Wątek przeniesiony 2022-04-04 16:26 z Społeczność przez Adam Boduch.

Ograniczenia przyznawanych punktów

1

Patrząc na ranking z ostatniego miejsca
screenshot-20220404082103.png
czy nie uważacie, że coś jest nie tak? I nie chodzi o to, że @scibi_92 jest słaby czy coś tylko o to, że obecny system jest podatny na przekłamania.
Pomysł, jakie gdzie już kiedyś spotkałem:
1 Ukryć wyniki rankingu
2. Ograniczyć możliwość przyznawanych łapek w wybranym okresie (10 na dzień).
3. Próbować wyłapywać sytuację jak ktoś ładuje punkty hurtowo i blokować takie konta łącznie z anulowaniem przyznanych punktów.
4. Zrezygnować z rankingu, bo w obcej sytuacji nie pokazuje on nic.

8
  1. to po co ranking, jeśli jest niewidoczny?
  2. nie ma to sensu. Bo jak ktoś (jak np. ja) ma odpalone 4P cały czas w tle, to te 10 łapek szybko się skończy
  3. popieram
  4. zgiń, przepadnij... czemu chcesz mnie krzywdzić? :(

Zamiast w/w ograniczeń ja bym raczej zrobił coś na zasadzie:

  • pierwsze 3 łapki od usera A dla B przejdą natychmiast, potem jakiś odstęp. Uwierz mi - jak taki spamer będzie musiał czekać 5 minut przed kolejnym kliknięciem to po 4 mu się odechce
  • j/w, ale bez względu na to, komu się łapkuje
  • powiązanie algorytmu obliczającego opóźnienie w zależności od reputacji łapkującego. Chociaż co do tego nie jestem pewien, bo parę razy były akcje, że ludzie z dość konkretną reputacją też takie akcje odstawiali.
0
cerrato napisał(a):
  1. to po co ranking, jeśli jest niewidoczny?

Może być widoczny jak się miesiąc skończy

  1. nie ma to sensu. Bo jak ktoś (jak np. ja) ma odpalone 4P cały czas w tle, to te 10 łapek szybko się skończy

No to możesz byś nie dawał wszystkiemu jak leci tylko byś się zastanowił raz czy dwa czy warto :P

  1. popieram
  2. zgiń, przepadnij... czemu chcesz mnie krzywdzić? :(

Ba ja złym człowiek jestem.

Zamiast w/w ograniczeń ja bym raczej zrobił coś na zasadzie:

  • pierwsze 3 łapki od usera A dla B przejdą natychmiast, potem jakiś odstęp. Uwierz mi - jak taki spamer będzie musiał czekać 5 minut przed kolejnym kliknięciem to po 4 mu się odechce

No ale to jest to samo co ograniczenie czasowe tylko ty chcesz krótki okres czasowy.

0

Pomysł 3 jest w miarę dobry, może z tym banowaniem to przesada, ale fajnie by wprowadzić jakieś ograniczenia że po 1 jednej łapce musisz czekać np. minutę. To by już takich pagonów znacznie spowolniło.

0

nie lepiej/prościej dać modom narzędzie do wywalania łapek danego usera + wygląd w częstotliwość? e.g zaznacza sobie wszystkie z danego dnia i usuwa

no bo chodzi tylko o konta które dają np. 50 łapek w 5min

1
  1. Liczba łapek możliwych do przyznania każdego dnia mogłaby być zależna od reputacji, którą ma przyznający.
1

@1a2b3c4d5e: ale co masz na myśli pisząc "danego usera" - chodzi o łapkującego czy o tego, który otrzyma?

@PerlMonk: co do reputacji to nie do końca, bo np. ś.p. Pagon czasem też takie coś robił. Innym z pierwszej 50-tki rankingu też się zdarzało :P

0
cerrato napisał(a):

@1a2b3c4d5e: ale co masz na myśli pisząc "danego usera" - chodzi o łapkującego czy o tego, który otrzyma?

@PerlMonk: co do reputacji to nie do końca, bo np. ś.p. Pagon czasem też takie coś robił. Innym z pierwszej 50-tki rankingu też się zdarzało :P

Prawdopodobnie idealnego rozwiązania w ogóle nie będzie.

5

Jakiekolwiek rozwiązanie by nie było, to musi dopuszczać lajkowanie wielu userow.

Chcę wejść w jakiś temat gdzie wypowiada się 20 różnych osób i od razu dać po lajku każdemu

Jeśli miałyby być ograniczenia toż tylko dla jakiejś osoby, a nie na sumaryczną ilość lajków

2

Pamiętam że już kiedyś @UglyMan miał takie pomysły żeby ograniczać liczbę łapek jaką ma użytkownik do przydzielenia innym, ale szybko się z tego wycofał i temat skasował. Ciekawe co zostanie wymyślone tym razem i czy Adam będzie chciał to implementować

A na temat - pomysł że nie można dać za dużo punktów jednej osobie wydaje mi się najlepszy (ale dalej można dawać łąpki innym osobom). Pytanie ile to jest dużo bo teraz @scibi_92 dostał z 1500 punktów ekstra co chyba oznacza 300 łapek. Pytanie ile można by dać łapek jednej osobie dziennie miesięcznie?

Zrezygnować z rankingu, bo w obcej sytuacji nie pokazuje on nic.

Ale kto powiedział że ma cos dawać? Picie wódki też nic nie daje a ludzie piją :P

3

Może da się rozszerzyć czasowe ograniczenia które już są (pisanie postów, komentarzy, edycje) dla nowych użytkowników o inne akcje jak akceptowanie odpowiedzi i łapkowanie. Wtedy nowy użytkownik musiałby odczekać chwilę pomiędzy takimi operacjami.

1
Shalom napisał(a):

Może da się rozszerzyć czasowe ograniczenia które już są (pisanie postów, komentarzy, edycje) dla nowych użytkowników o inne akcje jak akceptowanie odpowiedzi i łapkowanie. Wtedy nowy użytkownik musiałby odczekać chwilę pomiędzy takimi operacjami.

Nie chodzi tylko o nowych. Bo taki np @pagon i jego inne konta mają już dość wysoki ranking.

2

Moze wystarczy edukowac userow, ze to tylko jakies wirtualne lapki na cebulackiej, podrzednej stronie, ktore tak naprawde nie maja zadnego znaczenia?

Dajcie juz spokoj, od tego sa moderatorzy, zeby taka sytuacje wylapac i wyjasnic. Nikomu kuska nie zmaleje, jak @scibi_92 bedzie mial wiecej lapek od niego xD

0

Te łapki z @scibi_92 nie są aż tak znowu dziwne, patrząc na graf.

screenshot-20220404111638.png

Są tylko trochę większe niż z maja 2021. A teraz mamy początek miesiąca, więc od teraz był "cut-off date" dla liczenia innych.

Może jeśli ma być jakaś zmiana, to to jak ranking zlicza punkty. Bo jakby np 1 maja o 00:01 wszyscy będą mieli 0 głosów, a ja będę miał dwa to też będe w topce.

Może ranking po prostu mógłby patrzeć sztywno 30 dni wstecz.

5

@TomRiddle: nie no, bez jaj... jeśli miałeś na studiach jakąś analizę danych czy statystykę to chyba miałeś kłopoty z zaliczeniem :P

Jest ogromna różnica między tym, że w minionych miesiącach uzyskiwał średnio po 600 pkt (i w jednym dobił do 1200) a faktem, że ktoś hurtowo go załapkował i pierwszego dnia nowego miesiąca nabił jakieś półtora tysiąca. W żaden sposób zaprezentowany wykres nie tłumaczy tego "zjawiska".

3
TomRiddle napisał(a):

Te łapki z @scibi_92 nie są aż tak znowu dziwne,

jest czwarty dzień miesiąca który ma 30 dni. Jakby @scibi_92 utrzymał to tempo zdobywania łapek to pod koniec miesiąca miałby ok 12847.5 (30/4*1713) łapki. Nie, w ogóle nie jest to dziwne XD

2

Może ranking po prostu mógłby patrzeć sztywno 30 dni wstecz.

A jeszcze co do propozycji @TomRiddle - popieram cały sercem oraz wszystkimi łapkami. Ten cykl miesięczny jest taki sztuczny, ostatnie 30 dni moim zdaniem jest o wiele lepszym rozwiązaniem.

2

Zrezygnować z rankingu, bo w obcej sytuacji nie pokazuje on nic.

Jestem za. Łapki mają sens w kontekście konkretnego wątku/tematu. Ranking jest chyba tylko po to żeby podbijać własnego ego.

0

@DonStanislao: zobacz co narobiłeś.

0

Nie usuwalbym rankingu, bo mam wrażenie że dzięki niemu to forum wydsje się bardziej żywe.

Ale może możnaby zrobić osobny ranking na techniczne działy i osobny na nietechniczne?

2

Ale za nietechniczne nie ma punktów. Znaczy - można dawać łapki, ale sie one nie liczą, więc wydaje mi się, żę aktualny mechanizm jest OK (poza zabezpieczeniem przed floodami)

0
Aventus napisał(a):

Zrezygnować z rankingu, bo w obcej sytuacji nie pokazuje on nic.

Jestem za. Łapki mają sens w kontekście konkretnego wątku/tematu. Ranking jest chyba tylko po to żeby podbijać własnego ego.

p_agon już rok temu to proponował :D

po co nam łapki/lajki na forum?

0

Zadanie zostało dodane do listy: https://github.com/adam-boduch/coyote/issues/695

0

@Adam Boduch: a co konkretnie chcesz zrobić?

0

Ograniczenie czasowe o którym wspominał @Shalom

2

@Adam Boduch: no ale takie ograniczenie jedynie dla nowych to trochę mało. Juz wiele razy było tak, że ludzie z dorobkiem na 4P odwalali akcje floodowania łapkami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1