Strony pokrewne - a może by rozbudować?

4

Co sądzicie o tym żeby poprawić funkcjonalność "Stron pokrewnych" do danego wątku?
a konkretnie jak by można je poprawić?
Pierwsze co się narzuca to sortowanie po dacie

0

A ktoś w ogóle z tego korzysta?

1

jak to w ogóle działa? po tych samych słowach w tytule? dla wątlku
Czy sa tutaj jakies ciekawe panie?
mamycoś takiego tylko że przecież chodzi o inne znaczenie słowa "panie"
screenshot-20221108114821.png

2

Tym zajmuje się Elasticsearch. On sortuje wyniki po trafności. Oczywiście można dodać datę jako czynnik wiodący w algorytmie sortowania.

2
Adam Boduch napisał(a):

Tym zajmuje się Elasticsearch. On sortuje wyniki po trafności. Oczywiście można dodać datę jako czynnik wiodący w algorytmie sortowania.

Elastiksearcha jeszcze nie znam ale chętnie coś bym w tym usprawniła na ochotnika

1

Dobra, książka do Elasticsearcha z olx nabyta ;)
możecie podsuwać pomysły jaki ma byc rezultat

2

Klasa odpowiedzialna za wyszukiwanie stron pokrewnych znajduje się tutaj: https://github.com/adam-boduch/coyote/blob/master/app/Services/Elasticsearch/Builders/Forum/MoreLikeThisBuilder.php

ES ma mechanizm zwany "more like this": https://www.elastic.co/guide/en/elasticsearch/reference/current/query-dsl-mlt-query.html

Sortowanie po dacie niekoniecznie jest dobrym pomysłem gdyż sam algorytm ES bada podobieństwo danego dokumentu na podstawie częstotliwości występowania słów kluczowych. Tobie zapewne chodzi o to, aby wpłynąć na wyniki wyszukiwania tak, aby algorytm uwzględniał również datę dokumentu i odpowiednio obniżał jego ranking.

W ES można tego wykorzystać "function score query": https://www.elastic.co/guide/en/elasticsearch/reference/8.5/query-dsl-function-score-query.html#function-decay

Nie jestem jednak pewien tylko czy to zadziała w połączeniu "more like this".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1