Dziwne zachowanie przy formatowaniu kodu

1

Zauważyłem już kilka razy, że formatowanie kodu umieszczonego w znacznikach ``` się dziwnie zachowuje.

Przykład sprzed chwili - użytkownik zamieścił post, w którym zawarł kod, ale nie określił języka (czyli po prostu dał te "ciapki" i nic poza tym). W efekcie pojawiła się ramka z kodem, a treść ramki została ładnie złamana/podzielona na 2 linie. Minusem było to, że kod nie został odpowiednio pokolorowany
screenshot-20190914090139.png

Poprawiłem mu to, dodając do "ciapek" język - czyli konkretnie napisałem ```sql. Dzięki temu pojawiła się ładnie pokolorowana składnia, ale zniknęło łamanie, linia stała się długa, pojawił się scroll i w sumie to mam wrażenie, że efekt jest gorszy, niż przed zmianą:
screenshot-20190914090322.png

Pytanie - czy nie dałoby się gdzieś w opcjach pluginu do kolorowania składni nakazać/wymusić łamanie wierszy?

2

Mamy tu niespójność jeżeli chodzi o style CSS. Szkoda że nie wstawiłeś rzeczywistego kodu zamiast screenshotów.

IMHO poprawna jest tutaj druga opcja ze scrollbarem, która dodawany ustawiany jest przez bibliotekę do kolorowania składni. Kiedyś było nawet zgłoszenie takiej funkcjonalności. Ma to szczególne znaczenie na urządzeniach mobilnych . Na małych ekranach takie łamanie kodu powodowało małą masakrę w treści posta.

0
IMHO poprawna jest tutaj druga opcja ze scrollbarem, która dodawany ustawiany jest przez bibliotekę do kolorowania składni. Kiedyś było nawet zgłoszenie takiej funkcjonalności. Ma to szczególne znaczenie na urządzeniach mobilnych . Na małych ekranach takie łamanie kodu powodowało małą masakrę w treści posta.
IMHO poprawna jest tutaj druga opcja ze scrollbarem, która dodawany ustawiany jest przez bibliotekę do kolorowania składni. Kiedyś było nawet zgłoszenie takiej funkcjonalności. Ma to szczególne znaczenie na urządzeniach mobilnych . Na małych ekranach takie łamanie kodu powodowało małą masakrę w treści posta.

Na małych ekranach takie łamanie kodu powodowało małą masakrę w treści posta

Ale z drugiej strony pewnie większość ogląda i korzysta z forum na komputerze (siedząc w firmie, zamiast pracować to tracą czas na głupoty ;) ) i tutaj łamanie jest lepszą opcją.

0

Łamanie linii kodu jest dla mnie czymś nienaturalnym i nieużywanym, więc obecna forma mi jak najbardziej pasuje. Natomiast sama „niekonsekwencja” jest niegroźna i mi w niczym nie przeszkadza – łamanie linii tekstu który kodem nie jest, raczej krzywdy nikomu nie robi.

Podsumowując, dla mnie jest dobrze tak jak jest. ;)

0

Panowie

Trochę obok tematu dziwnego zachowania, ale w temacie kolorowania składni.
Jest szansa na dodanie do combo składni Batch? Po dopisaniu tego słowa kluczowego po "ciapkach" pliki wsadowe Windows kolorują się poprawnie.
Przy skryptach PowerShell dopisanie ciągów: "ps", "pshell", "powershell" nie powoduje kolorowania składni. W combo rozwijalnym nie ma takiego języka.

dziękuję
--
Pawel

1

Jasne. Lista wyboru języków dostępna jest tutaj: https://github.com/adam-boduc[...]es/assets/js/libs/textarea.js

W wolnej chwili dodam chyba że chce Ci się zrobić pull requesta :)

0

Nie mam konta na GH. Wykorzystam Ciebie jeśli mogę :).

dzięki piękne
--
Pawel

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0