Jak wydrukowac cos na drukarce?

Odpowiedz Nowy wątek
2005-09-21 17:25
0

Musze napisac program który bedzie z podanych danych (czy to z pliku czy klawiatury) robil tabelke i ja drukowal...
Wpadlem na pomysl by generowac plik HTML i jakos go wydrukowac.. tylko jak?
A moze WinAPI cos mi pomoze?

PS. Pisze program pod konsolke + conio2 (slynne conio borlanda ale dostosowane do WinAPI Console Windowsow z serii NT)

Bardzo prosze o pomoc...
Moze macie inne rozwiazanie?


Pozostało 580 znaków

2005-09-22 08:12
T72
0

nie wiem na ile pomoge ale po pierwsze wiem, że na drukarce drukuje się tak samo jak rysuje na canvasie, po drugie ten temat był kilka razy na forum poszukaj pewnie znajdziesz odpowiedź.

Pozostało 580 znaków

2005-09-22 16:05
0

Wlasnie przeszukalem cos na forum i nic nie znalazlem!
moze jest cos prostego by pod Dev-C++ to zrobic?

Blagam o pomoc


Pozostało 580 znaków

2005-09-22 18:53
0

Przykład z MSDN'u:

HDC hdcPrint;               // printer DC handle 
    char szDevString[120];      // array for WIN.INI data 
    char *szPrinter, *szDriver; // printer and driver names 
    char *szPort;               // port name 
 
    // Retrieve the printer, printer-driver, and 
    // output-port names from WIN.INI. 
 
    GetProfileString("windows", "device", ",,,", 
        szDevString, 120); 
 
    // Parse the string of names, setting ptrs as required 
    // If the string contains the required names, use them to 
    // create a device context. 
 
    if ((szPrinter = strtok(szDevString, 
               (const char *) ",")) 
            && (szDriver = strtok ((char *) NULL, 
               (const char *) ", ")) 
            && (szPort = strtok ((char *) NULL, 
               (const char *) ", "))) 
    {
        hdcPrint = CreateDC(szDriver, szPrinter, 
            szPort, NULL); 
    }
 
    // Print a test page that contains the string 
    // "PRINTER TEST" in the upper left corner. 
 
    Escape(hdcPrint, STARTDOC, 8, "Test-Doc", NULL); 
    TextOut(hdcPrint, 50, 50, "PRINTER TEST", 12); 
    Escape(hdcPrint, NEWFRAME, 0, NULL, NULL); 
    Escape(hdcPrint, ENDDOC, 0, NULL, NULL); 
 
    // Delete the printer DC. 
 
    DeleteDC(hdcPrint); 

Reszta informacji w MSDN ;)

Pozostało 580 znaków

2005-09-22 19:05
0

Wlasnie qrcze szukalem w MSDN'ie i nie moge znalezc....

w moze wiesz w jakich plikach to wszystko jest albo jakiegos glownego linka badz tutoriala?
plisss

[Dodano]
hehe a moze jakis prosty polski tutorial? cokolwiek? bo ja n00bek jestem i qrcze jak na razie to za gleboka woda... a moze poleceniem system("iexplore"); jakos wydrukowac mojego HTML'a?


Pozostało 580 znaków

2005-09-22 20:14
0

Printing and Print Spooler

Pozostało 580 znaków

2005-09-22 22:25
0

a moze cos na temat tego mshtml.dll ? moze cos poradzicie?


Pozostało 580 znaków

2005-09-29 21:30
0

Jezeli drukarka jest na porcie równoległym: spróbuj po prostu zapisać informacje do pliku o nazwie "LPT1".

Rezultat naprawdę potrafi zdziwić.


Staram się jak mogę. A jak nie mogę, to też się staram.

Pozostało 580 znaków

2005-09-29 22:13
0

A co jeśli drukarka jest podpięta do USB ? W Symfoni Grębosz radzi żebynazwać plik "prn" i do niego zapisywać gdyż drukarka to w systemie plik. Jednak u mnie ten sposób nie działa :| Może ktoś próbował ?


Pozdrawia DzieX

int getRandomNumber() { return 4; }

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych 0, gości 1, botów: 0