InputBox

0

Witam! Mam pytanie odnośnie funkcji InputBox, mianowicie czy ta funkcja jest poprawnie zbudowana?


char password;

if(password = InputBox("Podaj hasło", "Password:", "") == ID_OK)
  {
  }

Chodzi mi o to, aby jednocześnie wykryć jaki przycisk nasićnięto i aby zmienna password zawierała dane wcześniej wprowadzone.
Poniewaz, gdy prubuję porównać np. zmienną pass(wcześniej przypisany ciąg znaków, typ: char) ze zmienną password, zawsze oba teksty niezgadzają się.
Czy coś robię źle?

0

Albo innaczej....jak przypisać zmiennej tekst wpisany z InpurBox...jakiego typu zmiennej trzeba użyć?

0

Helpa kolega nie uzywa ?
Wartosc zwracana to AnsiString;

0

Zrobileś kilka błędów:

char password; // funkcja pobiera wartość string, więc polecałbym wykonywać operacje właśnie na string, a nie na char


if(password = InputBox("Podaj hasło", "Password:", "") == ID_OK) // a tą instrukcje war. można czytać w następujący sposób:
//"Jeśli haslo równe kod wcisnietego klawisza (ID_OK) to zrób to i to..."
więc jest błąd
  {
  }

Prawidlowo powinno byc mniej wiecej tak:

String password;

if((password = InputBox("Podaj hasło", "Password:", "")) == "haslo" )
  {
        ShowMessage ("Haslo poprawne");
  }
  else
  ShowMessage ("Haslo niepoprawne");

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0