Propozycja modyfikacji widoku watku

0

Boje sie, ze zostane za ten pomysl zlinczowany ;) Coz, duze zmiany zawsze przeprowadzane sa topornie wszak przyzwyczajenie to druga natura czlowieka.

Do reczy: potrzebuje sidebara w widoku watku (po prawej stronie). Juz wkrotce dojda na forum nowe opcje i nie ma ich za bardzo gdzie umiescic. Sidebar bylby idealna opcja, lecz spowodowaloby to zwezenie elementu, w ktorym wyswietlane sa tresci postow. IMHO sporo miejsca marowane jest poprzez wyswietlenie informacji o autorze postu. Tak, wiem, jest to istotne. Ale gdyby tak umiescic informacje o autorze NAD wlasciwa trescia postu? Oraz pomniejszyc znacznie avatar?

f097da8f60.png

Co by mialo tam sie znalezc? Oczywiscie login usera, avatar ale znacznie mniejszy niz ten ocenie oraz data napisania posta. Dzieki temu moglibysmy wstawic po prawej stronie sidebar z nowy opcjami forum ale nie tracac tez miejsca na to co w poscie jest najwazniejsze, czyli tresc.

1

Co to za nowe opcje? Co z ludźmi którzy mają fullhd i którym i tak sporo miejsca wolnego zostaje?

Podgląd nietrafiony, bo @madmike ma bodajże biały kwadrat w awatarze, więc podgląd nic nie mówi

0

Na temat opcji nie chce mi sie teraz rozpisywac ;)

Co do screena, to nie jest istotne, czy ma pusty kwadrat w avatarze, ale chodzi o caly lewy element postu.
Sam mam full-hd. Proponowalbym zwiekszenie max-width.

0

a moze sidebar moze byc rozwijany/zwijany?

co do full hd i wiekszych rozdzialek - mozna wlasnie zrobic to responsywnie, zaleznie od wielkosci okna przegladarki. duza - zostawic lewa kolumne, mniejsza - wstawic detale powyzej tresci.

tez jestem ciekaw co to za opcje, ze az caly sidebar jest potrzebny? nie spowoduje to za duzego zametu?

a co myslisz Adamie by zamiast sidebara zrobic kolejny pasek pod trescia posta (taki jak teraz ten gdzie sa ikonki edycji itd.)

0

Mozna to zrobic responsywnie. Myslalem, ze po prostu mozna by bylo przerobic nieco wyglad, tak, aby zmienic sposob wyswietlania informacji o autorze postu.
A do sidebaru chcialem przeniesc (z grubsza):

  • Tagi
  • Opcje dla moderatorow
  • Opcja dla usera (obserwuj, RSS itp itd)

Dodac:

  • Powiazane artykuly oraz watki
  • Jakies info o wybranej ofercie pracy pasujacej do tematu watku
  • ...inne :P
0

Proszę nie rób tego. :-(

Na pewno da się znaleźć inne miejsce na te nowości.

2

Rzadko się patrzy na nicki. Starzy wyjadacze często mają długo te same avatary i wizualnie łatwiej ich po nich rozpoznać. Zmniejszanie ich do jakichś 16x16px to mocne kastrowanie.

0

Sidebar bylby idealna opcja, lecz spowodowaloby to zwezenie elementu, w ktorym wyswietlane sa tresci postow.

Czy to ma być sidebar dla każdego posta, czy znowu jakieś position:fixed?

0

aaa, czyli chodzi tylko o pierwszy post w watku, nie do kazdych postow ;-)

hm, jedyny przekonujacy powod, osobiscie sadze ze to by bylo wlasnie wylistowanie podobnych watkow..

0

@Marooned: raczej myslalem, nad rozmiarem avatara oscylujacym pomiedzy 30x30 a 60x60. Bez screena byc moze ciezko to sobie wyobrazic :)
@Azarien: nie, to nie ma byc powiazane z postem. Nie ma to byc rowniez position: fixed.

Mysle, ze poki co mozna to zobic responsywnie (tj. dla wiekszej rozdzielczosci zachowac obecny uklad).

0
Adam Boduch napisał(a)

Sidebar bylby idealna opcja, lecz spowodowaloby to zwezenie elementu, w ktorym wyswietlane sa tresci postow.

Już teraz pole posta jest dość wąskie na niższych rozdzielczościach (np. 1024x768 - mam u siebie) i bardzo często wcale nie takie długie linie kodu są zawiaje, co wygląda tragicznie;

Adam Boduch napisał(a)

IMHO sporo miejsca marnowane jest poprzez wyświetlenie informacji o autorze postu.

Ja bym tego nie nazwał "marnowaniem" - takie informacje to podstawa; Nie widzę sensu chowania ich na rzecz dodatkowych funkcji;

Marooned napisał(a)

Rzadko się patrzy na nicki. Starzy wyjadacze często mają długo te same avatary i wizualnie łatwiej ich po nich rozpoznać.

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo często patrzę w ten rejon posta; Sporo ludzi nie ma ustawionego własnego awatara, więc "wizualnie" nie ma możliwości; Poza tym często sprawdzam ilość postów gracza, w razie jak leniwi się do formatowania zawartości postów; Dla mnie to bardzo wygodne choć wiem, że jakaś część powierzchni posta się marnuje (nie jest zagospodarowana);

Marooned napisał(a)

Zmniejszanie ich do jakichś 16x16px to mocne kastrowanie.

Z tym się zgadzam - avatar mniejszy na 60x60px będzie bezużyteczny, bo prawie niewidoczny (tym bardziej na wyższych rozdzielczościach) i równie dobrze mogło by go w ogóle nie być...

0
furious programming napisał(a):
Adam Boduch napisał(a)

Sidebar bylby idealna opcja, lecz spowodowaloby to zwezenie elementu, w ktorym wyswietlane sa tresci postow.

Już teraz pole posta jest dość wązkie na niższych rozdzielczościach (np. 1024x768 - mam u siebie) i bardzo często wcale nie takie długie linie kodu są zawiaje, co wygląda tragicznie;

Adam Boduch napisał(a)

IMHO sporo miejsca marowane jest poprzez wyswietlenie informacji o autorze postu.

Ja bym tego nie nazwał "marnowaniem" - takie informacje to podstawa; Nie widzę sensu chowania ich na rzecz dodatkowych funkcji;

Mam wrazenie, ze troche sobie zaprzeczasz :]
Z jednej strony mowisz, ze ilosc miejsca przeznaczona na tresc postu jest zbyt mala, a nastepnie, ze lewa kolumna jest potrzebna. To gdzie w takim razie zmiescic te dodatkowe opcje i informacje, o ktorych wspomnialem pare postow wczesniej?

Poza tym zobacz na ten screen, ktory wstawilem w pierwszym poscie: Propozycja modyfikacji widoku watku Tutaj zaznaczylem, ktore miejsce jest "zmarnowane" :]

furious programming napisał(a):
Marooned napisał(a)

Rzadko się patrzy na nicki. Starzy wyjadacze często mają długo te same avatary i wizualnie łatwiej ich po nich rozpoznać.

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo często patrzę w ten rejon posta; Sporo ludzi nie ma ustawionego własnego awatara, więc "wizualnie" nie ma możliwości; Poza tym często sprawdzam ilość postów gracza, w razie jak leniwi się do formatowania zawartości postów; Dla mnie to bardzo wygodne choć wiem, że jakaś część powierzchni posta się marnuje (nie jest zagospodarowana);

Tutaj z kolei piszesz, ze rzeczywiscie spora czesc powierzchni sie marnuje :D Ale ze i tak sporo userow nie ma ustawionych avatarow, wiec to miejsce jest bezuzyteczne :P

furious programming napisał(a):
Marooned napisał(a)

Zmniejszanie ich do jakichś 16x16px to mocne kastrowanie.

Z tym się zgadzam - avatar mniejszy na 60x60px będzie bezużyteczny, bo prawie niewidoczny (tym bardziej na wyższych rozdzielczościach) i równie dobrze mogło by go w ogóle nie być...
</quote>

Nie pisalem nigdzie o avatarach wielkosci 16x16px :) W poprzednim poscie wspomnialem, ze taka opcja nie wchodzi w gre (jest to zdecydowanie zbyt mala wielkosc).

0

@Adam Boduch, musisz przyznać, że z jednej strony na niskich rozdzielczościach powierzchnia "robocza" posta jest mała, a z drugiej strony trochę tej przestrzeni się marnuje; Z trzeciej zaś strony lewa kolumna z informacjami o autorze posta jest potrzebna, tak samo jak awatar, który użytkownicy chcą mieć i lubią go w takiej postaci, w jakiej jest obecnie; Jest mało miejsca na dodatkowe funkcje, ale taka postać posta jaka jest zapewnia komplet według mnie niezbędnych informacji, dlatego mój post odbierasz jako samozaprzeczenie;

Adam Boduch napisał(a)

Adam BoduchAle ze i tak sporo userow nie ma ustawionych avatarow, wiec to miejsce jest bezuzyteczne

Czyli chcesz dopasować się do tych, którzy z pewnej funkcjonalności nie korzystają? Dużo użytkowników korzysta z małej ilości wszystkich dostępnych funkcji, a mimo to są one wyświetlane wszystkim; Czy to znaczy, że najmniej popularne funkcje powinny zniknąć/zostac ukryte? Według mnie nie - jeśli ktoś nie chce/nie potrzebuje pewnych rzeczy to z nich nie korzysta, nie próbuje się mu na siłę dogadzać kosztem mniejszości, która potrzebuje wygodnie korzystać z tych dobrodziejstw;

Adam Boduch napisał(a)

Nie pisalem nigdzie o avatarach wielkosci 16x16px

Ja z kolei podałem rozmiar jaki zaproponowałeś (z resztą górną granicę, już nie wspomnę o dolnej - 30x30px...); Awatar jeśli już ma być, to tej wielkości, żeby można było cokolwiek "widocznego" wstawić; Szczególnie źle będą wyglądać na dużych rozdzielczościach, gdzie awatar może mieć w w porywach dwa centymetry na monitorze (przy 60x60px); Nie uważasz, że to krok w złą stronę?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1