Problem z aktywacja formy

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-06 23:47
0

Witam,
pojawia sie u mnie nastepujacy problem:
1) mam 2 formy
2) na form1 jest pagecontorol a na jednym z tabsheetow jest scrollbox, do ktorego laduje 1 bitmape(do image1)
3) potem wywoluje forme2 - ogolnie do przechwycenia pewnych wartosci z pol edycyjnych, ktore posluza do naniesienia punktow na image2 (tez na form1)
4)nastepnie ukrywam form2, punkty na image2 sa dobrze wyswietlone, ale niedzialaja mi metody obslugujace on mousemove dla image1(ktory jest pod spodem)

  • probowalem go wyciagnac na gore (Image1->BringToFront() ) ale to powoduje ,ze punkty z image 2 gina

Prosze o podpowiedz co zrobic , zeby udalo sie przywrocic obsluge onmousemove po schowaniu form2??

void __fastcall TForm2::Button1Click(TObject *Sender)
{
// wszesniej kod obslugujacy zczytanie wartosci z pol edycyjnych
Form2->Hide();
 Form1->Show();
//Form1->Image1->BringToFront();
}
 

dzieki za wszelka pomoc

Pozostało 580 znaków

2006-09-13 13:12
0

Rozumiem ze jeden Image jest na drugim.Proponuje zamiast tworzenia Image2.Wstawic punkty "recznie" na bitmape znajdujaca sie na Image1 za pomoca scanline.Oczywiscie wczesniej kopiujac bitmape zeby cofnac efekt jezeli bedzie to konieczne.W tedy obrazy nie beda sie nakladac i wszystkie funkcje beda działac.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0