Wyłączenie nagłówka najwyższego poziomu

2

Zauważyłem że od dodania CommonMark można wpisać # Foo i dodać tym samym <h1> do posta. Jednak według specyfikacji, i w sumie to się zgadzam z tym; że powinien być jeden <h1 na stronie, a <h1> to już jest tytuł wątku.

Więc może by jednak nie zamieniać # Foo na <h1> z Markdownu?

PS: No chyba że ma się dać dodać <h1>, to w takim razie trzba poprawić edytor żeby pokazywał, jeśli ma być.

1

Tak, pozostawiłem bo nie wiedziałem jak to wyłączyć w bibliotece CommonMark. Tak więc pozostawiłem mając nadzieje, że i tak ludzie nie będą tego używać :P

1
Adam Boduch napisał(a):

Tak, pozostawiłem bo nie wiedziałem jak to wyłączyć w bibliotece CommonMark. Tak więc pozostawiłem mając nadzieje, że i tak ludzie nie będą tego używać :P

Z dokumentacji CommonMark znalazłem coś takiego: https://github.com/thephpleague/commonmark/blob/2.2/src/Extension/HeadingPermalink/HeadingPermalinkExtension.php

$builder->addSchema('heading_permalink', Expect::structure([
    'min_heading_level' => Expect::int()->min(1)->max(6)->default(1),
    'max_heading_level' => Expect::int()->min(1)->max(6)->default(6),
    'insert' => Expect::anyOf(HeadingPermalinkProcessor::INSERT_BEFORE, HeadingPermalinkProcessor::INSERT_AFTER)->default(HeadingPermalinkProcessor::INSERT_BEFORE),
    'id_prefix' => Expect::string()->default('content'),
    'fragment_prefix' => Expect::string()->default('content'),
    'html_class' => Expect::string()->default('heading-permalink'),
    'title' => Expect::string()->default('Permalink'),
    'symbol' => Expect::string()->default(HeadingPermalinkRenderer::DEFAULT_SYMBOL),
    'aria_hidden' => Expect::bool()->default(true),
]));

Być możę dałoby się zmienić dwie pierwsze linie na:

'min_heading_level' => Expect::int()->min(2)->max(6)->default(2),
'max_heading_level' => Expect::int()->min(2)->max(6)->default(6),

PS: A tutaj jest discussion o tym jak dodawać swoje extensionsy: https://github.com/thephpleague/commonmark/discussions/648

0

Ja bym zostawił tak jak jest. W końcu taka jest specyfikacja markdown że umożliwia on dodawanie nagłówków h1 ;) Ale ufam, że ludzie będą używali z rozsądkiem ;)

1
Adam Boduch napisał(a):

Ja bym zostawił tak jak jest. W końcu taka jest specyfikacja markdown że umożliwia on dodawanie nagłówków h1 ;) Ale ufam, że ludzie będą używali z rozsądkiem ;)

Jeśli piszemy cały dokument, np artykuł w kompendium, nie pojedyncze pod-elementy jak posty.

No to jeśli to ma działać, to muszę poprawić edytor żeby odpowiednio dekorował.

PS: @Adam Boduch Dodałem dekorację nagłówka najwyższego poziomu do edytora. Wejdzie z następnym releasem: https://github.com/Danon/4play/commit/4c79829282dfbd3ceb051bca9cb55e6ae9c94e3a

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1