę niezauważalne, ot przy niektórych wątkach jest jakiś dodatkowy kawałek tekstu. Czasami nawet klikalny - jak się ktoś domyśli, że w to można kliknąć.

obscurity napisał(a):

Lepsze pytanie zatem - po co w dziale "Oceny i recenzje" są wymagane tagi

Może raczej czemu w C# nie są wymagane, albo czemu nie są wymagane przy przenoszeniu do działu, w którym są wymagane. :P

4

Moim zdaniem system tagów ma sens wtedy i TYLKO wtedy, gdy ktoś pilnuje porządku w tych tagach - tak, jak to się dzieje na SO. Należy pilnować, by nie pojawiały się tagi zduplikowane, niejednoznaczne, by usuwać z postów tagi, które nie powinny były tam się pojawić, chociaż się pojawiły, zaś dodawać tagi do postów, które się tam nie pojawiły, a powinny. Wymaga to dużej pracy, szczególnie na początku, gdy trzeba sprzątać stare posty.

O ile powyższy warunek nie jest spełniony, to system tagów nie wnosi ŻADNEJ wartości dodanej, a tylko irytuje, jeśli tagowanie jest wymagane.

Historia pokazuje, że na tym forum wprowadzenie tagów w sensownej postaci nie jest mozliwe, bo po prostu brakuje wolontariuszy, którym by się chciało utrzymywać ten system w porządku - najwyraźniej na zasadzie do-ocracy społeczność zadecydowała, że potencjalne zyski z tagów nie mogą usprawiedliwić pracy włożonej w utrzymywanie wśród nich porządku. Tym samym system tagów na tym forum nie zdał egzaminu i IMO powinien zostać ZNIESIONY.

CHYBA, że...

Chyba, że można wrzucić całe archiwum 4P do jakiegoś ChatGPT i kazać mu sensownie otagować każdy wątek. I jeszcze sprząc z ChatemGPT formulraz do tworzenia nowych wątków, by każdy nowy wątek z automatu otrzymywał sensowne tagi. Wtedy system tagów mógłbyu mieć sens i można by go zachować.

1

deja vu Tagi jedynie techniczne - za czy przeciw?
Był już temat w którym ludzie gadali dokładnie to samo co w tym wątku włącznie z pomysłem z analizowaniem postów przez AI

Okazuje się też że tagi mogą tworzyć tylko userzy o reputacji 200+

0

@somekind: dlatego ze nie wiesz co to jest i po co, to nie mozesz ich uzywac i ci sie nie wyswietlaja

1

Prawdopodobnie wątek został przeniesiony wcześniej z kategorii, która nie wymaga tagowania.

1
Adam Boduch napisał(a):

Prawdopodobnie wątek został przeniesiony wcześniej z kategorii, która nie wymaga tagowania.

No, ale to powinno być jakieś zabezpieczenie przed tym. Albo przy przenoszeniu trzeba dodać tagi, albo wygenerować domyślne np. na podstawie kategorii źródłowej.

1

Albo, skoro wątek został przeniesiony z kategorii nie wymagającej tagów, ignorować ich brak.

0

Albo podczas edycji sprawdzić, czy nie ma taga - i jeśli nie ma, to można zostawić bez - jeśli jest tag, to dopiero wtedy wymusić to żeby był jeden.

3

Albo zostawić tak jak jest bo to całkiem logiczne działanie.
Tagi nie są wymagane dla moderatorów przy przenoszeniu więc ok
Tagi są wymagane jeśli ktokolwiek edytuje pierwszy post który został przeniesiony do kategorii która wymaga tagów - skoro już ktoś to edytuje to równie dobrze może dodać tag więc też ok. Moderatorzy powinni utrzymywać porządek na forum, wątek bez tagów w dziale wymagającym tagi nie jest w porządku.

Nie mówiąc o tym że to skrajny i pewnie mega rzadki przypadek. Jak moderator chce zedytować post i go przenieść a nie chce mu się dodawać tagów to niech najpierw zedytuje a potem przeniesie i po problemie.

3

Ok, a zatem zgodnie z wolą forumowiczów odnośnie utrzymywania porządku na forum, na przyszłość zamiast przenosić po prostu wywalę do kosza.
Będzie szybciej i prościej, nikt nie będzie musiał poprawiać niedziałającej prawidłowo funkcji forum, a ja nie będę tracił czasu na wymyślanie tagów, które na tym forum zwyczajnie sensu nie mają.

0

Ciekawy wątek i dyskusja. Dodaje ten temat do backlogów tudnych decyzji do podjęcia. ;)
Na pewno póki co ten problem jest dla mnie low priority. Aczkolwiek dzięki za dyskusje, bo sobie całą ją przeczytałem i chociaż mam obraz jak i czy w ogóle ludzie tutaj korzystają z tagów.

1

Nie zgadzam się z tym, że tagi są bez sensu. Problem w tym, że nie ma tu porządku, są duplikaty a posty często mają błędne tagi. Ale sama idea tagów jak najbardziej ma sens.

1
pradoslaw napisał(a):

Aczkolwiek dzięki za dyskusje, bo sobie całą ją przeczytałem i chociaż mam obraz jak i czy w ogóle ludzie tutaj korzystają z tagów.

A nie lepiej dorzucić jakieś metryki wyszukiwania po tagach i mieć twardy dowód na to, że na 4p tagi są zbędne?

Lepiej iść w stronę lepszego wyszukiwania, tagi to jakiś relikt przeszłości i nie są do tego potrzebne.

1

Metryki nie mają sensu, bo skoro tagi są z d**y i wzystko jest źle otagowane, to nie oczekujmy że ktoś będzie z tego korzystać. Wyjścia są dwa: albo uporządkować tagi, zmergować duplikaty i wymusić porządek (wzorem może tu być SO), albo jeśli dojdziemy do wniosku że to nas przerasta, tagi całkiem usunąć.

Proponowanie metryki funkcjonalności, która jest skopana totalnie jako potwierdzenia czegoś to dla mnie wtf. Zgadzam się też z @pradoslaw że to nie powinno mieć aktualnie wysokiego priorytetu, najpierw lepiej będzie poprawić wyszukiwarkę, bo np niemożliwość pokazania listy własnych wątków to jest jakaś parodia. Nie mówiąc już o pozostałych brakach, o których już nie raz tu wspominano

1
gajusz800 napisał(a):

Metryki nie mają sensu, bo skoro tagi są z d**y i wzystko jest źle otagowane, to nie oczekujmy że ktoś będzie z tego korzystać.

Jest jeszcze dużo nowych userów, którzy nie wiedzą, że tagi nie działają.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1