Mikroblog - czy na pewno aktualny regulamin spełnia oczekiwania użytkowników?

4

Po wybuchu pod https://4programmers.net/Mikroblogi/View/88806

Może jednak warto byłoby się zastanowić czego oczekujemy od bloga, co jest fajne, a co wymaga poprawy

0

Moim zdaniem mikroblog poza newsami, chwaleniem się projektami itd. jest również miejscem do mniej poważnych, może nawet prowokacyjnych dyskusji, które nie toczą się tygodniami jak niektóre wątki na forum, a zanikają po 1-2 dniach, ot krótka wymiana spostrzeżeń.

Nie podoba mi się że są osoby, które potrafią wrzucać N wpisów tygodniowo reklamujących swojego bloga, a mających np. 1 post na forum

Dont get me wrong, nie chce aby każdy reklamujący się blogger musiał się wypowiadać na forum, ale są jakieś granice, chyba?

2

Były już na ten temat dyskusje i wspólnie zostały ustalone warunki (również w osobnej dyskusji dla moderatorów). O czym znów tu dyskutować?

WeiXiao napisał(a):

Moim zdaniem mikroblog poza newsami, chwaleniem się projektami itd. jest również miejscem do mniej poważnych, może nawet prowokacyjnych dyskusji, które nie toczą się tygodniami jak niektóre wątki na forum, a zanikają po 1-2 dniach.

Nigdzie nie jest powiedziane, że na forum mają lądować tylko i wyłącznie dyskusje z potencjałem na wielotygodniową wymianę zdań. Za to oczywistym jest to, że do dyskusji służy właśnie forum, a nie blogi.

Nie rozumiem jednego. Jeśli ktoś ma swoją stronkę i prowadzi na niej bloga, to nie wrzuca na niego wpisów z dwoma zdaniami czy jednym durnym memem. A tutaj ludzie korzystają że to cudze i śmiecą serwis takimi wpisami. Przecież tutaj też każdy użytkownik ma swojego bloga, a jedyną różnicą jest to, że jego wpisy są również wyświetlane zbiorczo z wpisami innych. Logika widzę kuleje, i to potężnie. No ale wiadomo, że o swój serwis się dba, a w cudzym śmiecenie nie boli.

Nie podoba mi się że są osoby, które potrafią wrzucać N wpisów tygodniowo reklamujących swojego bloga, a mających 1 post na forum

Wielu użytkownikom się to nie podoba (mi też). Zresztą o tym też były dyskusje i dalej jest jak jest.

4

@WeiXiao: jaka jest Twoja propozycja? Dyskutujmy.

Na mikroblogu toczą się dyskusje cały czas (w komentarzach). Hipotetyczna sytuacja: dodaje wpis poświęcony nowej łatki na Windowsa. W komentarzach toczy się dyskusja nad wyższością Linuxa ;) Takie rzeczy IMHO mają miejsce cały czas.

Natomiast gdy ktoś dodaje wpis o treści (przykładowo): Czy kupić Della czy Maca? to taki wpis powinien pozostać czy też nie? Gdzie jest granica?

8

Mi tam bardziej przeszkadza moda na budowanie marki osobistej a'la LinkedIn poprzez spamowanie Mikrobloga memami i szczątkowymi wpisami na jeden temat z tysiącem hasztagów :)

Oryginalny wpis @twoj_stary_pijany, ten usunięty faktycznie bardziej pasowałby na forum. Ale to wciąż nie jest ten poziom zadawania pytań na Mikroblogu, gdzie ktoś pyta czemu ten kod mu nie działa.

2

@Adam Boduch: Wpadł mi do głowy mechanizm, który by pozwalał zrobić z wpisu na mikroblogu normalny post na forum. Wtedy dyskusje znalazłyby swoje miejsce.

1

Jestem za tym, co napisał @PerlMonk . @Adam Boduch , może powinieneś trochę punktów do priorytetu tego zadania dodać. Pisżę to nie mając w zamiarze ujęcia nic Twojej aktualnej pracy (której pewnie masz dużo). Co do intencji pytania @WeiXiao o zmianę regulaminu byłby to co prawda półśrodek, ale również byłby to kompromis – moim zdaniem. Oczywiście, Adam, żeby dało się przenosić w obie strony: z mikro na forum i z forum na mikro. Wnoszę także o ujęcie w regulaminie takiego przenoszenia (w opozycji do usuwania).

I jeśli użytkownicy nie zgłoszą sprzeciwu, to można by z takiego przenoszenia zrobić mechanizm równorzędny z usuwaniem wpisów / wątków (w sensie pracy moderatorów).

0

@Adam Boduch:

W komentarzach toczy się dyskusja nad wyższością Linuxa

Czy to źle?

Mi osobiście takie zjawisko jest neutralne.

Natomiast gdy ktoś dodaje wpis o treści (przykładowo): Czy kupić Della czy Maca? to taki wpis powinien pozostać czy też nie? Gdzie jest granica?

Tak, ciężko jest wymyślić uniwersalne zasady które ujmą każdy przypadek :P

1
WeiXiao napisał(a):

@Adam Boduch:

W komentarzach toczy się dyskusja nad wyższością Linuxa

Czy to źle?

Mi osobiście takie zjawisko jest neutralne.

Czasem dochodzi do tego, że dyskusja w komentarzach schodzi na zupełnie inny temat, niż we wpisie mikrobloga. Potem sam autor wpisu się oddzwonkowuje, bo nie ma ochoty pisać na inny temat. W postach jest to pilnowane chociaż i tak męczące. Miałem niedawno przykład pajaca, który co chwila wrzucał to samo mimo uprzedniego usunięcia.

1
WeiXiao napisał(a):

@Adam Boduch:

W komentarzach toczy się dyskusja nad wyższością Linuxa

Czy to źle?

Nie, nie wydaje mi się że to źle. Odniosłem się jedynie do Twojego postu:

Moim zdaniem mikroblog poza newsami, chwaleniem się projektami itd. jest również miejscem do mniej poważnych, może nawet prowokacyjnych dyskusji [...]

Chodziło mi o to, ze tak - mikroblog tez jest miejscem do dyskusji i to ma obecnie miejsce. To dobrze.

Nie bardzo chyba rozumiem odnośnie czego dokładnie jest ten wątek? :P Zmiany regulaminu, tak? Jakie zmiany proponujesz?

0

@Adam Boduch:

Nie bardzo chyba rozumiem odnośnie czego dokładnie jest ten wątek?

Przenieść dyskusję nt. tego co usuwamy z mikro spod wpisu na mikro, aby więcej osób mogło się wypowiedzieć (tu można poczytać: https://4programmers.net/Mikroblogi/View/88806 )

oraz aby ponarzekać na nadmierne promowanie :P

0

Czyli taka szyszka w dupie? Na razie jest o tyle dobrze, że na stronie głównej pojawiają się wpisy, które mają jakieś łapki. Zawsze można ustalić minimum 5 łapek, żeby wpis pojawił się na głównej.

0

@PerlMonk:

Może nie w 100%, bo uważam że wpis @twoj_stary_pijany był bardzo na miejscu i szkoda aby takie szły do odstrzału

2

Widzisz, to jest kwestia uznaniowa. Ty uważasz, że jest ok a moderator nie. Gdyby to wszystko było zero- jedynkowe, moderatorzy nie byliby potrzebni, bo dałoby się to zrobić botem.

8

Rzadko bywam na mikroblogu, więc może włożę kij w mrowisko, ale skoro zostało oddane pewne narzędzie w ręce użytkowników, to czy jest sens decydować jakie treści tam umieszczają? (pomijam oczywiście rzeczy niezgodne z prawem czy dobrym obyczajem)
Nie umiem sobie odpowiedzieć dlaczego ktoś chciałby dodać wpis na blogu zamiast na forum, ale może do niektórych taka forma bardziej przemawia?

3

Regulamin ma sens, jeśli jest respektowany. W zdaniu Posty na mikroblogu powinny zawierać informacje dotyczące wydarzeń, projektów lub produktów, którymi może być zainteresowana społeczność serwisu nie ma nic o memach/żartach (nie są same w sobie wydarzeniami, projektami ani produktami) które są przecież w większości akceptowane i nikt nie ma nic przeciwko nim (przynajmnie tego nie zgłaszał).

1

@Marooned: może i masz racje. Szczególnie że obecnie można zablokować sobie wpisy danego użytkownika.

3

@Adam Boduch: w takim razie koniecznie trzeba się zając regulaminem serwisu, bo 90% obecnych wpisów jest z nim niezgodnych. Natomiast jeśli macie inną wizję wyglądu mikroblogów niż ta, która do mnie przemawia, to ustalcie raz a porządnie konkrety, a ja się do nowych wytycznych dostosuję.

1

Przyszło mi do głowy, że problem z mikroblogiem może być tak ujęty: jedni użytkownicy chcą mikrobloga, którego treść jest zależna od tego, co ktoś chce tam opublikować, a sprawdzanie, czy dana treść pasuje, jest bardziej elastyczne; drudzy natomiast chcą mikrobloga z bardziej sztywnymi regułami – to można, tego nie powinno się.

0

można zrobić mikroblog regulaminowy i mikroblog falowy

5

Mi się zawsze wydawało, że blogi są od konkretnych wpisów, a od śmieciowego szamba jest facebook. :D

0

Zgadzam się.
Np. takie wpis - Polak trafił do grona 500 na...
Co to ma być? To nie jest Facebook ani Twitter.
Zdaje się nawet że chyba zgłaszałem jako spam ale nikt nie usunął

3

Nie widzę w tym wpisie spamu. Chyba że chodzi Ci o cytowanie wprost.pl? ;)

1

@Adam Boduch: bo to zależy czy przyjmiemy ze na forum programistycznym mikroblog powien dotyczyć programowania. Wiele osób zgadza się że mną że tak powinno być.

1

@scibi92: Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz mieć na forum esencję wiedzy programistycznej a odsiewanie tej wiedzy od spraw luźno związanych z programowaniem jest męczące. Tymczasem czysto techniczna wiedza może umknąć w informacyjnym gąszczu.

0

Tak. Jak ktoś chce porozmawiać o najbogatszych Polskach to ma offtopic I ten nieszczęsny flame ;]

1
scibi92 napisał(a):

@Adam Boduch: bo to zależy czy przyjmiemy ze na forum programistycznym mikroblog powien dotyczyć programowania. Wiele osób zgadza się że mną że tak powinno być.

A wiele osób się z tobą nie zgadza. I co teraz? głosowanie? Przekonywanie Adama, czyli kto głośniej krzyczy ten ma rację? Zresztą co jest złego w Twiteryzacji mikrobloga? Przecież Twitter to także mikroblog

1

Można zrobić mechanizm oznaczania wątków jako czysto techniczne i szczególnie przydatne. Moderatorzy bądź osoby z odpowiednią reputacją mogłyby przypiąć łatkę: techniczny. Taki wpis byłby promowany przez dłuższe wyświetlanie na głównej albo na górze listy wątków. Chodzi o to, żeby było coś poza łapkami, bo te można otrzymać za cokolwiek. Przykład realizacji: tag, który mogą dodać tylko niektórzy. Z automatu byłby przyznawany wpisom, które mają liczbę łapek powyżej jakiegoś wysokiego poziomu.
Nie mam tylko pomysłu jak zrobić, żeby pojedyncza osoba nie dawała takiego tagu ulubionym wpisom (żeby nie było narzekania na modka). To byłby specjalny tag promujący treść, którego autor nie może dodać.

0

@PerlMonk: Ogólnie brzmi nieźle; tylko nie jestem pewien, czy dobre jest, by wpis pozostawał dłużej na głównej / na górze mikrobloga. Na głównej – co będzie, jak będzie tyle przypiętych wpisów przez jeden tydzień, że np. przez cały drugi tydzień nie będą się zmieniać? Na górze mikrobloga – mam wątpliwości, czy nie będzie takiego samego utyskiwania, jakie było na wpis sponsorowany.


UPDATE: Ewentualnie można by dodać rotację: jeśli liczba wpisów osiągnie poziom max(liczba(wpisy(główna))), to można zamienić pierwszy wpis na najnowszy, który powinien tam trafić (nie: ostatni, bo nie będzie widać).

0

@Silv: Takie parametry można by było dostosować. Ewentualnie dać ludziom możliwość ustawienia czy chcą takiej promocji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1