Fragment strony glownej do skomentowania

0

Chetnie poczytam opinie : http://img704.imageshack.us/img704/5370/4pscreen1.jpg :)
Fragment layoutu strony glownej.

Generalnie idea jest taka: glowna czesc strony zajmuja zakladki. Czyli de facto content strony glownej generowany jest przez samych uzytkownikow. Otoz bedzie mozna dodawac kazda strone w serwisie jako "zakladke". Im wiecej osob te strone doda, tym wieksza ocena i wyzej sie pojawia na stronie glownej. Oczywiscie bedzie mozna dodawac tam rowniez linki z innych stron. Tak wiec ta funkcjonalnosc zastapi rowniez system newsow. Poniewaz uzytkownicy beda mogli wklejac linki do ciekawych tematow odnosnie programowania.

Po prawej stronie: tekst u samej gory po prawej chce, aby byl edytowalny z panelu. Bedzie mozna dynamicznie zmieniac zawartosc strony glownej. Ponizej lista tematow czy lista ostatnich zmian w serwisie.

Oczywiscie jest to wersja rozwojowa layoutu ;)

0

Wyjustuj tekst. Obecnie wygląda to niechlujnie.

Co do zakładek to przydała by się "stała sekcja" w której była by mapa serwisu. No i pytanie czy taki mechanizm promowania stron nie spowoduje zaspamowania głównej jakimiś niepotrzebnymi duperelami.

0

@Koziołek:
Znasz się na typografii, czy mówisz tak na swój gust z tym justowaniem? Justowanie w HTML-u/CSS jest problematyczne i ja bym stosował je bardzo ostrożnie; tak naprawdę unikam go jak ognia. Chodzi o to, że silniki renderujące przeglądarek nie potrafią dzielić wyrazów. Justowanie bez możliwości dzielenia wyrazów powoduje płynące w tekście "rzeki". Im mniej wyrazów w wierszu, tym gorzej to wychodzi. Tu na szczęście wiersze są dość szerokie, ale (niebezpieczną!) decyzję o justowaniu powinien podjąć ktoś obeznany w temacie. Stąd się pytałem, czy Ty taką osobą jesteś.

@Adam Boduch:
Patrząc na layout nie mam pewności, po co są te cyferki i trójkąciki. Przydałoby się zrobić test, czy ludzie od razu się pokapują, po co one są. Jeśli nie, to może trzeba pomyśleć o dodaniu np. podpisu "ocena", czy coś?

Należy też wziąć pod uwagę, że liczba ocen może być dwucyfrowa. Nie wiem, czy w praktyce dobije do trzech cyfr, ale pewnie też może.

Myślałeś o dodaniu jakiegoś wiersza podsumowującego, czy innej króciusieńkiej informacji, do czego służy ta strona? Czy do tego będzie służył ten box po prawej, "Tytułem wstępu"?

Co to jest to "Polecane 1 godz. temu"?

0

@bswierczynski, starą "Politykę" czyniłem. Kiedyś się tym zajmowałem. Teksty wyjustowany wygląda naturalniej. To, że przeglądarki mają z tym problem. Cóż... trzeba z tym, żyć. Przetesotwał bym to jeszcze na jakiś innych Lorem ipsum z dłuższymi/krótszymi wyrazami.

0
bswierczynski napisał(a)

@Adam Boduch:
Patrząc na layout nie mam pewności, po co są te cyferki i trójkąciki. Przydałoby się zrobić test, czy ludzie od razu się pokapują, po co one są. Jeśli nie, to może trzeba pomyśleć o dodaniu np. podpisu "ocena", czy coś?

Należy też wziąć pod uwagę, że liczba ocen może być dwucyfrowa. Nie wiem, czy w praktyce dobije do trzech cyfr, ale pewnie też może.

Hmm, nie jest to ocena, lecz liczba punktow. Jezeli klikniesz w trojkacik u gory to do liczby punktow doawane jest 1. Wplywa to na sortowanie newsow/polecanych stron czy artykulow. Jezeli klikniesz na strzalke u golu punkt jest odejmowany. Dzieki temu uzytkownicy sami beda mogli decydowac jaki dokument/strona ma byc wyzej i co jest warte polecenia.

Jezeli chodzi o spamowanie, to moze - owszem sie cos takiego przydarzyc. Ale jeden uzytkownik moze tylko dodac link. Aby znalazl sie wyzej na liscie, ktos musi go polecic (czyli kliknac na strzalke). Jezeli ktos uzna za nieprzydatny klika na dolna strzalke - liczba punktow bedzie ujemna, co w praktyce sprawi, ze nie bedzie wyswietlany taki link.

Myślałeś o dodaniu jakiegoś wiersza podsumowującego, czy innej króciusieńkiej informacji, do czego służy ta strona? Czy do tego będzie służył ten box po prawej, "Tytułem wstępu"?

Tak, ale nie wiem za bardzo gdzie to umiescic i jak wstawic ;) A ten box po prawej to tylko przyklad. Aby mozna bylo tam umieszczac jakies istotne informacje. Np. jakies komunikaty o planowanej przerwie w dzialaniu czy innne. A w pozostalym czasie moze zawierac informacje "o czym jest ta strona" ;)

Co to jest to "Polecane 1 godz. temu"?

Ktos polecil ten link/zakladke godzine temu. Tzn. kliknal w strzalke u gory :) Ten mechanizm jest podobny do mechanizmu stosowanego w digg.com/delicious.com.

@koziolek: ok, sprobuje wyjustowac, zobaczymy jak to bedzie wygladalo.

Co do mapy strony, to tez myslalem o tym. Ale kategorii/podkategorii moze byc wiele (juz jest sporo), zastanawiam sie jak to sensowanie rozwiazac. Myslalem nawet o takiej "chmurze tagow". Tagami w tym przypadku bylyby nazwy kategorii. Im wieksza czcionka pisana nazwa kategorii tym bardziej istostna (tym wiecej tekstow zawiera).

0

@koziolek: chyba rzeczywiscie justowany wyglada lepiej: http://img204.imageshack.us/img204/947/4pscreen2.jpg

Dzieki za sugestie!

0

Adamie, a nie dało by się wystawić gdzieś statycznej strony by można było poeksperymentować z firebugiem i pozmieniać style?

Kolejna rzecz. "Dodaj do swojej listy zakładek " i "Host: 4programmers.net" powinny być w jednej linii, chyba, że host wypadaw finalnej wersji.

0

Wstawie niebawem statyczna wersje i dam znac :)
Dzieki za zwrocenie uwagi, faktycznie, cos sie przesunelo :)

0
Koziołek napisał(a)

Adamie, a nie dało by się wystawić gdzieś statycznej strony by można było poeksperymentować z firebugiem i pozmieniać style?

Kolejna rzecz. "Dodaj do swojej listy zakładek " i "Host: 4programmers.net" powinny być w jednej linii, chyba, że host wypadaw finalnej wersji.

Tutaj wstawilem tymczasowo aby mozna bylo cos pozmieniac: http://coyote.boduch.net/demo/Strona_glowna

0

Mógłbyś udostępnić kod tego dema? Bo to co jest na SVN to zupełnie coś innego

0
lukasz1235 napisał(a)

Mógłbyś udostępnić kod tego dema? Bo to co jest na SVN to zupełnie coś innego

Jak zwykle... Dlatego właśnie tam nie zaglądam.

0

Jak to jak zwykle :D Obrazasz mnie :D
Tam jest IDENTYCZNY kod (tzn. na SVN), co na serwerze.

Szybka instrukcja.

  1. Sciagamy plik stad: http://trac.4programmers.net/trac/coyote/browser/trunk
  2. Wchodzimy poprzez - np. http://localhost/4programmers
  3. Pojawi sie program instalujacy

Jezeli jednak instalator zawiedzie, poprosze o wiadomosc tutaj - bede poprawial.

P.S. W MySQL ustaw dla konta uprawnienie SUPER (dla wersji 5.0) lub TRIGGER (dla MySQL 5.1), aby system mogl utworzyc triggery w Twojej bazie.

0

Właśnie tak robię i mam coś innego. Daję screen:
http://img62.imageshack.us/img62/9913/4plocalhost.png

edit: Ups. Rzeczywiście mam troszkę starszą wersję

edit2: Mam pierwszy błąd. Instalator nie pozwala na kontynuacje instalacji dlatego że mam włączone magic_quotes_gpc, a z komunikatu wyżej wynika że w takim wypadku można kontynuować instalację

edit3: pole hasło w konfiguracji bazy danych powinno być zagwiazdkowane

edit4:

http://localhost/4programmers/Setup/Success napisał(a)

The requested page was not found. It may have been moved, been deleted, or archived.
Setup/Success

0

Dzieki za informacje. Co do podpunktu 4: po wyswietleniu komunikatu o bledzie mozesz korzystac ze strony? Tzn. czy projekt zostal zainstalowany? Czy po wejsciu na http://localhost/4programmers/ nadal wyswietla sie instalator?

0

Mogę korzystać ze strony, ale...
http://img121.imageshack.us/img121/9913/4plocalhost.png

0

OK. No to wszystko dziala jak nalezy. Oprocz tego kodowania.
Po prostu system wygenerowal podstawowa wersje projektu. To co widzisz na stronie http://coyote.boduch.net/demo to to samo, tyle, ze poklikalem pare razy w panelu aby ustawic odpowiednie moduly i wtyczki :) Zaloguj sie do panelu administracyjnego na w/w stronie i zobacz jak to tam wyglada. W szczegolnosci zainteresuj sie zakladkami:

Moduly, Moduly -> Zainstalowane moduly, Wtyczki (oraz konfiguracja tych wtyczek), Zasoby -> Bloki.

A co do kodowania. Kurcze... na localhoscie u mnie jest ok (pod Windows). Natomiast jak po raz pierwszy chcialem na serwerze zainstalowac projekt to tez mialem krzaki. Dlatego, ze system wysyla po kazdym polaczeniu z MySQL zapytanie: SET NAMES=utf8. Dopiero po wylaczeniu tego, jest ok. Ale z kolei w phpMyAdminie na serwerze sie wyswietlaja krzaki ;) Wiesz, moze co to moze byc?

Aha - w Twoim przypadku zobacz plik /config/db.xml. Tam jest ustawione domyslnie <charset>utf8</charset>. Zmien na: <charset></charset> i sprawdz czy dziala.

EDIT: prawdopodobnie ma to zwiazek z tym, ze na serwerze ustawione jest kodowanie latin, a ja mam wszedzie utf8 u siebie :/

0
Adam Boduch napisał(a)

Aha - w Twoim przypadku zobacz plik /config/db.xml. Tam jest ustawione domyslnie <charset>utf8</charset>. Zmien na: <charset></charset> i sprawdz czy dziala.
Działa

0

Mam nadzieję, że wszędzie będzie UTF-8 - bez potrzeby wysyłania SET NAMES przy każdym zapytaniu :O :|
Po prostu należy tworzyć bazę i tabele z takim kodowaniem.. bez jaj, latin i inne cuda powinny zostać zakazane już dawno temu ;)

0

Swieta racja. Ale nasza baza na serwerze ma domyslne ustawienia, w ktorych w wielu miejscach ustawione jest domyslne latin. W kazdym razie w testowym Coyocie dziala na serwerze, bez ustawiania SET NAMES ;) Tyle, ze phpmyadmin krzaki wyswietla :P

0

Adamie, o ile się nie mylę, to mamy władzę nad serwerem - dlaczego nie zmienić ustawień bazy danych?

0

Nie no, z tym akurat nie ma problemu :) Dopiero ostatnio podpatrzylem jakie sa ustawienia serwera, jak trzeba bedzie to sie zmieni :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1