Nie działa pobieranie listy powiadomień

2

Repro:

  • Kliknij na dzwonek
  • zawartość nie pojawia się w oknie

screenshot-20220203110436.png

1

Czy na dole - w prawym narożniku pojawia się natychmiast (albo po paru sekundach) taki czerwony prostokąt z informacją o błędzie, czy po prostu mieli w nieskończoność?
I czy to się dzieje zawsze (sporadycznie też mam taki efekt), czy czasami, a po odświeżeniu strony (albo poczekaniu jakiegoś czasu) problem ustępuje?

1

Dzieje się ciągle (od dzisiaj rana), nie pojawia się błąd w UI. Odświeżałem stronę. Nie udało mi się zobaczyć danych, które powinny się tam znaleźć.

Request URL: https://4programmers.net/User/push
Request Method: POST
Status Code: 200 
Remote Address: 172.67.193.174:443
Referrer Policy: strict-origin-when-cross-origin
alt-svc: h3=":443"; ma=86400, h3-29=":443"; ma=86400
cache-control: no-cache, private
cf-cache-status: DYNAMIC
cf-ray: 6d7af955890791fc-FRA
content-encoding: br
content-type: text/html; charset=UTF-8
date: Thu, 03 Feb 2022 10:28:42 GMT
expect-ct: max-age=604800, report-uri="https://report-uri.cloudflare.com/cdn-cgi/beacon/expect-ct"
nel: {"success_fraction":0,"report_to":"cf-nel","max_age":604800}
report-to: {"endpoints":[{"url":"https:\/\/a.nel.cloudflare.com\/report\/v3?s=z0q6gxdYRvAW4EScq83cHGIoIYHIPbfiyFvqPyN4rdrLkq00Zktz6%2BebyQrlFDuTQ97LUKMqT5Qre6UTp0202d0PMISZt6KYy7TwFRtzK7DFdfhix1AdAYGfpvQeUlU6TQGr"}],"group":"cf-nel","max_age":604800}
server: cloudflare
set-cookie: XSRF-TOKEN=[...]; expires=Thu, 03-Feb-2022 10:38:42 GMT; Max-Age=600; path=/; domain=.4programmers.net
set-cookie: cs=[...]; expires=Thu, 03-Feb-2022 10:38:42 GMT; Max-Age=600; path=/; domain=.4programmers.net; httponly
x-powered-by: PHP/8.0.10
:authority: 4programmers.net
:method: POST
:path: /User/push
:scheme: https
accept: application/json, text/plain, */*
accept-encoding: gzip, deflate, br
accept-language: pl-PL,pl;q=0.9,en-US;q=0.8,en;q=0.7
cache-control: no-cache
content-length: 365
content-type: application/json
cookie: _ga=GA1.2.743770339.1629309760; remember_www_[...]
origin: https://4programmers.net
pragma: no-cache
referer: https://4programmers.net/Forum/Coyote/358544-nie_dziala_pobieranie_listy_powiadomien?p=1824076
sec-ch-ua: " Not;A Brand";v="99", "Google Chrome";v="97", "Chromium";v="97"
sec-ch-ua-mobile: ?0
sec-ch-ua-platform: "Windows"
sec-fetch-dest: empty
sec-fetch-mode: cors
sec-fetch-site: same-origin
user-agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/97.0.4692.99 Safari/537.36
x-csrf-token: TVl9IRBAATnJh6CQp1iMvi1FQgNTVUo1JTSyLSff
x-socket-id: nhjj71diajo
x-xsrf-token: [...]
1

Mam ten sam problem, ale jedynie w chrome - wersja 98.0.4758.81, 64-bitowa na desktopie, brak żadnych błędów w konsoli.

Przy innej przeglądarce problem znika, mogę normalnie odczytać powiadomienia i kliknąć w link.

1

Sprawdziłem jeszcze na Edge - tak samo.

1

Na drugim komputerze (chrome + inna sieć) działa, włączyłem VPN na tym komputerze, na którym nie działa i dalej nie działa o_O

1

Właśnie chciałem zgłosić to samo, ale podpowiedziało mi ten temat. Nie działa lista powiadomień tak na oko od wprowadzenia nowego edytora, ale wątpię żeby to było powiązane. Początkowo myślałem że to jakiś tymczasowy problem z siecią, ale minęło kilka dni i dalej nie działa i problem pojawił się też na drugim komputerze.
Wyczyszczenie ciasteczek, storage, wyłączenie wszystkich dodatków i przelogowanie nic nie zmienia.

Po kliknięciu na dzwoneczek każdorazowo w konsoli jest logowane "Push notification: access denied." i kręci się w nieskończoność. Nie działa na najnowszym chrome i edge. Pozwolenie na push notification nic nie zmienia, jedynie znika komunikat z konsoli.
Jedyny sposób to kliknięcie na link "Powiadomienia", tam lista działa w porządku.

Screenshot z dwoma bugami - ten nowy i ten stary z nieustalonym kodowaniem znaków w stylach:
screenshot-20220208074141.png
Powoli forum zaczyna przypominać cyberpunka ;)

0

Czy możesz sprawdzić w narzędziach deweloperskich (zakładka Fetch/XHR) czy wysyłane jest w ogóle żądanie do serwera w celu pobrania listy powiadomień? Mam problem z odtworzeniem tego błędu w lokalnym środowisku.

Co to tego błędu z kodowaniem znaków: nikt nie wie jaka może być tego przyczyna. Zdaje się to występować losowo.

1

@Adam Boduch:
kliknięcie na dzwonek, jest jedno żądanie:

Request URL: https://4programmers.net/User/push
Request Method: POST
Status Code: 200 
Remote Address: 104.21.12.53:443
Referrer Policy: strict-origin-when-cross-origin
alt-svc: h3=":443"; ma=86400, h3-29=":443"; ma=86400
cache-control: no-cache, private
cf-cache-status: DYNAMIC
cf-ray: 6da3c6c13dad1921-EWR
content-encoding: br
content-type: text/html; charset=UTF-8
date: Tue, 08 Feb 2022 09:19:27 GMT
expect-ct: max-age=604800, report-uri="https://report-uri.cloudflare.com/cdn-cgi/beacon/expect-ct"
nel: {"success_fraction":0,"report_to":"cf-nel","max_age":604800}
report-to: {"endpoints":[{"url":"https:\/\/a.nel.cloudflare.com\/report\/v3?s=zIH%2BhqSGnjgPax7qb74Ra4uqyPqoMdnJE0kNPC9LE6BkrcKQMtMYXzMyC2%2Bf9WcnLgboddFm7WJu61ueX47UR5I4evemlTGU2hHbY0ayH2WA464kxU1oppbtqOFj1dTc6opz"}],"group":"cf-nel","max_age":604800}
server: cloudflare
set-cookie: XSRF-TOKEN=****; expires=Tue, 08-Feb-2022 09:29:27 GMT; Max-Age=600; path=/; domain=.4programmers.net
set-cookie: cs=***%3D; expires=Tue, 08-Feb-2022 09:29:27 GMT; Max-Age=600; path=/; domain=.4programmers.net; httponly
x-powered-by: PHP/8.0.10
:authority: 4programmers.net
:method: POST
:path: /User/push
:scheme: https
accept: application/json, text/plain, */*
accept-encoding: gzip, deflate, br
accept-language: pl-PL,pl;q=0.9,en-US;q=0.8,en;q=0.7
cache-control: no-cache
content-length: 365
content-type: application/json
cookie: _ga=GA1.2.743770339.1629309760; guid=***; 
origin: https://4programmers.net
pragma: no-cache
referer: https://4programmers.net/Forum/Coyote/358544-nie_dziala_pobieranie_listy_powiadomien?p=1825176
sec-ch-ua: " Not A;Brand";v="99", "Chromium";v="98", "Google Chrome";v="98"
sec-ch-ua-mobile: ?0
sec-ch-ua-platform: "Windows"
sec-fetch-dest: empty
sec-fetch-mode: cors
sec-fetch-site: same-origin
user-agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/98.0.4758.82 Safari/537.36
x-csrf-token: FG3uCM5DWfAi0ZUnzv6clsDeUG0AJUt8Wh2yNlA3
x-socket-id: 0hmjakr5j
x-xsrf-token: ***

Później pojawia się jeszcze żądanie ping:200

Daj znać, jeżeli mogę coś jeszcze sprawdzić.

0

Widać że w ogóle nie jest wysyłane żądanie pobierania powiadomień :| Czy na 4programmers.dev jest tak samo? (niestety tam musiałbyś nowe konto utworzyć bo to serwer testowy). Jesteś pewien, że żaden AdBlock nie blokuje żądania?

3

U mnie to samo. Zauważyłam w niedzielę rano, ale tylko na telefonie. Na laptopie śmiga bez problemu, urządzenia pod tym samym Internetem i z Chromidłem.

2

na .dev jest to samo

0

U mnie na dev ta sama sytuacja. Nie mam adblocka itp. Nie dotyczy to też jak widać konta, inne przeglądarki również nie działają.

0

Można mieć też coś na kształt Adblocka wbudowane w przeglądarkę.

1

@Silv: Te same objawy na Edge i Chrome.

5

Mam nową obserwację. Działanie jest uzależnione od ustawionego skalowania.

STR

  1. Ustaw zoom w chromie ctrl+scroll na 90%
  2. Odśwież stronę (bo jeśli dzwoneczek był kliknięty wcześniej to zadziała)
  3. Kliknij dzwoneczek
  4. ...
  5. Nie działa
  6. Brak profitu

Działa po przywróceniu 100% (nie trzeba nawet odświeżać strony), ale na laptopie mam ustawione 100% w przeglądarce, za to 125% w systemie i tam nie działa.

2

@obscurity: Bingo! :D niesamowite. W życiu bym na to nie wpadł. Teraz można przynajmniej zdebugować problem.

1

Potwierdzam, co prawda u mnie nie działa na 100%, ale na innych tak (mam skalowanie na monitorze).

0

Zgaduję że po skalowaniu wychodzi gdzieś ułamek piksela i może to działa na jakiś trigger na overlap który nie pasuje. Trochę by było to dziwne.
@Adam Boduch: daj znać jak wpadniesz na to o co chodziło i jak skalowanie strony się przekłada na wysyłanie requestów

0
piotrpo napisał(a):

Potwierdzam, co prawda u mnie nie działa na 100%, ale na innych tak (mam skalowanie na monitorze).

"Tak", tzn. "tak, nie działa", czy "tak, działa"?

0

Czyli nie tylko dla mnie to forum ma za małą czcionkę

1

Dodam jeszcze, że po ustawieniu skalowania monitora na 100% + ustawienia przeglądarki na 100% działa. Po ustawieniu skalowania monitora na 150% (taki ekran...) i przeglądarce na 100% nie działa. (dorzucam do przypadków testowych).

1

W Firefoksie klasycznie działa, i na 90% i na 110% nie widzę różnicy. Problem tylko na Chrome?

2

Naprawione.

0

Potwierdzam - działa.

2

@Adam Boduch: jeśli to nie problem, to może napisałbyś, jaki ma związek skalowanie z ładowaniem się powiadomień? Myślę, że wszyscy tutaj są ciekawi. :)

4

@Silv: na szczęście ciekawość można zaspokoić na githubie
https://github.com/adam-boduch/coyote/commit/9d0646517474fb71f86bcf9da63a54b3dac772ad#diff-c6d899d81bfd98aef41bec0129d4c4d7b0f620e3f6e22f19d1f6b68177fd2d15

wygląda na to że ładowanie powiadomień polegało na evencie ps-y-reach-end wysyłanego z perfect scrollbar gdy przewiniemy listę powiadomień do końca. To chyba bug w perfect scrollbar że event nie jest zawsze wysyłany w ten sam sposób, ale jednocześnie scrollbar w ogóle się nie pokazywał bo nic się jeszcze nie wyświetliło więc ciężko to uznać za błąd.
Tak czy inaczej sprowadza się to do tego co myślałem - jakiś skrypt który ręcznie liczy i polega na pikselach + błąd zaokrągleń

A zepsuło się pewnie przez release perfect scrollbara. Miesiąc temu wyszła wersja 1.5.5 (z 1.5.3) i pewnie release nowego edytora wciągnął nową wersję z bugiem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1