Prefiksy przy nazwach watkow

0

Denerwuja mnie prefiksy. Miedzy innymi dlatego, ze tematy watkow sa indeksowane ze znakiem [ na poczatku ;) I automatyczne podpowiadanie frazy podczas wpisywania tekstu, dziala gorzej.

Stad proponuje nowa funkcjonalnosc: konfigurowalna opcja, ktora pozwala adminowi na ustawianie prefiksow dla danej kategorii forum. Stad, np. podczas tworzenia nowego watku w dziale "Inne", user bedzie mial liste prefiksow przy polu "Temat watku". Dodatkowo, admin bedzie mogl okreslic, czy prefiks jest wymagany czy opcjonalny.

Dzieki temu, prefiks nie bedzie czescia tematu watku, ale bedzie wyswietlany na liscie watkow. Bedzie mozna rowniez rozbudowac wyszukiwarke o mozliwosc szukania po prefiksie.

0

Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem było by wyrzucenie prefiksów na rzecz tagów - co najwyżej dodanie wymagania tagu z tych "dużych" (C#, Delphi, Java itp.). I co najwyżej wyświetlanie najważniejszego tagu przy temacie wątku (co nieco na wzór StackOverflow).

0

A może (jeśli Cię te prefiksy denerwują) parsować je do postaci tagów (jakiś regex typu \[\w+\].+)

0
Ktos napisał(a)

Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem było by wyrzucenie prefiksów na rzecz tagów - co najwyżej dodanie wymagania tagu z tych "dużych" (C#, Delphi, Java itp.). I co najwyżej wyświetlanie najważniejszego tagu przy temacie wątku (co nieco na wzór StackOverflow).

No, to by bylo najlepsze.

Ubolewam jednak na tym, ze userzy nie potrafia nazywac tematow watkow. Codziennie poprawiam tematy w stylu wersja :/ Tak jakby bali sie oni (userzy) nazywac tematy pelnym zdaniem, czyli cos w stylu: Jak pobrac numer wersji PHP?. Tagowac niestety tez nie potrafia :( W pole "Tag" wklejaja tekst z pola "Temat".

Niemniej jednak trzeba to usprawnic. Co masz na mysli piszac "najwazniejszy tag"? Ten wpisany jako pierwszy? Od dluzego czasu zastanawiam sie (http://redmine.boduch.net/issues/39) jak na liscie watkow wyswietlac tagi. Masz jakis pomysl? Ja myslalem o tym, aby wyswietlac jeden tag przed nazwa tematu. Reszta tagow wyswietlana w "chmurce" po naprowadzeiu kursora myszy.

0

Niemniej jednak trzeba to usprawnic. Co masz na mysli piszac "najwazniejszy tag"? Ten wpisany jako pierwszy? Od dluzego czasu zastanawiam sie (http://redmine.boduch.net/issues/39) jak na liscie watkow wyswietlac tagi. Masz jakis pomysl? Ja myslalem o tym, aby wyswietlac jeden tag przed nazwa tematu. Reszta tagow wyswietlana w "chmurce" po naprowadzeiu kursora myszy.

Raczej najpopularniejszy z zastosowanych. Jeśli użytkownik pisze w dziale dajmy na to "Algorytmy" temat "Jak w C# zrobić drzewo?" to powinien otagować jako C# i jako struktury-danych na przykład. Na liście wątków powinien w takim wypadku pojawić się tag C# gdzieś obok tematu, bo jest on zdecydowanie popularniejszy.

Analogicznie, w "Webmasteringu" tag PHP, JavaScript czy CSS rozwiązałby problem prefiksów. Problem się pojawia, że tagi są zbyt dowolne - można by to teoretycznie załatwić przez możliwość tworzenia nowych tagów tylko przez osoby o pewnym stażu na forum (znów wzoruję się na StackOverflow).

Wyświetlanie pierwszego, najpopularniejszego z zastosowanych, tagu obok tematu - dobrze. Ale może tylko w niektórych działach? Bo wiadomo, że w dziale C# tag C# będzie przy prawie każdym temacie. Albo może dodać możliwość konfiguracji jakie tagi mają być w jakim dziale niejako ignorowane i nie wyświetlane przy tematach. To jednak jest już sporo kombinowania...

0

Ja mam propozycję trochę z innej beczki - Dodaj proszę Adamie nazwę działu, z którego pochodzi wątek w widoku ogólnym "Wszystkie". Lubię w ten sposób przeglądać nowe wątki, ale z wyłączeniem np. działu Javy oraz Delphi/Pascal. A często po nazwie wątku zupełnie nie da się ich rozróżnić.

Sorry, że tutaj, a nie w formie ticketa, ale.. nie chcę mi się. ;)

dzial.png

0
Ktos napisał(a)

Wyświetlanie pierwszego, najpopularniejszego z zastosowanych, tagu obok tematu - dobrze. Ale może tylko w niektórych działach? Bo wiadomo, że w dziale C# tag C# będzie przy prawie każdym temacie. Albo może dodać możliwość konfiguracji jakie tagi mają być w jakim dziale niejako ignorowane i nie wyświetlane przy tematach. To jednak jest już sporo kombinowania...

Ciezka sprawa.

Na tagach i prefiksach zalezy pewnie wszystkim ktorzy przegladaja dzial "Inne". Tam przed tematem powinien znalezc sie jezyk ktorego dotyczy dany watek. Z kolei w C# np. tagi powinny okreslac tematyke watku (np. CTS), ale tag C# - jak mowisz - powinien byc pomijany na liscie watkow :/

Bede myslal o tym jeszcze...

0

Mysle, ze tworzenie tagow bedzie mozliwe dla osob z odpowiednim "stazem". Ludzie po prostu nie potrafia tagowac odpowiednio watkow, niestety :( Bedzie mozna dodac odpowiednie uprawnienie dla danych userow, ktorzy moga dodawac tagi. ALE bedzie ono przyznawane automatycznie userom o odpowiednim stazu. Staz bedzie liczony na podstawie daty rejestracji, ilosci odwiedzin, odpowiedzi w watkach (oraz tego, czy ktos uzna dana wypowiedz za wartosciowa), postach ktore sa odowiedzia na pytanie (zaakceptowane przez autora) i inne parametry...

Kurcze, wchodze do dzialu Delphi, a tam widze nazwe watku, z prefiksem [delphi] ;)) Tak, jakby watek w dziale Delphi mial nie dotyczyc jezyka Delphi ;) To samo czasem sie zdarza w innych dzialach. Generalnie jest to rozwojowy temat :)

0

Mysle, ze tworzenie tagow bedzie mozliwe dla osob z odpowiednim "stazem". Ludzie po prostu nie potrafia tagowac odpowiednio watkow, niestety :( Bedzie mozna dodac odpowiednie uprawnienie dla danych userow, ktorzy moga dodawac tagi. ALE bedzie ono przyznawane automatycznie userom o odpowiednim stazu. Staz bedzie liczony na podstawie daty rejestracji, ilosci odwiedzin, odpowiedzi w watkach (oraz tego, czy ktos uzna dana wypowiedz za wartosciowa), postach ktore sa odowiedzia na pytanie (zaakceptowane przez autora) i inne parametry...

Karma, jak na DevPytania/StackExchange. Zresztą, tam to jest tak samo zrobione - dopiero od pewnego momentu można tworzyć nowe tagi, wcześniej trzeba używać starych, już stworzonych. Co czasem rodzi problemy.

Jeżeli nie będzie publicznie widoczna i nie będzie bitwy o nią to dobry pomysł ;-)

0

Chodzi o to, aby newbies nie mieli mozliwosci tworzenia nowych tagow w bazie danych. Bo z tego co widze, to nowi w polu tag wpisuja slowo "pomoc" :/

0

Zwiekszylem w Redminie priorytet dla tego zadania i teraz skupiam sie na tym :) Wiec w razie jakichs sugestii, to jest odpowiedni moment :) Poki co, mozliwosc tworzenia tagow przez kazdego usera pozostanie taka jak dotychczas, pewnie ograniczenia w tym zakresie zostana dodane dopiero pozniej, gdyz akurat z tym jest wiecej roboty.

Podczas pisania nowego watku w danym dziale, beda sie wyswietlaly sugerowane tagi. Idealnie by bylo po prostu, aby piszac np. w dziale "Bazy danych", user okreslal system bazodanowy, ktorego watek dotyczy. I to wlasnie ten tag, jako tag glowny byl wyswietlany obok tytulu watku. Chyba trzeba bedzie zrobic tak jak nav sugeruje - aby okreslic jakies tagi danego dzialu forum, ktore mialyby byc ignorowane (jak np. tag C# w dziale C#).

0

Dodalem funkcjonalnosc wyswietlania tagow na liscie watkow. Opinie oraz propozycje w kwestii dzialania oraz stylizacji - mile widziane.

0

Adamie chyba coś skopałeś na głównej - zobacz sobie obrazek
blad.png

A i jeszcze tak mi się nasunęło jakby była zakładka nowe lub nieczytane to by był wypas :p

po szybkiej edycji {{Image:blad.png}} nie pokazuje obrazka - trzeba odświeżyć stronę

0

jeszcze jedno - może zrezygnujmy z rozdzielania prefixów spacją - np. tu http://4programmers.net/Forum/Delphi_Pascal/173818-delphi_procedury?view=unread jako prefiks autor wpisał min delphi 7 co zostało rozdzielone na delphi i na 7

0

Jestem za, przecinek do rozdzielania tagów. Z drugiej strony jestem przeciw tagom wielowyrazowym ;-)

Podoba mi się aktualny system pokazywania wątków i tagów przy nich. Ale można by globalnie wykluczyć istnienie tagu "problem" i "problemy" :-)

0

Ja już dawno wnioskowałem za przecinkiem jako rozdzielaczem tagów. Spacja wg mnie to zawsze zły pomysł, mocno ogranicza i tworzy bezsensowne tagi (jak powyżej: 7)

0

@Marooned: jezeli tagi beda rozdzielane przecinkiem, to beda jescze bardziej absurdalne tagi pt. "jak w delphi napisac komponent". :]

Powiem tak: przewaznie tagi sa jednowyrazowe. Jezeli tag musi skladac sie z dwoch wyrazow, uzywamy znaku "-". Obecnie uzytkownik nie musi sie zastanawiac, jaki separator sluzy do rozdzielania tagow. Czy jest to spacja, czy przecinek a moze srednik?

Dodalbym minimalne ograniczenie dla dlugosci tagu, ale tag "c" jest tutaj wyjatkiem. Pozostaje moderowanie watkow z takimi tagami. Niebawem jednak dodam mechanizm autocomplete dla tagow oraz mozliwosc ich tworzenia przez userow z odpowiednimi uprawnieniami (ktore beda nadawane automatycznie wraz ze "stazem").

0

Przydałoby się regexpem z poziomu JavaScriptu poszukać czy w temacie nie ma "prefiksów" na początku lub na końcu, przerzucić je do tagów i poinstruować użytkownika.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1