Dziwne zachowanie przy formatowaniu kodu

Odpowiedz Nowy wątek
2019-09-14 09:04
0

Zauważyłem już kilka razy, że formatowanie kodu umieszczonego w znacznikach ``` się dziwnie zachowuje.

Przykład sprzed chwili - użytkownik zamieścił post, w którym zawarł kod, ale nie określił języka (czyli po prostu dał te "ciapki" i nic poza tym). W efekcie pojawiła się ramka z kodem, a treść ramki została ładnie złamana/podzielona na 2 linie. Minusem było to, że kod nie został odpowiednio pokolorowany
screenshot-20190914090139.png

Poprawiłem mu to, dodając do "ciapek" język - czyli konkretnie napisałem ```sql. Dzięki temu pojawiła się ładnie pokolorowana składnia, ale zniknęło łamanie, linia stała się długa, pojawił się scroll i w sumie to mam wrażenie, że efekt jest gorszy, niż przed zmianą:
screenshot-20190914090322.png

Pytanie - czy nie dałoby się gdzieś w opcjach pluginu do kolorowania składni nakazać/wymusić łamanie wierszy?


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-09-14 09:04
eh, spędziłem dłuższą chwilę zastanawiając się, dlaczego nie mogę przewinąć dolnego pola :< - danek 2019-09-14 15:25

Pozostało 580 znaków

2019-09-16 08:14
1

Mamy tu niespójność jeżeli chodzi o style CSS. Szkoda że nie wstawiłeś rzeczywistego kodu zamiast screenshotów.

IMHO poprawna jest tutaj druga opcja ze scrollbarem, która dodawany ustawiany jest przez bibliotekę do kolorowania składni. Kiedyś było nawet zgłoszenie takiej funkcjonalności. Ma to szczególne znaczenie na urządzeniach mobilnych . Na małych ekranach takie łamanie kodu powodowało małą masakrę w treści posta.

Pozostało 580 znaków

2019-09-16 08:41
0
IMHO poprawna jest tutaj druga opcja ze scrollbarem, która dodawany ustawiany jest przez bibliotekę do kolorowania składni. Kiedyś było nawet zgłoszenie takiej funkcjonalności. Ma to szczególne znaczenie na urządzeniach mobilnych . Na małych ekranach takie łamanie kodu powodowało małą masakrę w treści posta.
IMHO poprawna jest tutaj druga opcja ze scrollbarem, która dodawany ustawiany jest przez bibliotekę do kolorowania składni. Kiedyś było nawet zgłoszenie takiej funkcjonalności. Ma to szczególne znaczenie na urządzeniach mobilnych . Na małych ekranach takie łamanie kodu powodowało małą masakrę w treści posta.

Na małych ekranach takie łamanie kodu powodowało małą masakrę w treści posta

Ale z drugiej strony pewnie większość ogląda i korzysta z forum na komputerze (siedząc w firmie, zamiast pracować to tracą czas na głupoty ;) ) i tutaj łamanie jest lepszą opcją.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-09-16 08:42

Pozostało 580 znaków

2019-09-16 19:38
0

Łamanie linii kodu jest dla mnie czymś nienaturalnym i nieużywanym, więc obecna forma mi jak najbardziej pasuje. Natomiast sama „niekonsekwencja” jest niegroźna i mi w niczym nie przeszkadza – łamanie linii tekstu który kodem nie jest, raczej krzywdy nikomu nie robi.

Podsumowując, dla mnie jest dobrze tak jak jest. ;)


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-09-16 19:40

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0