Framework Błąd kontrolera

0

Witam,

Framework wyświetla błąd:

Page not found
The requested page was not found. It may have moved, been deleted, or archived.
Request file does not exists: controller/index.php
Do you want create this page?

Pomimo iż plik istnieję. Ucząc się na nowo systemu jakim jest coyote doszedłem do wniosku, że jest to wina tej funkcji:

load.class.php

public static function fileExists($filename)
	{
		$paths = explode(';', get_include_path()); /* Tu jest ten błąd */

		$result = false;

		foreach ($paths as $path)
		{
			if ($path[strlen($path) -1] != '/')
			{
				$path .= '/';
			}
			if (file_exists($path . $filename))
			{
				$result = true;
				break;
			}
		}
		return $result;
	}

Dziwiło mnie dlaczego na serwerze IIS wszystko działa bez problemu, nie mniej jednak na systemie linuź wyświetlany był powyższy komunikat. Za wszystko odpowiedzialne jest

explode(';', get_include_path());

W po zmiania średnika na dwukropek wszystko działa dla systemu linux, ale nie działa dla windows. Wydaje mi się, że trzeba to rozwiązać w jakiś inny sposób np. Sprawdzając jaki OS obecnie hostuje frameworka.

Pozdrawiam.

0

W obecnej wersji systemu znak rozdzielający został wydzielony jako stała. To dziwne ze w nowszej tego brak...

0

Faktycznie, trzeba bylo uzyc PATH_SEPARATOR. Dzieki za zwrocenie uwagi - na CVS juz poprawione.

0

A ja się czepię angielszczyzny

Page not found
The requested page was not found. It may have moved, been deleted, or archived.
Request file does not exists: controller/index.php
Do you want create this page?

The requested page was not found. It may have been moved, deleted, or archived.
Requested file does not exist: controller/index.php

Bo to lipa tak ;)

0
Adam Boduch napisał(a)

Faktycznie, trzeba bylo uzyc PATH_SEPARATOR. Dzieki za zwrocenie uwagi - na CVS juz poprawione.
\

Nie ma sprawy. Nie znam php na tyle, żeby napisać sam coś takiego, ale chcę pomóc w rozwijaniu projektu.

0

Dzieki Marooned za poprawienie tez i tego :)

0

chociaż google mnie wyprowadziło z błędu to jednak musze sypnąć off topem i spytać się czemu jest "It may have been" a nie "It may has been" ?

Nie jestem zbyt dobry z anglika i mimo chęci mało czasu na uczenie się go więc każdy sposób dobry ;P

0

Czasownik modalny + "have" + Past Participle - specjalna konstrukcja oderwana od normalnej gramatyki.
Nieco info: http://www.angielski.edu.pl/use_of_english/czasowniki_modalne_z_have_15857.html

W języku polskim odpowiednik to najprawdopodobniej czas zaprzeszły [jeśli ktoś jeszcze pamięta o takowym, bo teraz w szkołach uczą tylko trzech :|]

[edited]
ok, moje "najprawdopodobniej" nie brzmiało "jest" - racja, zaprzeszły to past perfect

0

W języku polskim odpowiednik to najprawdopodobniej czas zaprzeszły

No chyba nie - czas zaprzeszły to Past Perfect (had been)... tutaj Present Perfect i chyba to sie nazywalo terezniejszy dokonany czy jakos tak albo przeszly jakis tam, mimo ze to czas terazniejszy

//down
Przeciez chodzilo o odpowiednik "have" + Past Participle :>

0

@othello: chodzilo o polski czas zaprzeszly, ktorego sie juz nie uzywa.

// Kiedyś było się go używało - Q

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1