Formatowanie tekstu

0

Najpierw, żeby nie było, że żale wylewam to muszę powiedzieć, że generalnie po forum śmiga mi się całkiem przyjemnie i już nawet nie pamiętam jak stare wyglądało. Błędów coraz mniej, prędkość jest OK, ale

ADAMIE KTO CI PODSUNĄŁ TAK, za przeproszeniem, DEBILNY POMYSŁ ABY UŻYĆ NORMALNYCH I CZĘSTO UŻYWANYCH!! SYMBOLI JAKO ZNACZNIKÓW DO FORMATOWANIA TEXTU???!!!
gwiazdka - lista wypunktowana, hash lista numerowana, znak równości nagłówki. No przecież to jest iście paranoja! To jest forum w przeważającej mierze programistyczne, te znaki są w postach na porządku dziennym!! Żeby było śmieszniej plain text mi entery z tekstu usuwa, PARANOJA! Jedyne co mnie ratuje to code, ale też nie do końca bo zmienia czcionkę...
Przykład
chcę mieć
(gwiazdka)aaa
(hash)bbb
i co mamy

  1. przy normalnym wpisaniu
    *aaa
    #bbb
  2. w znaczniku plain
*aaa
#bbb
  1. w znaczniku code
*aaa
#bbb

Ponarzekałem to teraz idę ochłonąć...
Adamie litości :)

0

Takie formatowanie bylo od zawsze, tyle, ze teraz wlaczone jest na forum. Nie jest to nic odkrywczego - formatowanie a'la wiki + trac. W znaczniku plain podwojny enter lamie linie

# test

# test 2
0

Jak napisałem, tutaj się przyszedłem wyżalić :p
Na redmine'a przyjdzie czas jak mi przejdzie i napiszę to jakoś zgrabnie

Edit: Adam, ale jak sam piszesz wcześniej nie było tego na forum. W artach ok, tam tekst pisany jest trochę inaczej - przykłada się większą wagę do tego jak on wygląda, listy, spisy treści itp nie są niczym niezwykłym. Jednakże w poście mało kto będzie wstawiał spis treści czy listę numerowaną z prawdziwego zdarzenia. Jak ktoś potrzebuje to napisze

  1. aaa
  2. bbb
    ...
    i nie potrzeba nic więcej. A sam widzisz, że z włączeniem tych znaczników więcej kłopotu niż pożytku - choćby nieszczęsne = x2 w jednej linii.
0
Misiekd napisał(a)

i nie potrzeba nic więcej. A sam widzisz, że z włączeniem tych znaczników więcej kłopotu niż pożytku - choćby nieszczęsne = x2 w jednej linii.

Co masz na mysli? Gdyz ten problem zostal juz rozwiazany. A moze jest inny bug?

if x = 10 then y = 10
if y >== 10 then y1 = 10
if x == 10 then y = 10
if y == 10 and x == 10 then z = 10

0
  • x * y = 3
  • x * y = 3
    #aaa

dobra znalazłem rozwiązanie :p trzeba klepnąć spację przed i jest ok, ech

Adam takie pytanko jeszcze - jest gdzieś jakiś spis tych reguł, po poprawkach?

aaa

np. w powyższym = aaa = zaznacza jako H1, a u Ciebie nie, od czego to zależy? Czy to jest tak, że = musi być zarówno pierwszym jak i ostatnim znakiem w linii?

0
Misiekd napisał(a)

np. w powyższym = aaa = zaznacza jako H1, a u Ciebie nie, od czego to zależy? Czy to jest tak, że = musi być zarówno pierwszym jak i ostatnim znakiem w linii?

Tak, dokladnie. Tak samo jak na wikipedii. Chociaz tu sie zgodze, ze mozna wylaczyc generowanie naglowkow na forum.

http://4programmers.net/Pomoc/Formatowanie_tekstu -- chociaz informacje tutaj sie znajdujace moga byc nieaktualne :/ Ale w wolnej chwili bede uaktualnial tego typu strony. Po prostu poki co priorytetem sa poprawki w oprogramowaniu oraz nowe tickety w redminie :) Ale bede staral sie sukcesywnie dodawac.

0

to http://4programmers.net/Pomoc/Formatowanie_tekstu oczywiście znam i jest to pierwsze miejsce, gdzie szukam jeśli chodzi o formatowanie tekstu. Tylko mi chodzi właśnie o takie rzeczy jak np. aby znacznik zadziałał musi być pierwszym znakiem w linii. Tego nigdzie nie ma, w sumie to wpadłem na to testując różne przypadki. Ja np już wiem, że jak będę chciał dać # czy * czy = jako pierwszy znak w linii to muszę je poprzedzić np. spacją.

BTW widzę, że uśmieszki znowu działają :)

0

Adamie wydaje mi się, że w tym poście zły odczyt ATR karty ISO 7816 za pomocą System::IO::Ports::SerialPort::Read masz kolejny błąd odnośnie formatowania
static void DataReceviedHandler(System::Object sender,SerialDataReceivedEventArgs e) {
...

}

static void DataReceviedHandler(System::Object ^sender,SerialDataReceivedEventArgs ^e) {

...



}

chodzi o znak indeksu górnego ^, podejrzewam, że tak samo będzie z indeksem dolnym ale będzie się to zadziej objawiało bo podwójny przecinek jest raczej nieużywany w normalnym tekście, ale jeśli ktoś będzie chciał podać deklaracje jakiejś procedury bez podawania nazw czy typów parametrów a jedynie da same przecinki to się skaszani

0

Mhm, wewnątrz <code> nie powinno działać absolutnie żadne formatowanie. <code> powinien równać się <code> (+ rzeczy specyficzne dla kodu) według mnie.

0

@Ktos: takie jest zalozenie.

0

Czy w starych postach z automatu stosuje się nowe formatowanie? Bo jeśli tak, to imho to bardzo głupi pomysł.

0
Qyon napisał(a)

Czy w starych postach z automatu stosuje się nowe formatowanie? Bo jeśli tak, to imho to bardzo głupi pomysł.

Chodzi Ci o kompatybilnosc wsteczna? Jezeli cos jest nieprawidlowo wyswietlane w starych postach, to prawdopodobnie jest to bug :) Prosze o zgloszenie na redmine.

0

@Ktoś, Adam zauważcie, że nie każdy wrzuca kod w znacznik code

0

Dopowiem tylko, ze parsowanie HTML nie dziala w znacznikach ''<kod html>'' czy ``<kod html="html"></code>, ktore generuja odpowiednio <code><tt> i <kbd>:

<b>foo 2^2</b> C:\hehe

Przerobimy jeszcze, aby w tych znacznikach zadne formatowanie nie bylo wprowadzone.

Zreszta dzisiaj przerobie dokument opisujacy mozliwosci formatowania tekstu. I trzeba bedzie nieco przerobic edytor, aby dodac ikonke pomocy ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1