"Chronologicznie"/"Wartościowo" - czyli zbędny bajer?

7

Może krótko:

  1. odpowiedzi w kolejnych postach w wątkach stanowią pewną logiczną całość, nawet jeśli co poniektóre są do bani
  2. System oceny +/- na 4p jest raczej systemem "lubię cię"/"bałwan z ciebie" niż sensowną oceną

W wątku istnieje możliwość wyświetlenia postów chronologicznie, czyli tak jak zostały napisane oraz wartościowo czyli w zależności od +/- przy poście. Do dziś nie wiem po co :(

Czy ktoś w ogóle używa "wartościowego" wyświetlania postów?

6

Ma to sens na portalach stricte Q&A, a nie na liniowo dyskusyjnym forum.

3

Osobiście nie używam tych zakładek, bo przeglądam każdy post bez względu na wartość merytoryczną; Dla osoby pytającej przy dużej ilości odpowiedzi jest to możliwość zapoznania się z odpowiedziami, które powszechnie uważa się za najbardziej wartościowe dla danego problemu; Jest to dobre, bo po co przeglądać kilka stron, jeśli dobrych (tych ocenionych) odpowiedzi jest tylko kilka; Jednak miałoby to sens, jeśli odwiedzający dany wątek (bez względu na to, czy odpowiadają czy tylko czytają) i znający dane zagadnienie oceniali wartość posta, nie użytkownika; Dlatego zagłosowałem za usunięciem tej funkcjonalności;

Z drugiej strony IMHO system oceniania tak jak wspominasz @madmike - nie służy do oceniania wartości postów, tylko do "lajkowania" ich właścicieli; Na www.stackoverflow.com w większości wątków posty mają sporo ocen (nie mam tam konta, jednak bardzo często trafiam tam z Google i widzę po kilkadziesiąt ocen przy wartościowym poście) - tutaj jest na odwrót - raz na jakiś czas ktoś zagłosuje i to często przy poście, który tak naprawdę nic nie wnosi (jak zrypa newbie, żeby do nauki poszedł); Czasem się człowiek rozpisuje, testuje, poprawia kod i podsyła linki i nic nie dostanie, a czasem jedynie poda link do kursu i od razu ma kilka plusów - bez sensu; Nie wiem czemu tak jest, ale tak być nie powinno;

Według mnie dopóki ludzie nie zaczną oceniać postów tak jak należy - zakładka Wartościowo nie ma sensu istnienia.

2
furious programming napisał(a):

Według mnie dopóki ludzie nie zaczną oceniać postów tak jak należy - zakładka Wartościowo nie ma sensu istnienia.

IMHO, ona nawet kiedy użytkownicy nauczą się korzystać z +/- (ha ha ha...) nie będzie miała tak dużego sensu. To jest forum dyskusyjne i to jeszcze o dość "lekkich obyczajach", tu rzadko masz tylko odpowiedź na zadane pytanie, ale dyskusję wynikającą z tego co ktoś powiedział...

3

Takie coś ma sens na StackOverflow, gdzie każdy topic musi być pytaniem, a każdy post musi być odpowiedzią na to konkretne pytanie.
U nas to nie ma absolutnego sensu, za dużo offtopów, flame'ów, filozofowania... Nawet pod ogłoszeniami o pracę wywiązują się dyskusje (czego ogłoszeniodawcy często pojąć nie mogą). Ja to akurat na tym forum lubię najbardziej ;) Robi to bałagan i niejaką anarchię, ale daje posmak swobody wypowiedzi.

Dyskusja na temat cen wynajmu mieszkań w Krakowie już na drugiej stronie przeradza się w dyskusję o kredytach hipotecznych. Wątek "Czy Bóg istnieje?" ma chyba ze 100 stron postów. W wątkach technicznych nie jest lepiej, bo użytkownicy nie zakładają oddzielnych wątków na każdy problem, tylko kontynuują dyskusję ogólnie o danym projekcie.

Wątpię, by znaleźli się zwolennicy ostrej moderacji i porządków. Stąd, sortowanie po wartościowości jest IMHO bez sensu.

0

Chronologia większości wątków wygląda tak:

  1. post pytający;
  2. merytoryczność kolejnych odpowiedzi jest funkcją wzrastającą, aż do
  3. posta najbardziej wartościowego, który kończy dyskusję na temat;
  4. offtop.

:-)

0

Mnie jest to obojętne, ale nie korzystam ;] Bo faktycznie zwykle posty stanowią pewną "całość" i trudno wyrwać jakieś posty z całej dyskusji.

4

Ja powiem szczerze: korzystałem z tego!

kiedy jakimś dziwnym przypadkiem kilka razy "mi się tam nacisnęło". I dopóki zdziwiony tym co czytam (czytając post po poście ogólna treść była niezrozumiała) nie wróciłem do normalnego wyświetlania kolejności postów - od tego czasu bardzo uważam, żeby tam nie kliknąć... Dla mnie równie przydatna byłaby zakładka wyświetlaj posty losowo :]

0
Shalom napisał(a):

@Marooned, powiadomienie specjalnie dla Ciebie, żebyś znowu nie przegapił :] Twoja opinia też się liczy :P
Odpowiem cytatem:

Shalom napisał(a):

Mnie jest to obojętne, ale nie korzystam ;] Bo faktycznie zwykle posty stanowią pewną "całość" i trudno wyrwać jakieś posty z całej dyskusji.

To różnica jednego ORDER BY, więc nie wymaga utrzymania i specjalnej troski developera(ów). Jeśli więc choć jedna osoba tego używa to nie widzę powodów do usuwania. Może tylko zmniejszyć istotność wizualną.

Od dawien dawna cisnę Adama o click tracking. Wiem, zamiast cisnąć mogłem sam to dodać, ale - tak tak - brak czasu, bo to nie jest zadanie na 2 wieczory. Jak będzie click tracking, to będziemy wiedzieć ile osób czego używa i to daje ogromną wiedzę co utrzymać, a co wywalić.

1

Wiesz, do tej ankiety zachęciły mnie dwie rzeczy:

  1. mała przydatność tej opcji na 4p (nie ma click trackingu, więc biorę to na logikę)
  2. szafowanie miejscem na nowym 4p na devie - zajrzyj tam... :]

nowe4p.png

wśród tych wszystkich ogromnych marginesów, białych przestrzeni plącze się jeszcze przez szerokość strony pas nieprzydatny tutaj moim zdaniem...

2

Wywołany do tablicy odpisuje, że nie korzystam z tego i wybrałem najpopularniejszą odpowiedź w ankiecie. A co do minusów i plusów to jest jak jest. Osobiście jak widzę w postach dotyczących Delphi / Pascala / Lazarusa / FPC, że ktoś udzielił zaakceptowanej odpowiedzi albo sam taką widzę jako rozwiązanie i ją akceptuje. To takiej osobie ZAWSZE starałem się dać plusik.

Co do minusów, to raczej nie hatuje, ale ostatnio widząc pytanie o inny język niż Obiektowy Pascal, widząc że pytający użył gimbus slangu ("wgl") od razu dałem minus. Skoro jakiś baran może używać takiej "składni", to i ja mogę go minusować bez krępacji.

3

To nie jest tak, że mi się ta zakładka nie podoba i krzyczę "usuńcie ją" - jak na 4p bedzie jeszcze 32 zbędne opcje i 15 ukrytych to ja sobie z tym poradzę... Tylko po co? Forum musi być na swój sposób minimalistyczne - to co potrzebne do obsługi, to co ułatwia życie... Gdyby przyjąć argument, że to jest jedno order by, to możemy wprowadzić zakładkę wg użytkowników wychodząc z założenia, że jeśli ktoś jest dłużej zarejestrowany, to będzie pisał z większym sensem :] Też proste i niewymagające nakładów do utrzymania.

Jak na tę chwilę w ankiecie jest 22 odpowiedzi na usunąć, nikt nie podał argumentu za - wypowiadają się ludzie na codzień korzystający z 4p. Osoby, które nie są tak obyte z 4p kończą tak: Posty się mieszają w tematach? ;) Uprośćmy im życie zabierając niepotrzebny wybór...

2

Nigdy nie użyłem porządkowania wg wartości.

0

Raz to kliknąłem. Ogólnie - nie lubię tych zakładek. Szczególnie, że po wyszukaniu postów danego użyszkodnika potem na głównej forum nie mam widoku kategorii! Jedyny moment, kiedy używam tych zakładek - do wrócenia normalnego wyświetlania po zepsuciu tego przez szukajkę (to w sumie temat na osobny wątek).

Ja już mogę zduplikować to, co napisali ludzie wyżej (tj. wyżej, chyba, że mój post nazbiera 1337 plusów i ktoś ma "wartościowo" :>) - na stackoverflow ma to sens, bo:

  1. tam się tych plusów i minusów do czegoś używa (choć w "małych" wątkach też jest burdel i dobre odpowiedzi są nisko/minusowane, a byle co nie na temat ma plusy (ok 5-10))
  2. tam się nie opowiada bajek przy tematach tylko odpowiada na pytanie - zwięźle (choć nie wiem czy tak jest zawsze - czytuję tam tylko tematy, na które trafiam z googli mając jakiś problem).

A co myślą o tym modzi? @ olesio, @ bogdans, @ dzek69, @ aurel, @ Shalom, @ winerfresh - wyraźcie swoją opinię :] - madmike wczoraj, 13:39

Nie dostałem powiadomienia - edytowałeś ten komentarz? (to kolejny temat do rozważań - wg mnie przy edycji też powinny być powiadomienia, ale absolutnie nie dwa razy do tej samej osoby)

2

Też myślę że to niepotrzebne. Zresztą, samo ocenianie wg mnie też niepotrzebne bo jest to ocenianie nie postów, a piszących (jak ktoś to już wyżej wspomniał). Do StackOverflow nie ma co się porównywać - tam nie raz dostaję po 5 plusów za samo pytanie, pomimo że nikt mnie "nie zna" - nawet nie mam loginu tylko user + numerek. Zresztą, StackOverflow to nie forum.

Wyświetlanie "wartościowe" tak poza tym to w ogóle nie ma sensu, bo każdy następny post jest logiczną kontynuacją poprzedniego (prawie zawsze). A zatem, większość postów będzie i tak wyrwana z kontekstu bo będzie nie po kolei.

Na StackOverflow poszczególne odpowiedzi nie mają związku jedna z drugą - są to rózne rozwiązania tego samego problemu i różne odpowiedzi na pytanie, a cała dyskusja toczy się w komentarzach. Tutaj dyskusja po kolei toczy sie w kolejnych postach, więc sortowanie inne niż chronologiczne nie ma sensu.

2

Chcialem tylko dopowiedziec, ze "Wartosciowo" sortuje wartosciowe posty, ale w przypadku, gdy odpowiedz jest zaakceptowana, to ona bedzie na samej gorze.

Ok, w przypadku takich, a nie innych wynikow ankiety, ta funkcjonalnosc zostanie usunieta.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1